Tientallen nieuwe slachtoffers van phishing bij Bunq hebben zich gemeld na publicaties bij NOS en NRC. Ook bij die nieuwe slachtoffers zijn bedragen van 100.000 euro per geval geen uitzondering.
Boven op het al bekende verlies van ruim 1,6 miljoen euro bij 28 slachtoffers, komt daar nu nog zeker een miljoen euro bij.
Het gros van de slachtoffers die NOS en NRC afgelopen weken hebben gesproken hebben inmiddels contact met hun rechtsbijstandsverzekering of een advocaat.
Het Openbaar Ministerie Oost Nederland laat desgevraagd weten dat het op basis van aangiftes een onderzoek is gestart.
Slachtoffers raken hun geld kwijt nadat ze op een link in een sms-bericht klikten, waarin stond dat hij wegens een update zijn rekening moest bevestigen. Zo kregen criminelen toegang tot hun rekening.
vrijdag 31 mei 2024
NOS: Tientallen nieuwe Bunq-slachtoffers melden zich met tonnen schade
Investering in groeiambities open banking platform EnableNow
In een korte periode is het EnableNow gelukt om een prominente positie in te nemen in het Open Banking landschap. Na het verkrijgen van de Payment Service Directive2 (PSD2)-vergunning medio 2022 heeft EnableNow grote stappen gezet met haar focus op de Nederlandse markt, sterke connectie in het bankwezen, compliance as a service, hoge conversie en frictie loze klantreizen.
De toegevoegde waarde van EnableNow ligt in het slim en veilig delen van bankgegevens, waardoor bedrijven nieuwe diensten en producten kunnen ontwikkelen.
Efficiëntie: Door toegang te krijgen tot betaalgegevens van rekeninghouders via de Payment Service Directive2 (PSD2)-vergunning, helpt EnableNow financiële dienstverleners hun processen te stroomlijnen en efficiënter te werken.
Betere service: Met behulp van AI en geavanceerde analyses kan EnableNow inzichten genereren uit betaalgegevens. Dit stelt bedrijven in staat om hun klanten beter te begrijpen en gepersonaliseerde diensten aan te bieden.
Compliance, fraude en risico: Naast betere service, kan EnableNow door de geavanceerde analyses bedrijven ondersteunen op het gebied van compliance, preventie van fraude en beheersen van risico’s.
Nieuwe businessmodellen: Door slimme toepassingen van bankgegevens kunnen bedrijven nieuwe manieren ontdekken om waarde te creëren. Dit kan variëren van het ontwikkelen van innovatieve financiële producten tot het optimaliseren van bestaande diensten.
Rabo: nu ook gunstige leningen voor akkerbouw, glastuinbouw en (open) tuinbouw
Rabobank wil met deze gunstige financieringen bijdragen aan het verder verduurzamen van de Nederlandse land- en tuinbouw. Sinds najaar 2023 waren deze voordelige leningen al beschikbaar voor veehouderijen. Ruim 400 agrarische ondernemingen maken hier inmiddels gebruik van, vooral (80%) om de bedrijfsvoering te extensiveren.
Rabobank denkt dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector in 2040 in evenwicht met de omgeving voedsel zal produceren (lees meer in agrofoodvisie 2040). De verwachting is dan ook dat agrarische ondernemers verder gaan verduurzamen en daarvoor hebben zij geld nodig. Bijvoorbeeld om te innoveren, te extensiveren of om hun bedrijf (deels) om te schakelen. Rabobank wil na veehouders nu ook akkerbouwers en tuinders, met een toereikend verdienmodel, leningen verstrekken tegen gunstige voorwaarden. Dit is altijd maatwerk. Zo rekent Rabobank bijvoorbeeld minder rente of klanten hoeven tijdelijk niets af te lossen. Ondernemers krijgen daarmee financieel ruimte om hun bedrijf aan te passen. Rabobank heeft tot 2030 in elk geval 3 miljard euro beschikbaar voor deze duurzame leningen.
Gezonde bodem, waterkwaliteit en innovatie essentieel voor akkerbouw en (glas)tuinbouw
De uitbreiding van de gunstige financieringen vindt Rabobank ook voor de akkerbouw, glastuinbouw en (open) tuinbouw belangrijk. Een gezonde bodem, weerbare teelten, schoon water en efficiënt gebruik daarvan, zijn namelijk essentieel voor de voedselvoorziening én nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom wil de bank de doorontwikkeling van extensivering en precisielandbouw stimuleren. Efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting, door plaatsspecifieke toediening met nieuwe technieken zoals GPS, bodemscans en machines, helpt om de bodem gezonder en de teelt klimaatvriendelijker te maken.
In de rol van financier, sparring- en kennispartner helpt Rabobank agrarisch ondernemers bij het toekomstbestendig maken van hun bedrijf. Niet alleen draagt de bank financiële oplossingen aan, het deelt actief sectorspecifieke kennis en brengt partijen in de voedselketen met elkaar in contact om tot nieuwe oplossingen te komen.
donderdag 30 mei 2024
Doen banken voldoende om discriminatie van klanten tegen te gaan?
De Nederlandsche Bank (DNB) zet zich in voor een financieel systeem dat werkt voor alle groepen burgers in onze samenleving. Daarom heeft DNB onderzocht wat banken doen om discriminatie tegen te gaan.
In het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten banken hun klanten onderzoeken op bepaalde risico’s. Om dat onderzoek te kunnen doen stellen banken klanten extra, en in sommige gevallen, indringende vragen. Uiteraard moeten ze daarbij de grondrechten van burgers en het verbod op discriminatie respecteren.
Banken moeten alle transacties in de gaten houden en ongebruikelijke transacties zo snel mogelijk signaleren en melden. Daarbij gaat het niet alleen om transacties met een hoog-risicoland zoals Afghanistan, Iran, Panama, of Nigeria. Ook als een klant bijvoorbeeld veel meer geld overboekt dan gebruikelijk, kan de bank extra controles uitvoeren en daarbij soms om meer informatie vragen. Banken zijn verplicht om klanten met een te hoog witwasrisico de toegang tot het financiële systeem te ontzeggen om zo witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen.
Bij deze controles moeten grondrechten vanzelfsprekend worden gerespecteerd. Dat houdt in dat je mensen niet anders mag behandelen, achterstellen of uitsluiten op basis van (persoonlijke) kenmerken, zoals afkomst, godsdienst, gender, handicap, etc.
Neem een klant, ongeacht zijn of haar nationaliteit, die geld overmaakt naar Senegal. Deze persoon zal extra gecontroleerd worden door de bank omdat Senegal als hoog-risico land is aangemerkt en transacties daar naartoe daarom scherper moeten worden gemonitord. Bij die controle kunnen extra vragen aan de klant worden gesteld. Maar een klant met de Senegalese nationaliteit die in Nederland woont en werkt, mag niet extra gecontroleerd worden alléén vanwege diens nationaliteit. Dat is verboden onderscheid op grond van nationaliteit.
Onder discriminatie verstaan we dus niet zozeer het maken van onderscheid, maar het maken van verboden onderscheid. Bij toegestaan onderscheid kunnen klanten de extra vragen overigens nog steeds als discriminatie ervaren. Daarom is het belangrijk dat bankmedewerkers goed aan klanten uitleggen waarom ze extra vragen stellen.
Veel banken bieden hun medewerkers, management en raden van bestuur een breed scala van trainingen aan op het gebied van (anti)discriminatie. Deze zijn nu nog vaak algemeen en gericht op de eigen werkvloer en niet op de relatie met de klant of de naleving van de Wwft-wetgeving. Sommige banken geven hun medewerkers instructies voor het voeren van ‘inclusieve Wwft-gesprekken’ en trainingen om etnisch profileren te voorkomen. Ook hebben veel banken een klachten- en klokkenluidersregeling om discriminatie te signaleren.
