In mei krijgen werknemers in loondienst traditiegetrouw vakantiegeld. Maar wat doen we er eigenlijk mee? Maar liefst 63 procent spaart het geld. Dat blijkt uit onderzoek van Independer, uitgevoerd door Q&A Research. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 83% het spaargeld niet op een buitenlandse spaarrekening durft te zetten.
Heb je een spaarrekening bij de ING? Dan krijg je anderhalf procent rente over je vakantiegeld. Bij de Rabobank kom je er iets beter vanaf. Daar krijg je 1,7 procent. Maar dat valt in het niet bij de rentes in het buitenland. Kies je bijvoorbeeld voor Santander, de grootste bank van Spanje, dan krijg je 3,66 procent rente. Meer dan twee keer zoveel vergeleken met de ING. Ook bij verschillende banken in Italiƫ, Frankrijk en Zweden krijg je rond de 3,5 procent rente. Terwijl ook daar het spaargeld is verzekerd tot een bedrag van 100.000 euro.
Maar hoe kan het nou dat de rentes op Nederlandse spaarrekeningen lager liggen dan in bijvoorbeeld Spanje? Guido Rodenburg is expert geldzaken bij Independer. “Het volume Nederlands spaargeld is enorm. Samen hebben we een kleine 500 miljard euro bij elkaar gespaard. Andersom hebben buitenlandse banken behoefte aan meer geld. Ze kunnen dan bijvoorbeeld meer leningen verstrekken. Dat levert weer geld op. Met hogere rentes proberen ze spaarders uit andere landen te lokken. Dat zie je terug in het rentepercentage. Nederlandse banken geven minder rente, omdat er meer dan genoeg geld op de rekeningen staat.”
Om precies te zijn hebben we in ons land bijna 468 miljard euro bij elkaar gespaard. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank. Stel voor dat heel Nederland een spaarrekening opent bij het Spaanse Santander tegen een rente van 3,66 procent. In een maand tijd gaat dat om bijna 1 miljard euro verschil ten opzichte van een Nederlandse spaarrekening zoals die van ING met 1,5 procent rente. Op jaarbasis gaat het dan om 10,11 miljard.
Ruim 1 op de 10 Nederlanders (12%) zegt wel zijn spaargeld te storten op een buitenlandse rekening. Dat blijkt uit onderzoek van Independer, uitgevoerd door Q&A Research. Volgens Independer-expert Guido Rodenburg is dat aantal laag omdat mensen het een eng idee vinden. Een mogelijke verklaring hiervoor is het omvallen van de IJslandse bank Icesave in 2008. Veel Nederlanders hadden destijds hun geld daar gestald vanwege de hoge rente. Er was lange tijd onduidelijkheid of het geld terug zou komen. Ingrijpen van de Nederlandse overheid was nodig om het geld terug te krijgen bij de spaarders.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.