Het is belangrijk dat banken hun maatregelen ook richten op de relatie tot de klant, en deze maatregelen op maat maken voor interacties in het kader van klantonderzoeken. Omdat uit onderzoek blijkt dat veel klanten hun (ervaren) discriminatie niet zelf bij de bank melden, moeten banken daarnaast meer moeite doen om ervaringen van klanten te signaleren.
DNB gaat in 2025 vervolgonderzoek doen om te zien hoe banken deze aanbevelingen hebben opgevolgd, en hoe het staat met maatregelen tegen discriminatie. Daarnaast gaan we samen met de sector en maatschappelijke organisaties in gesprek over concrete manieren om discriminatie tegen te gaan.
Voor ingrijpende ontwikkelingen is aanpassing wetgeving gewenst
De duurzaamheidstransitie, digitalisering en internationalisering zijn ingrijpende ontwikkelingen in de financiële sector. Mede hierdoor komt in 2024 veel wetgeving waarop men toezicht moeten gaan houden of waarvoor het toezicht wordt voorbereid of geïntensiveerd.
Marketmakers zijn momenteel grotendeels uitgezonderd van de verplichting om bruto shortposities in aandelen te melden aan de AFM. Zij zijn nu wel verplicht om een longpositie in kapitaal of stemmen te melden. De AFM vraagt aan de wetgever het uitzonderingskader van de meldingsplicht voor bruto shortposities aan te passen, zodat dit kader aansluit op het uitzonderingskader van de meldingsplicht voor posities in kapitaal en stemmen. Hierdoor krijgen effectenuitgevende instellingen en (potentiële) beleggers een volledig beeld van de daadwerkelijke positie die een marktpartij inneemt. Deze transparantie bevordert een efficiënte werking van de kapitaalmarkten. De AFM streeft naar een Europees speelveld en pleit daarom ook voor aanpassing in EU wetgeving.
De verwachting is dat, mede door de pensioentransitie, een grote groep cliënten advies in zal winnen over tweede- en derde pijler pensioenproducten. De AFM zou graag zien dat de pensioenadviseur bij klanten altijd informatie over de duurzaamheidsvoorkeuren inwint. Dit is bij andere beleggingsproducten nu al verplicht, maar tweede- en derdepijler pensioenproducten zijn momenteel uitgezonderd. De AFM vraagt aan de wetgever om dit consistent te maken met de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), waarin aanbieders van pensioenproducten al transparant moeten zijn over duurzaamheid. Dit zal de vraag naar duurzame beleggingen stimuleren en draagt bij aan de duurzaamheidstransitie.
woensdag 29 mei 2024
Samenwerking bankensector en landelijk meldpunt Discriminatie.nl
Klanten die discriminatie ervaren van hun bank kunnen op anonieme basis meldingen doen bij Discriminatie.nl, maar kunnen dat ook niet-anoniem doen. In dat geval kunnen consulenten van Discriminatie.nl over specifieke meldingen contact opnemen met de betreffende bank en op zoek gaan naar een oplossing. Banken hebben hiervoor speciale contactpersonen aangewezen binnen hun organisatie, zodat zij zaken snel kunnen oppakken.
Over de anonieme meldingen zullen de banken steeds worden geïnformeerd door Discriminatie.nl, waarna zij kunnen bepalen welke acties nodig zijn om producten, diensten of communicatie te verbeteren. De samenwerking tussen de NVB en Discriminatie.nl wordt na één jaar geëvalueerd.
Sinds de publicatie van eigen onderzoek naar discriminatie in het kader van wettelijk klantonderzoek hebben banken hun activiteiten om discriminatie te voorkomen geïntensiveerd. Zo hebben banken gesprekken over het onderwerp gevoerd met islamitische klanten en met ondernemers met een niet-westerse achtergrond. In aansluiting hierop gaan banken de samenwerking met islamitische organisaties intensiveren om hun kennis te vergroten over de financiële activiteiten van islamitische organisaties.
'Hogere spaarrente heeft de consument zelf in de hand'
Sieto de Vries, spaarexpert bij vergelijkingssite Geld.nl juicht de aanbevelingen die de ACM in haar rapport doet, toe. Het beeld dat de ACM schetst van een gebrek aan concurrentie tussen de banken, herkent De Vries echter niet. 'Wij vergelijken al meer dan 20 jaar spaarrentes van banken in Europa en hebben nog nooit zoveel banken in onze vergelijking gehad als nu. In feite is de concurrentie dus groter dan ooit.'
De Vries herkent wel de overstapdrempels die de ACM benoemt. 'Mensen hebben het drama met Icesave, de IJslandse spaarbank die in 2008 failliet ging, nog vers in het geheugen zitten. Dit zorgt voor een begrijpelijke, maar ongegronde angst. Want alle banken uit onze vergelijking vallen onder een depositogarantiestelsel.'
Een andere drempel die consumenten ervaren, is dat overstappen lastig is. Ook dat beeld wil De Vries bijstellen: 'Het online openen van een spaarrekening, is voortaan in 10 minuten geregeld.' Een andere reden om niet over te stappen, is dat je bij sommige banken ook een betaalrekening moet openen om er te kunnen sparen. Ten eerste is deze betaalrekening in veel gevallen gratis. En mocht dit toch een drempel zijn: tijdens het vergelijken zie je eenvoudig bij welke banken dit verplicht is.'
De Vries is blij dat er met het onderzoek van de ACM meer aandacht komt voor de vastzittende spaarmarkt. 'Wij zijn de ACM dankbaar voor het op de kaart zetten van dit thema en blijven zelf actief in het creëren van bewustwording bij consumenten dat veilig sparen tegen een hogere spaarrente gewoon mogelijk is. Nu met je spaargeld overstappen naar een andere bank heeft bovendien twee voordelen: je profiteert als consument meteen van een veel hogere rente en als meer consumenten hun spaargeld bij hun huisbank weghalen, dwingen ze hiermee de grootbanken om alsnog met betere spaarrentes te komen. Zo brengen we de spaarmarkt samen weer in beweging.'
dinsdag 28 mei 2024
Nieuwe functionaliteit Peaks opent deuren naar doelbeleggen
De nieuwe functionaliteit laat zien hoe gebruikers hun doelen kunnen bereiken met beleggen. Klanten krijgen daarmee meer grip op hun financiële toekomst, omdat ze op elk moment kunnen zien hoe ze op weg zijn naar het behalen van hun beleggingsdoelen.
Uit onderzoek blijkt dat ruim 1,6 miljoen van de Nederlandse huishoudens belegt. Een groot deel van deze beleggers zijn starters die beleggen met een persoonlijk doel dat zij willen behalen binnen een specifieke beleggingshorizon. Denk aan het kopen van een huis, een sabbatical, of eerder stoppen met werken. Maar voor veel consumenten is het moeilijk om te bepalen wanneer ze dit doel kunnen bereiken en of dit doel realistisch is. Daarom komt Peaks met de uitbreiding van de bestaande verwachtingstool, genaamd 'Zie je potentie’.
De nieuwe functie van Peaks geeft aan de hand van inleg, tijdshorizon en gekozen portfolio inzicht of het gewenste beleggingsdoel haalbaar is. Daarbij laat het zien hoe verschillende marktomstandigheden hier van invloed op kunnen zijn. De nieuwe functionaliteit stelt klanten daarmee nog beter in staat om controle te krijgen op hun financiële toekomst.
ACM: spaarrentes blijven achter door te weinig concurrentie
Het overgrote deel van de Nederlandse spaarders heeft een spaarrekening bij één van de drie Nederlandse grootbanken (ABN Amro, ING en Rabobank) en weinig consumenten stappen over naar andere banken die een hogere rente bieden. Daardoor voelen de grootbanken onvoldoende concurrentiedruk om hun spaarrente te verhogen.
De ACM doet in het voorlopige rapport aanbevelingen aan de wetgever om overstapdrempels voor consumenten te verlagen waardoor de concurrentie op de spaarmarkt zal toenemen. Dit voorlopige rapport wordt nu ter consultatie voorgelegd.
Het onderzoek wijst uit dat de drie grootbanken het overgrote deel van de spaarmarkt in handen hebben. De ACM heeft geen aanwijzingen voor verboden afspraken tussen de grootbanken om de rente laag te houden. Wel is het aannemelijk dat er sprake is van ‘stilzwijgende afstemming’ tussen de grootbanken over spaarrentes. Dat betekent dat banken elkaars rentetarieven in de gaten houden en elkaar op de voet volgen in plaats van te concurreren. Zonder onderlinge afspraken is dat niet verboden. Maar het effect is vergelijkbaar met een kartel en leidt daarmee tot schade voor consumenten doordat rentes lager zijn dan in een concurrerende markt.
Het gebrek aan concurrentie op de spaarmarkt komt vooral doordat de groep consumenten die overstapt (of daarmee dreigt) klein is. De meerderheid is tevreden bij de huidige bank, blijkt uit onderzoek onder consumenten. Een deel van de consumenten lijkt zich echter onvoldoende bewust van alternatieve spaarproducten met hogere rentes. Verder heeft een groot deel van hen een sterke voorkeur voor een Nederlandse grootbank en hebben consumenten een gebrek aan vertrouwen in buitenlandse banken. Daarnaast ervaren consumenten overstapdrempels, zoals de complexiteit van (het vergelijken van) spaarproducten en de verplichte koppeling van betaal- en spaarrekeningen door banken.
Op dit moment heeft de ACM geen bevoegdheden om maatregelen te treffen om de concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt te vergroten. Dat moet de wetgever doen. In meerdere landen kan de nationale mededingingsautoriteit in dit soort situaties maatregelen opleggen om de concurrentie aan te zwengelen, bijvoorbeeld met maatregelen die consumenten helpen om zich goed te informeren en over te stappen. Met aanvullende bevoegdheden (een zogeheten New Competition Tool) kan de ACM ingrijpen tegen gebrekkige concurrentie.
Om concurrentie op de spaarmarkt op gang te helpen, doet de ACM verschillende aanbevelingen aan de wetgever. Die zien er vooral op om overstapdrempels voor consumenten te verlagen en zo de concurrentiedruk te versterken. Banken voelen dan meer druk om te voorkomen dat ze klanten en spaargeld verliezen, wat een belangrijke overweging is bij het bepalen van spaarrentes. De belangrijkste aanbevelingen:
1) Maak de informatievoorziening door banken transparanter
Consumenten zijn onvoldoende bekend met het aanbod op de spaarmarkt. Een oplossing bestaat uit een betere informatievoorziening vanuit banken en vergelijkingswebsites aan consumenten. Bijvoorbeeld door verplichte jaarlijkse communicatie over de opbouw van de spaarrente en verplichtingen om actuele spaarproducten begrijpelijk te presenteren, met heldere rekenvoorbeelden.
2) Verbied koppelverkoop van betaal- en spaarproducten
Bij een aantal banken is het alleen mogelijk een spaarrekening te openen in combinatie met een betaalrekening. Dat is een onnodige overstapdrempel. Het moet voor consumenten mogelijk zijn om een volwaardige spaarrekening te openen zonder betaalrekening bij dezelfde bank.
3) Creëer een verplichte overstapservice van banken
Een overstapservice voor banken verlaagt de drempel om een nieuwe spaarrekening te openen. Consumenten kunnen dan eenvoudig bij een andere bank aangeven hoeveel geld zij willen overmaken naar een nieuwe spaarrekening, waarna de oude en nieuwe bank dit onderling regelen.
De ACM houdt toezicht op de naleving van de mededingingsregels en kan algemeen onderzoek doen naar de werking van markten. Voor dit algemene onderzoek naar de Nederlandse spaarmarkt heeft de ACM informatie ingewonnen bij banken, de sectortoezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) en andere relevante partijen.
Het ministerie van Financiën had de ACM gevraagd of er aanleiding is om onderzoek te doen naar de spaarmarkt en de bij de rente van de ECB achterblijvende spaarrentes in Nederland. De ACM zag hiervoor voldoende aanleiding en is daarom een onderzoek gestart. Het rapport van de ACM wordt openbaar geconsulteerd. Belanghebbenden hebben 3 weken de tijd om een reactie te geven. Deze reacties zal de ACM betrekken bij het opstellen van het definitieve rapport.
maandag 27 mei 2024
TKP Pensioen introduceert Axini’s volautomatisch testen in het nieuwe pensioenstelsel
TKP grijpt het nieuwe pensioenstelsel aan voor innovatie in haar IT-landschap. Bij gangbare testmethoden worden losse tests vooral met de hand gescript, al dan niet met rekenmodellen in bijvoorbeeld Excel. TKP kiest voor een fundamenteel andere aanpak: automatische generatie en uitvoering van tests met het Axini Platform. TKP zet details van de pensioenregelingen in een model. De software van Axini maakt vanuit het model automatisch testgevallen en testdata, voert de tests uit, rapporteert over afwijkingen en over de volledigheid van de tests. Tests zijn volledig synthetisch (kunstmatig), dus problematiek zoals met het anonimiseren van productiedata behoort tot het verleden.
Toekomstige aanpassingen, vaak een achilleshiel bij grote testverzamelingen, zijn veel overzichtelijker. Een wijziging in een pensioenregeling wordt een-op-een in het overeenkomstige deel van het model verwerkt. Vanaf dat moment zijn alle tests weer actueel en volledig.
TKP Pensioen is een top 3-speler in de Nederlandse markt voor pensioenuitvoering. Zo’n 4 miljoen Nederlanders en 16 pensioenuitvoerders vertrouwen op de dienstverlening van TKP. Of het nu gaat om een pensioenuitkering die juist en op tijd is, of om een actueel overzicht van het opgebouwde pensioen. Centraal in de strategie van TKP staat de focus op eenvoud voor klanten, deelnemers en werkgevers. TKP Pensioen is een dochter van ASR Nederland N.V.
'Huizenprijzen stijgen naar recordniveau: de krapte regeert en dicteert'
Tegelijk neemt het woningaanbod af. De aanwas van nieuwbouw kan de vraag niet opvangen. Vergunningprocedures duren te lang en bezwaren van omwonenden vertragen de realisatie. De woningmarkt dreigt zo op slot te vallen. Bezitters van een bestaande woning kunnen op warme belangstelling van kopers rekenen. De grote zorg van de NVM is dat de doorstroming in de woningmarkt stokt omdat er geen passend aanbod is voor de woningverkoper. Deze komt dus niet in beweging.
NVM pleit daarom voor een nieuw en ander record. Dat van de hoogste aantallen nieuwbouwwoningen die aan de woningvoorraad worden toegevoegd. Kopers zijn er te over. Met vertrouwen, met geld en met een acute woonvraag. Die vraag is niet alleen groot maar ook breed. Blindstaren op alleen starterswoningen haalt de markt dus niet van het slot. Een mix op maat die voorziet in de lokale vraag en aansluit op de bestaande voorraad doet dat wel, zorgt voor doorstroming én is toekomstbestendig. In rap tempo de juiste koopwoningen en huurwoningen realiseren die voorzien in de behoefte van consumenten. Dat is het soort record dat NVM wél trots maakt en woningzoekers onderdak biedt. Zodat de krapte niet meer regeert en de prijs dicteert.
vrijdag 24 mei 2024
AFM: Veel signalen over nieuwe werkwijzen van oplichters
In het eerste kwartaal van 2024 ging ruim 20 procent van de meldingen en vragen die bij de AFM binnenkwamen over fraude en oplichting. Er bestaan veel vormen van oplichting waarmee consumenten geld kwijtraken. Zo is er vaak sprake van beleggingsfraude waarbij mensen met (telefonische) aanbiedingen worden verleid om geld te investeren. Er zijn nepadvertenties met BN’ers die zogenaamd beleggingsadvies geven waarmee je snel rijk kunt worden. De laatste tijd krijgt ons Meldpunt Financiële Markten ook veel signalen over nieuwe werkwijzen van de oplichters. Zoals oplichting via datingapps maar ook fraudeurs die zich zelfs voordoen als helpende AFM’ers maar slachtoffers nog een keer oplichten.
De AFM start de online campagne checkjeaanbieder.nl waarmee consumenten meer leren over de geraffineerde werkwijze van oplichters zodat zij weten hoe zichzelf te beschermen. Op de website kunnen consumenten ook controleren wat er bij de AFM bekend is over de onderneming waarmee iemand zakendoet of wil gaan doen. Er is snel te zien of een onderneming wel of niet over een AFM-vergunning beschikt. Ook worden de eventuele waarschuwingen getoond van de AFM en die van buitenlandse toezichthouders.
Nederlanders sparen vakantiegeld massaal op, maar kiezen te lage rente
Heb je een spaarrekening bij de ING? Dan krijg je anderhalf procent rente over je vakantiegeld. Bij de Rabobank kom je er iets beter vanaf. Daar krijg je 1,7 procent. Maar dat valt in het niet bij de rentes in het buitenland. Kies je bijvoorbeeld voor Santander, de grootste bank van Spanje, dan krijg je 3,66 procent rente. Meer dan twee keer zoveel vergeleken met de ING. Ook bij verschillende banken in Italië, Frankrijk en Zweden krijg je rond de 3,5 procent rente. Terwijl ook daar het spaargeld is verzekerd tot een bedrag van 100.000 euro.
Maar hoe kan het nou dat de rentes op Nederlandse spaarrekeningen lager liggen dan in bijvoorbeeld Spanje? Guido Rodenburg is expert geldzaken bij Independer. “Het volume Nederlands spaargeld is enorm. Samen hebben we een kleine 500 miljard euro bij elkaar gespaard. Andersom hebben buitenlandse banken behoefte aan meer geld. Ze kunnen dan bijvoorbeeld meer leningen verstrekken. Dat levert weer geld op. Met hogere rentes proberen ze spaarders uit andere landen te lokken. Dat zie je terug in het rentepercentage. Nederlandse banken geven minder rente, omdat er meer dan genoeg geld op de rekeningen staat.”
Om precies te zijn hebben we in ons land bijna 468 miljard euro bij elkaar gespaard. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank. Stel voor dat heel Nederland een spaarrekening opent bij het Spaanse Santander tegen een rente van 3,66 procent. In een maand tijd gaat dat om bijna 1 miljard euro verschil ten opzichte van een Nederlandse spaarrekening zoals die van ING met 1,5 procent rente. Op jaarbasis gaat het dan om 10,11 miljard.
Ruim 1 op de 10 Nederlanders (12%) zegt wel zijn spaargeld te storten op een buitenlandse rekening. Dat blijkt uit onderzoek van Independer, uitgevoerd door Q&A Research. Volgens Independer-expert Guido Rodenburg is dat aantal laag omdat mensen het een eng idee vinden. Een mogelijke verklaring hiervoor is het omvallen van de IJslandse bank Icesave in 2008. Veel Nederlanders hadden destijds hun geld daar gestald vanwege de hoge rente. Er was lange tijd onduidelijkheid of het geld terug zou komen. Ingrijpen van de Nederlandse overheid was nodig om het geld terug te krijgen bij de spaarders.
donderdag 23 mei 2024
World Animal Protection en BN'ers roepen Rabobank op financiering dierenleed te stoppen
Ook Marian Mudder, Susan Smit en Joy Delima doen mee met de nieuwe campagne van World Animal Protection. De organisatie roept Rabobank dringend op om te stoppen met investeringen in de grote multinationale vleesbedrijven en uitbreidingen van industriële veehouderij. Bij de bestaande industriële veehouderij moet de bank hogere dierenwelzijnsnormen eisen.
Uit het rapport ‘Blocking a better world altogether’ - mede gebaseerd op een vragenlijst die Rabobank heeft ingevuld - blijkt dat Rabobank bedrijven financiert die verbonden zijn met de ergste uitwassen van de vee-industrie. In de periode 2016-2024 gaat het om minimaal een bedrag van 23,5 miljard euro. Onder meer JBS en Tyson Foods, de twee grootste vleesbedrijven ter wereld, worden door Rabobank gefinancierd.
World Animal Protection wijst Rabobank erop dat deze investeringen in strijd zijn met het eigen beleid. Zo zouden dieren onder meer toegang moeten hebben tot voldoende voer en water, en ‘welzijnsverrijkende mogelijkheden’ moeten krijgen. Volgens de organisatie hanteren bedrijven als JBS en Tyson Foods echter zeer slechte leefomstandigheden voor dieren, zoals te volle megastallen, of juist nauwe kooien waarin dieren zich niet kunnen draaien. Ook zouden deze bedrijven regelmatig in opspraak komen vanwege undercoverbeelden van ernstige dierenmishandeling, zoals medewerkers die met dieren smijten of ze bewust laten verhongeren. Daarnaast is World Animal Protection kritisch op de betrokkenheid van Rabobank bij organisaties zoals de National Pork Producers Council in de Verenigde Staten, vanwege pogingen om de totstandkoming van dierenwelzijnswetgeving te blokkeren.
Uitreiking Gedragscode Kort Zakelijk Krediet
De afgelopen jaren is het aanbod kleine kredieten aan ondernemers sterk gestegen, waardoor het een steeds belangrijkere financieringsvorm wordt voor ondernemers voor werkkapitaal of tijdelijke overbrugging. Deze sector is op dit moment echter nog ongereguleerd, waardoor het risico kan ontstaan dat ondernemers onvoldoende beschermd worden.
Het Ministerie van Financiën heeft Stichting MKB Financiering (SMF) daarom in 2021 gevraagd om te onderzoeken of zelfregulering in deze sector haalbaar en wenselijk is. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties, financieringsadviseurs en natuurlijk de aanbieders van deze financieringen zelf om te komen tot noodzakelijke afspraken tot zelfregulering. De uitkomst van deze gesprekken is een gedragscode voor aanbieders van Kort Zakelijk Krediet waarmee kleine ondernemers zo goed mogelijk beschermd worden.
Na een uitgebreide audit zijn Swishfund, BridgeFund en OPR-Bedrijfskrediet de eerste financiers met een positieve beoordeling. Zij voldoen aan alle eisen van de gedragscode Kort Zakelijk Krediet en hebben het Keurmerk Erkend MKB Financier ontvangen.
Naast duidelijkheid en helderheid voor ondernemers komt de gedragscode tegemoet aan de wens van de politiek om de kleine mkb-ondernemer in het financieringslandschap beter te beschermen. Het ministerie van Financiën vindt toegang tot financiering voor het mkb cruciaal, of het nu gaat om starten, groeien, vernieuwen of investeren in maatschappelijke transities. Het is van belang om te zorgen dat de toegang tot kort zakelijke financiering gewaarborgd blijft. Ook is het belangrijk dat kleine ondernemers gepaste bescherming krijgen wanneer zij zakelijk krediet afnemen en is het goed dat financiers de noodzaak zien om zich aan regels te binden ter bescherming van de kredietnemers.
Financieringen die onder de gedragscode Kort zakelijk krediet worden verstrekt mogen geen verborgen kosten bevatten (de zogenaamde kleine lettertjes), de financier moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen en volledige transparantie bieden richting de kleine ondernemer in de tarifering en bijkomende kosten. Daarnaast is het belangrijk dat er geen overcreditering plaatsvindt en de ondernemer zijn financiering kan terugbetalen, waarvoor wordt samengewerkt met het BKR. Ook bestaat er voor de aangesloten financiers de verplichting zich aan te sluiten bij het Kifid zodat de ondernemer daar terecht kan met klachten.
woensdag 22 mei 2024
Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken in 2024: 11,3 miljard winst
De totale waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens steeg daardoor tot 180,1 miljard (+7,8%). De stijging met 13,1 miljard is de grootste kwartaaltoename sinds eind 2020, toen de beurzen sterk opveerden tijdens de coronapandemie.
Het grootste deel van de beleggingen van Nederlandse huishoudens zit in participaties van beleggingsfondsen. Nederlandse huishoudens behaalden hierop een rendement van 6,3 miljard in het eerste kwartaal van 2024.
Tegelijkertijd kochten huishoudens netto voor 0,8 miljard aan participaties van beleggingsfondsen bij, terwijl in het laatste kwartaal van 2023 juist grote verkopen van participaties plaatsvonden (2,4 miljard). Door het rendement en de aankopen nam de omvang van participaties in beleggingsfondsen met 7,1 miljard (+6,8%) toe, tot 111,8 miljard.
Onderliggend was de toename bij beleggingsfondsen voor een groot deel het gevolg van stijgende beurskoersen op de aandelenmarkt. Zo nam de waarde van aandelenfondsen toe met 6,1 miljard (+10,9%) tot 62,1 miljard aan het eind van het eerste kwartaal van 2024.
Spaarrekening levert meer op dan spaardeposito
Het is goed om te weten dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente sinds juli 2022 stapsgewijs heeft verhoogd tot 4 procent. Dit in een poging om de inflatie terug te brengen. En omdat banken de rente op hun spaarrekeningen afleiden van de ECB-rente, steeg de spaarrente de afgelopen jaren lekker mee. Sommige aanbieders bieden zelfs een spaarrente van 4 procent en dat is ongekend hoog.
Terwijl de rente op de spaarrekening dus vooralsnog hoog blijft, lopen met name de rentes op langlopende spaardeposito’s sinds het begin 2024 terug. Zo staat de rente over een spaardeposito van vijf jaar momenteel op 3,50%. De Vries: “Het gevaar voor inflatie blijft op de loer liggen. Daarnaast zorgt onrust in verschillende delen van de wereld voor onzekerheid over de toekomstige economische ontwikkeling. Dit maakt dat banken wel geld voor de korte termijn willen inkopen, maar niet voor de langere termijn.”
Omdat de inflatie op dit moment is teruggebracht naar een acceptabel niveau, is de verwachting dat de ECB de rente bij haar volgende rentebesluit in juni op 4 procent houdt of zelfs wat terugbrengt. Dit zou dit betekenen dat de rente op spaarrekeningen voor nu stabiel blijft, maar later dit jaar kan zakken. Voor de rente op de spaardeposito’s geldt een vergelijkbare verwachting.
De onzekerheid over de ontwikkeling van de rente op de lange termijn, maakt het geven van een eenduidig spaaradvies lastig. Als de rente uiteindelijk toch daalt, dalen de rentes op de spaarrekening als eerste mee. Daarom is het advies: profiteer voorlopig van de hogere rente op een spaarrekening. Voor de spaarder die zijn geld voor vijf tot tien jaar kan missen, kan een deposito wel aantrekkelijk zijn. Zeker als de dalende trend uiteindelijk doorzet, is een rente van 3,0% tot 3,50% een mooi rendement.
dinsdag 21 mei 2024
Knab boekt € 134 miljoen winst
Knab, de online bank voor zelfstandigen, heeft in 2023 een recordwinst geboekt. De bank rapporteerde een nettowinst van 134 miljoen euro, een stijging van 102 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar.
De groei van het klantenbestand speelt een belangrijke rol in het succes van Knab. Het aantal klanten steeg met 12 procent tot 389.000 klanten in totaal. De groei was het sterkst onder zakelijke klanten; het aantal zakelijke rekeninghouders steeg met 39.000. In 2023 koos één op de drie startende zelfstandigen voor een zakelijke rekening van Knab. Het operationeel resultaat steeg met 154 miljoen. Die stijging is voornamelijk toe te schrijven aan een stijging in renteopbrengsten en hogere fee-inkomsten
Knab blijft zijn dienstenaanbod uitbreiden. Zo kunnen zelfstandig ondernemers sinds 2023 een zakelijke lening aanvragen bij de bank. Daarnaast werkte de bank achter de schermen aan een hypotheekproduct voor zzp'ers dat later dit jaar wordt geïntroduceerd.
Een op de tien Nederlanders gebruikt vakantiegeld om vaste lasten te betalen
Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt nu dat 11 procent van de mensen in Nederland het vakantiegeld niet voor vakantie gebruikt, maar om hun vaste lasten te kunnen betalen.
De energieprijzen en inflatie zijn nu weliswaar gedaald, maar je betaalt wel weer meer voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld een drankje bij een bevrijdingsdagconcert. Het blijft voor veel mensen helaas nog steeds lastig om rond te komen, waardoor ze hun vakantiegeld wel voor vaste lasten moeten gebruiken.
Uit het onderzoek naar vakantiegeld blijkt ook dat het voor tien procent van de Nederlanders te duur is om op vakantie gaan dit jaar. Voor huishoudens met kinderen tot twaalf jaar ligt dat percentage op 16,7 procent. Een op de vijf Nederlanders geeft aan dit jaar minder lang op vakantie te gaan omdat alles duurder is geworden. Twaalf procent van de Nederlanders geeft aan sowieso nooit op vakantie te gaan.
Het vakantiegeld wordt doorgaans ieder jaar in mei uitbetaald zodat het in elk geval voor de zomervakantie op de rekening staat. Hoewel het aanvankelijk werd uitgekeerd om te besteden aan een vakantie, gaat het geld daar dus lang niet altijd naartoe.
Vooral jongeren (14,6 procent) gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40-49 jarigen.
BUX benoemt Marcel Jongmans tot nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur
Als voormalig Global CEO en bestuurslid bij ABN AMRO Clearing Bank en CFO en bestuurslid bij Flow Traders, brengt Jongmans met name in de financiële dienstverlening, een schat aan ervaring en expertise mee naar de Raad van Bestuur van BUX.
Met de gebruiksvriendelijke en intuïtieve beleggingsapp maakt BUX naar eigen zeggen beleggen makkelijker en betaalbaarder voor iedereen. BUX is gevestigd in Amsterdam en is beschikbaar in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk en Ierland.
zaterdag 18 mei 2024
vrijdag 17 mei 2024
Één op de acht Nederlanders weet niet dat banken nooit vragen om betaalpas op te sturen
In praktijk ziet men dat er steeds vaker aan mensen wordt gevraagd om de betaalpas op te sturen. De betaalpas kan niet alleen misbruikt worden om betalingen te doen, maar is voor fraudeurs ook vaak de laatste stap om toegang te krijgen tot de online bankomgeving.
ABN AMRO ziet regelmatig gevallen waarbij oplichters vragen om een betaalpas op te sturen. Dat vormt een direct risico, aangezien hiermee in combinatie met al eerder achterhaalde gegevens toegang kan worden verkregen tot de bankomgeving. Banken vragen nooit om een pas op de post te doen. Zij hebben namelijk al toegang tot klantgegevens, en kunnen in geval van nood de pas op afstand blokkeren. Door een betaalpas op te sturen, kan deze alleen maar in verkeerde handen vallen. De kans op verlies is groot, en de pas kan gestolen of onderschept worden door oplichters.
Het stereotype beeld is dat vooral ouderen slachtoffer worden van bankfraude. Onderzoek van de Universiteit Twente (2022) liet echter al zien dat juist jongeren vaker in de trucs van fraudeurs trappen. Dat beeld wordt bevestigd in het huidige Ipsos I&O onderzoek. Van alle leeftijdsgroepen zijn jongvolwassen Nederlanders (tussen de 18 en 35 jaar) het meest vatbaar voor nep-verzoeken van banken. Nederlanders van 50 jaar en ouder weten het best welke vragen een bank nooit stelt.
Opgelicht worden kan iedereen overkomen. Dat is niet alleen een hele vervelende ervaring, het kost Nederlanders en banken elk jaar tientallen miljoenen. ABN AMRO wil mensen bewuster maken van de manieren waarop oplichters te werk gaan. Niet alleen door te vertellen dat banken sommige dingen nooit vragen, maar ook door uit te leggen waarom banken dat niet doen. Op die manier kunnen mensen zich beter wapenen tegen de tactieken van oplichters. Om mensen er op één van de laatst mogelijke momenten aan te helpen herinneren dat ze hun betaalpas nooit moeten opsturen, brengt ABN AMRO een speciale postzegel uit. Deze is ontwikkeld in samenwerking met STRAAT, het museum voor street art en graffiti, en ontworpen door de streetartist Astro.
BNP Paribas Fortis en Climact hernieuwen hun strategisch partnership
De financiële sector kan een sleutelrol spelen in de transitie naar een koolstofvrije economie tegen 2050. Omdat ze de reële economie financieren, kunnen financiële instellingen hun klanten beïnvloeden in de keuzes die ze kunnen maken om hun impact op de klimaatverandering te verminderen. Bij BNP Paribas Fortis is de ondersteuning van de energietransitie een prioriteit. De bank biedt financieringsoplossingen aan voor zowel particulieren die hun woning energiezuiniger willen maken als voor bedrijven die hun koolstofvoetafdruk willen verkleinen.
Sinds zijn lancering in 2007 begeleidt Climact bedrijven, overheden en andere organisaties bij hun transitie naar een koolstofvrije samenleving. BNP Paribas Fortis en Climact zijn dan ook verheugd te kunnen aankondigen dat hun partnership met nog eens drie jaar wordt verlengd. Deze hernieuwde samenwerking tussen Climact en BNP Paribas Fortis zal de professionele klanten van de grootste bank van het land voorzien van degelijk advies en ondersteuning om hen te helpen hun koolstofvoetafdruk te verkleinen.
De ondersteuning van Climact is een integraal onderdeel van het traject van onze professionele klanten en vormt een aanvulling op de ondersteuning die ze al krijgen via het Sustainable Business Competence Centre (SBCC). Het SBCC informeert klanten over belangrijke ontwikkelingen op het vlak van de transitie, beoordeelt de financiële haalbaarheid van specifieke projecten en denkt samen met de klanten na over de evolutie van het economische model van hun bedrijf. Sinds de oprichting in 2018 heeft het Sustainable Business Competence Centre meer dan 600 projecten begeleid en zo’n 1.000 klanten en prospecten ondersteund.
Climact van zijn kant geeft strategisch advies, berekent de gedetailleerde technische ecologische voetafdruk en legt op basis daarvan een decarbonisatiestrategie voor aan het betreffende bedrijf, gebaseerd op stevige oplossingen die in lijn liggen met de wetenschap. Alles wordt berekend in termen van kosten, investeringen en planning. Climact volgt bovendien, op een onafhankelijke manier, de doelstellingen en de uitvoering ervan op. Eenmaal in contact met de experts van Climact, zijn onze klanten uiteraard volledig vrij om te kiezen in welke mate ze zich engageren. Meer dan 150 professionele klanten van BNP Paribas Fortis zijn al doorverwezen naar de diensten van Climact.
donderdag 16 mei 2024
Duurste hondenverzekering meer dan 3,5 keer duurder dan de goedkoopste
Bij het bepalen van de premie voor een hondenras kijkt de verzekeraar naar een aantal factoren van het ras, legt Jean-Paul Würsten, expert dierenverzekering bij Overstappen.nl, uit. ‘De vuistregel luidt: hoe zwaarder het dier, hoe hoger de premie. Verzekeraars houden hier rekening met de kosten die zij moeten maken om een dier onder narcose te krijgen en de hoeveelheid medicijnen die zij nodig hebben.’ Ook de algemene gezondheid van een ras is bepalend voor de premie, geeft Würsten aan. ‘Sommige rassen hebben een verhoogd risico op aangeboren aandoeningen. Deze honden zijn over het algemeen al duurder om te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan de Bulldog, die vaak later in hun leven last krijgen van ademhaling en daarvoor een operatie ondergaan.’
Ook tussen de verschillende verzekeraars verschilt de premie flink. Zo is het Deense ras Broholmer bij de ene verzekeraar te verzekeren voor 20,46 euro, terwijl dat bij een andere verzekeraar 62,38 euro kost. Volgens Wursten is het raadzaam de premie voor je huisdier te vergelijken. ‘In het geval van Broholmer, een grotere en sowieso al duurdere hond om te verzekeren, kan je het je meer dan 500 euro op jaarbasis schelen. Dat een verzekering duurder is, wil niet meteen zeggen dat de dekking ook uitgebreider is. Soms is het zelfs voordeliger om de goedkopere verzekering te kiezen en een extra ingreep voor jouw hond zelf te betalen.’
Money Start en ING maken zich hard voor financiële educatie van jongeren
De campagne van Money Start en ING springt hierop in, maakt jongeren bewust van mogelijke valkuilen en leert ze om geen schulden te maken. De campagne wordt vandaag gelanceerd in het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.
Onderzoek van het Nibud laat zien dat 70 procent van de jongvolwassenen wel eens betalingsproblemen heeft. Uit recent onderzoek van incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn blijkt dat maar liefst twee op de vijf (40%) jongeren het afgelopen jaar weleens moeite heeft gehad met het betalen van een rekening. Bij een op de drie (33%) zorgde de zorgverzekering voor de meeste uitdaging, gevolgd door het betalen van de huur of hypotheek (24%). Maar liefst 26% van de jongeren heeft bovendien een schuld, los van de studieschuld of hypotheek.
Drie onderwerpen die extra aandacht krijgen zijn shoppen met de zorgtoeslag, meewerken aan pinpasfraude om snel geld te verdienen en de studiefinanciering uitgeven aan andere zaken. Daarnaast zijn er tien verschillende campagnevideo’s ontwikkeld die andere patronen belichten van schulden maken, zoals een contract tekenen voor je gelezen hebt wat er staat of je inkomen vergeten te melden bij toeslagen.nl. Op de campagnewebsite 18worden.nl is meer informatie te vinden voor jongeren over alle tien de onderwerpen, wat ze wel en niet moeten doen om zonder schulden te blijven na hun 18e verjaardag. Ook vinden jongeren hier meer informatie om financiële zorgen aan te pakken, handige checklists en doorverwijzingen naar hulpinstanties.
De campagne loopt vanaf 15 mei en wordt uitgezet via social media, digitale billboards in de buurt van scholen, via banken, scholen en gemeenten door het hele land om daarmee nog meer Nederlandse jongeren te kunnen bereiken. ING brengt de campagne onder de aandacht bij jonge klanten via de ING app.
woensdag 15 mei 2024
ABN AMRO rapporteert nettowinst van 674 miljoen in eerste kwartaal
Onder de streep bleef 674 miljoen euro over, terwijl in het eerste kwartaal van 2023 nog 523 miljoen euro winst in de boeken ging.
De provisiebaten waren met 469 miljoen hoger door de betere resultaten in alle afdelingen, zowel vergeleken met vorig jaar als met vorig kwartaal. De kosten daalden met 11 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 door lagere wettelijke heffingen, terwijl de personeelskosten voor digitalisering en regelgevingsprogramma’s hoog bleven.
De bank heeft afgelopen kwartaal verder relatief weinig geld apart gezet voor als leningen niet meer worden terugbetaald. Voor individuele dossiers namen de voorzieningen wel iets toe.
bunq introduceert een gratis doorlopende reisverzekering
Dankzij de nieuwe samenwerking met de van oorsprong Belgische verzekeraar Qover, zijn alle bunq-gebruikers met een Easy Bank Pro XL abonnement automatisch verzekerd tot een bedrag van één miljoen euro.
Anders dan bij de meeste reisverzekeringen vergoedt bunq ook standaard eventuele schade aan een huurauto en calamiteiten tijdens een zakenreis. Het indienen van claims gaat volledig digitaal vanuit de bunq-app.
Ook lanceert bunq een nieuwe versie van de generatieve AI-technologie Finn. De persoonlijke geld-assistent, die sinds december 2023 al ruim honderdduizend vragen beantwoordde, geeft nu nog betere financiële inzichten, antwoordt sneller, voert natuurlijke(re) gesprekken en beantwoordt achtereenvolgende vragen.
Vanaf vandaag kunnen gebruikers ook rekeningen van andere banken toevoegen aan de bunq-app, om zo hun volledige in- en uitgaven beter in de gaten te houden. bunq is daarmee de eerste Nederlandse bank die zijn platform openstelt voor bankrekeningen van buitenaf.
Triodos wil naar de beurs
Triodos Bank werd in 1980 opgericht met het doel om geld op een duurzame manier te beheren.
De bank wist in het verleden geld op te halen bij beleggende klanten, die daarvoor speciale certificaten kochten. In 2020 legde de bank de handel echter stil, toen na het uitbreken van de coronacrisis te veel beleggers van hun certificaten af wilden.
De stichting SCTB, die bijna 4.000 boze certificaathouders van Triodos vertegenwoordigt, noemt de beoogde beursnotering een 'onvermijdelijke, noodzakelijke en verstandige stap'.
'We realiseren ons terdege dat overgang naar een beursnotering een onnatuurlijk en eigenlijk niet logische stap is voor veel beleggers in certificaten van Triodos Bank die juist bij de beurs wilden wegblijven', zegt SCTB-voorzitter Fons van der Velden.
dinsdag 14 mei 2024
Ontwikkelaar van Tornado Cash gaat cel in voor witwassen van miljarden dollars aan cryptovaluta
De verdachte ontwikkelde Tornado Cash samen met twee anderen en hield zich, vanaf juli 2019 tot zijn aanhouding in augustus 2022, bezig met de verdere ontwikkeling daarvan.
Tornado Cash hanteert zogenaamde pools, een soort verzamelbakjes, die stortingen van cryptovaluta vanaf het ene walletadres accepteren en opnames via een ander walletadres mogelijk maken. Tornado Cash verbreekt op deze manier het transactiespoor op de zogeheten blockchain. Hierdoor verhult of verbergt Tornado Cash wat de oorspronkelijke herkomst van de opgenomen cryptovaluta is, wie de daadwerkelijke eigenaar is en waar de cryptovaluta naartoe wordt verplaatst. Doordat Tornado Cash het mogelijk maakt volledig anoniem stortingen in en opnames uit Tornado Cash te doen, wordt eveneens verborgen of verhuld wie de feitelijke beschikkingsmacht over de cryptovaluta heeft, oftewel wie de cryptovaluta voorhanden heeft.
Uit onderzoek blijkt dat er op deze manier 1,2 miljard Amerikaanse dollar aan zogeheten Ether (een cryptovaluta) is witgewassen. Deze Ether zijn afkomstig van 36 verschillende digitale diefstallen, oftewel hacks. Vanwege de gehanteerde parameters bij de selectie van de hacks, is dit slechts een ondergrens. Wanneer de gehanteerde parameters worden losgelaten, wordt duidelijk dat in totaal 2,2 miljard Amerikaanse dollar aan uit misdrijf afkomstige Ether is witgewassen. Bovendien sluit de rechtbank niet uit dat er via Tornado Cash ook cryptovaluta zijn witgewassen die niet uit hacks, maar uit andere misdrijven zijn verkregen.
Volgens de verdachte is het nooit zijn bedoeling geweest om de wet te overtreden of criminele activiteiten te faciliteren. Hij wilde met Tornado Cash een legitieme oplossing bieden voor een groeiende privacy behoefte in de cryptogemeenschap. Hij stelt dat het aan de gebruiker is om Tornado Cash niet te misbruiken. De technische eigenschappen van Tornado Cash zouden het effectief optreden tegen dit misbruik onmogelijk maken.
De rechtbank ziet dit anders. Het is Tornado Cash die feitelijk uitvoering geeft aan de hiervoor omschreven verbergende en verhullende handelingen. Wanneer deze handelingen worden uitgevoerd ten aanzien van uit misdrijf afkomstige cryptovaluta, is sprake van het uitvoeren van witwashandelingen door Tornado Cash. Volgens de rechtbank kan Tornado Cash daarom niet slechts als een hulpmiddel voor de gebruiker worden gezien.
Tornado Cash functioneert zoals het door de verdachte en zijn medeoprichters is ontworpen en valt qua werking volledig onder hun verantwoordelijkheid. Als de verdachte mogelijkheden had willen hebben om op te kunnen treden tegen eventueel misbruik, dan had hij die moeten inbouwen. Dit deed hij echter niet. Tornado Cash werpt geen enkele drempel op voor de gebruiker die over crimineel vermogen beschikt en dit vermogen wil witwassen. De verdachte is daarom schuldig aan de tenlastegelegde witwashandelingen.
De verdachte was zich er bovendien bewust van waarvoor zijn tool werd gebruikt. Het is algemeen bekend dat een ‘cryptomixer’ of vergelijkbare diensten zoals Tornado Cash, gebruikt worden bij het witwassen van cryptovaluta. Daarbij was de verdachte actief in verschillende chatgroepen waarin werd gesproken over hacks waarbij Ether was gestolen en over het feit dat cryptovaluta met een criminele herkomst in Tornado Cash werden gestort.
Dit weerhield de verdachte er niet van om Tornado Cash te ontwikkelen en zonder begrenzing (bijvoorbeeld door het inbouwen van maatregelen) aan te bieden aan het publiek. Integendeel, hij ging tot zijn aanhouding door met het verder ontwikkelen en de uitrol van Tornado Cash, waarbij vrijwel elke vervolgstap de verhullende werking en de anonimiteit van de gebruikers versterkte. De verdachte nam het eenvoudige, onbegrensde, voorzienbare en evidente gebruik door criminelen op de koop toe.
Langdurig rood staan mag niet meer bij ING
Het kan gaan om rekeningen die tientallen jaren geleden zijn geopend en waarvan de rekeninghouder niet eens wist dat die oeverloos rood kon staan.
Als je ongeoorloofd rood staat, kun je de rekening niet gebruiken én betaal je de maximale zogenoemde kredietvergoeding van bijna 14 procent.
Dat geldt voor klanten die het afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om rood te staan. Het kan ook zijn dat je maar heel even in de min stond.
'De inkoop van aandelen valt niet te verdedigen'
In plaats van te investeren in verduurzaming sluizen beursgenoteerde ondernemingen veruit het grootste deel van hun winsten belastingvrij weg naar hun aandeelhouders. Op korte termijn levert dat tevreden aandeelhouders op en een hogere beloning voor de bestuurders.
De samenleving betaalt hiervoor de prijs. Niet alleen letterlijk in de vorm van hogere belastingen. De meest rendabele investering voor de samenleving is als vervuilende bedrijven hun ‘overtollige geld’ investeren voor de lange termijn in verduurzaming van de bedrijfsvoering in plaats van het op korte termijn tevreden stellen van de aandeelhouder. Met het tevreden stellen van de aandeelhouder wordt aangenomen dat rendement voor de beleggers belangrijk is en niet het inkomen van medewerkers, de prijzen die consumenten voor een product betalen of het afwentelen van klimaat en milieukosten op de samenleving.
Wat moeten bedrijven wel doen? In plaats van het geld op de bank te zetten, moeten ze het investeren in hun eigen toekomst en daarmee die van de samenleving, zegt Sprengers. Het geeft geen pas dat bedrijven belastingvrij aandelen inkopen en vervolgens miljarden aan subsidies opeisen voor verduurzaming die door belastingbetalers moeten worden opgehoest.
maandag 13 mei 2024
Spaarplatform Raisin ziet recordgroei in 2023
Het afgelopen boekjaar van Raisin werd gekenmerkt door een recordgroei, waarbij het wereldwijde spaargeld onder administratie met 74 procent steeg naar 57 miljard euro en de omzet nagenoeg verdubbelde naar 158 miljoen.
Bijna 7 miljard van de toename werd ingelegd door spaarders die al vóór 2023 klant waren bij Raisin. De klantenbinding is dan ook groot: de gemiddelde spaarder verdrievoudigt na verloop van tijd het spaargeld aangehouden via Raisin en bouwt een gediversifieerde spaarportefeuille op die uit bijna zes verschillende spaarproducten bestaat.
In Nederland biedt Raisin deposito- en spaarrekeningen aan via Raisin.nl. De Nederlandse activiteiten van Raisin leveren een grote bijdrage aan de totale groei van het platform: het Nederlandse spaargeld onder administratie groeide in 2023 met 432%.
Naast vrij opneembare spaarrekeningen biedt Raisin ook termijndeposito‘s aan. Een significant deel van de groei van het platform is terug te leiden tot deze spaarproducten. Het aandeel in termijndeposito’s van het totale Nederlandse spaargeld bij Raisins partnerbanken groeide in 2023 met 38%.
Aanzienlijk deel van jongeren kreeg rekeningen afgelopen jaar niet altijd betaald
Flanderijn wil met dit onderzoek de staat van betaalproblematiek onder deze groep inzichtelijk maken. Voor negentien procent van de jongeren bleef het niet bij eenmalig een rekening niet kunnen betalen, maar ging het om enkele keren in 2024. Nog eens acht procent had er zelfs regelmatig moeite mee. Voor twee procent was het betalen van (zo goed als) alle rekeningen lastig.
De jongeren die aangaven moeite gehad te hebben met het betalen van rekeningen, is ook gevraagd bij welke rekeningen dit met name was. Een op de drie (33 procent) geeft aan dat de zorgverzekering voor de meeste uitdagingen zorgde. De huur of hypotheek staat met 24 procent op de tweede plaats. Opvallend is dat het terugbetalen van een rekening of Tikkie aan vrienden en/of familie de derde plaats bekleedt: 20 procent van de jongeren had afgelopen jaar daar de meeste moeite mee.
Het slecht kunnen betalen van rekeningen kan leiden tot schulden. Maar liefst 26 procent van de jongeren heeft op dit moment een schuld. Hierbij worden studieschuld en hypotheek buiten beschouwing gelaten. De hoogte van deze schuld verschilt aanzienlijk: de meesten (10%) hebben een relatief kleine schuld tussen de 1 en 250 euro. Maar zes procent heeft al een schuld tussen de 251 en 1000 euro, en 4 procent tussen de 1001 en 3000 euro. Maar liefst vijf procent heeft een schuld die varieert tussen de 3001 en 20.000 euro.
vrijdag 10 mei 2024
Freedom24 introduceert online Academy met cursussen voor de nieuwe generatie beleggers
De Academy komt op het juiste moment. Een nieuwe generatie beleggers in Nederland meldt zich namelijk op de aandelenbeurs. Met de opkomst van online beleggingsplatforms en apps wordt het steeds toegankelijker om te beleggen. Hierdoor is beleggen niet langer het exclusieve domein van ervaren professionals, maar is het toegankelijk voor een bredere, jongere doelgroep. Vooral sinds de pandemie en de bijbehorende lockdowns hebben velen de stap naar beleggen gezet. Daarnaast gaan lage spaarrentes vaak hand in hand met een hoger inflatieniveau. In dergelijke situaties kan het aantrekkelijker zijn om over te stappen op beleggingsmethoden die minder gevoelig zijn voor inflatie.
De Freedom Academy bestaat uit een basiscursus over de fundamentele beginselen van beleggen, evenals een gevorderde cursus genaamd "Optiehandel". Deze laatste richt zich hoofdzakelijk op ervaren beleggers die hun horizon op de aandelenmarkt willen verbreden en hun investeringen efficiënter willen maken. Daarnaast is er ook nog een andere cursus voor ervaren beleggers die hun bestaande kennis willen verfijnen en aanvullen.
Na de officiële introductie in 2021 van het nieuwe beleggingsplatform Freedom24 in de Benelux, heeft Freedom Finance Europe begin dit jaar een vestiging geopend in Amsterdam. Deze nieuwe vestiging is onderdeel van een strategie om meer kantoren in Europa te openen, om beter in te spelen op de specifieke behoeften van de lokale markten.
Pleo lanceert credit-service voor klanten in Nederland
Met Pleo Overdraft kunnen klanten bij financiële krapte nog steeds verschillende bedrijfsuitgaven doen, waaronder online en in-store aankopen met betaalkaarten van Pleo-medewerkers voor gemaakte onkosten en/of reiskosten. De credit-service is rentevrij voor klanten, zolang ze het uitstaande saldo op of voor de vervaldatum terugbetalen. Bedrijven kunnen ook hun eigen limieten en terugbetalingsvoorwaarden instellen.
De credit-service van Pleo stelt Nederlandse bedrijven in staat om naadloos om te gaan met afwijkingen in hun cashflow, zodat ze zelfs tijdens tijdelijk krappe cashflows hun betalingen kunnen nakomen. In de afgelopen zes maanden zag Pleo dat bij het gemiddelde bedrijf maar liefst 12% van de transacties mislukten door onvoldoende geld. De lancering van Pleo Overdraft in Nederland verlicht deze pijn en versterkt de positie van Pleo in de markt. Dit stimuleert verdere groei van het bedrijf, dat al een indrukwekkende periode achter de rug heeft.
Deze aankondiging volgt op Pleo’s ondertekening van een schuldfinancieringsfaciliteit van 40 miljoen euro van HSBC Innovation Banking, de gespecialiseerde financiële partner voor de innovatie-economie. Dankzij deze overeenkomst kan Pleo nog meer klanten hogere kredietlimieten bieden, grotere flexibiliteit in hun financiële opties en hun credit-service in meer markten lanceren.
woensdag 8 mei 2024
Wereldwijde malware voor mobiel bankieren groeit met 32 procent in 2023
De meest voorkomende banktrojaan was Bian.h, goed voor 22 procent van alle Android-aanvallen.
Geografisch gezien registreerden Afghanistan, Turkmenistan en Tadzjikistan het hoogste percentage gebruikers dat te maken kreeg met Trojaanse paarden voor bankieren, waarbij Turkije koploper is, met bijna drie procent van de getroffen gebruikers (2,98%).
Het aantal gebruikers dat werd getroffen door financiële malware voor de pc daalde in 2023 met 11 procent. Daarbij werden Ramnit en Zbot geïdentificeerd als de belangrijkste malwarefamilies, gericht op meer dan 50 procent van de getroffen gebruikers. Consumenten bleven het primaire doelwit, 61 procent van alle aanvallen werd op hen gericht.
In 2023 bleef financiële phishing een belangrijke bedreiging. Ruim 27 procent van alle phishingaanvallen op zakelijke gebruikers en 31 procent op thuisgebruikers was financiële phishing. E-shopmerken werden geïdentificeerd als het belangrijkste lokmiddel, in 42 procent van de gevallen werden deze merken gebruikt. Amazon bleek de meest nagebootste webwinkel, goed voor 34 procent van de phishingpogingen, gevolgd door Apple met 19 procent en Netflix met 15 procent.
Daarnaast vertegenwoordigde phishing via PayPal ongeveer 55 procent van de phishingpagina’s die gericht zijn op gebruikers van elektronische betaalsystemen. Het rapport benadrukt ook een jaar-op-jaar groei van 16 procent in cryptocurrency phishing, met 5,84 miljoen detecties in 2023 vergeleken met 5,04 miljoen in 2022.