Ads Top

Aantal dollarmiljonairs en hun vermogen terug op recordniveau ondanks wereldwijde instabiliteit

Wereldwijd is in 2023 het aantal dollarmiljonairs met een vrij belegbaar vermogen van meer dan 1 miljoen dollar (‘High Networth Individuals’ – HNWI’s met 5,1 procent gegroeid tot 22,8 miljoen personen. Ook de omvang van hun vermogen nam toe. Dat bedraagt nu in totaal 86,8 biljoen, een toename van 4,7% ten opzichte van 2022. Dit blijkt uit het World Wealth Report 2024 van het Capgemini Research Institute.
 
In 2023 kende Noord-Amerika wereldwijd de sterkste toename: +7,2% voor het vermogen en +7,1% voor het aantal vermogende particulieren. Volgens het rapport zorgden solide economische veerkracht, afkoelende inflatiedruk en een rally op de Amerikaanse aandelenmarkt voor momentum. Deze trend zet zich voort in de meeste markten, zowel voor vermogen als voor het aantal dollarmiljonairs. In andere delen van de wereld was de groei meer bescheiden.

In Nederland nam het aantal dollarmiljonairs in 2023 toe met 18.830 personen (+5,9%) tot 335.450 personen. Hun gezamenlijke vermogen dikte met ruim $49 miljard (+6,01%) aan tot $856,38 miljard.
De groei van het vermogen en van de populatie vermogende particulieren bedroeg in Azië-Pacific respectievelijk 4,2% en 4,8% en in Europa 3,9% en 4,0%.

Latijns-Amerika en het Midden-Oosten lieten een beperkte HNWI-groei zien, met een vermogensgroei van respectievelijk 2,3% en 2,9% en een groei van het aantal dollarmiljonairs van 2,7% en 2,1%.
Afrika was daarentegen de enige regio waar zowel het vermogen van de welgestelde particulieren (-1,0%) als het aantal dollarmiljonairs (-0,1%) daalden. De oorzaak hiervan ligt in dalende grondstoffenprijzen en afnemende buitenlandse investeringen.

Met de groei van vermogens en vermogenden begint de allocatie van activa te verschuiven van vermogensbehoud naar vermogensgroei. Data van begin 2024 laten een normalisering zien van de geldbeleggingen naar 25% van de portefeuille. Het rapport geeft aan dat twee op de drie vermogende particulieren van plan zijn om in 2024 meer te investeren in private equity, als hefboom voor mogelijke toekomstige groeikansen.

Zeer vermogende particulieren (Ultra-HNWI's), met een vrij belegbaar vermogen van meer dan 30 miljoen euro, bezitten meer dan 34 procent van het totale vermogen van alle HNWI’s en vormen iets meer dan 1 procent van de totale HNWI-populatie. Naar schatting zullen de ouder wordende generaties in de komende twee decennia meer dan 80 biljoen dollar overdragen, waardoor de vraag naar financiële diensten (beleggingsbeheer en belastingplanning) en niet-financiële diensten (filantropie, luxe conciërgediensten, passie-investeringen en netwerkmogelijkheden) toeneemt. Uit het rapport blijkt dat 78 procent van de HNWI's diensten met toegevoegde waarde essentieel vindt en meer dan 77 procent rekent op hun vermogensbeheerder om hen te ondersteunen bij de vermogensoverdracht tussen generaties. Terwijl HNWI's op zoek zijn naar een persoonlijke en betrokken begeleiding, zegt 65 procent zich zorgen te maken over het gebrek aan persoonlijk advies op maat met betrekking tot hun veranderende financiële situatie.
 
Meer dan 65 procent van de vermogende particulieren geeft aan dat vooroordelen beleggingsbeslissingen beïnvloeden, vooral tijdens belangrijke levensgebeurtenissen zoals huwelijk, scheiding en pensionering. Als gevolg hiervan wil 79 procent van de HNWI's begeleiding van relatiebeheerders om hen te helpen hiermee om te gaan. Door behavioral finance te integreren met kunstmatige intelligentie kunnen vermogensbeheerders beoordelen hoe klanten reageren op marktschommelingen en data-gestuurde beslissingen nemen die minder gevoelig zijn voor emotionele of cognitieve vooroordelen. Het rapport benadrukt dat AI-systemen gegevens kunnen analyseren en patronen kunnen detecteren die voor mensen moeilijk te herkennen zijn, waardoor relatiebeheerders proactieve maatregelen kunnen nemen bij het adviseren van klanten.
 
Volgens het rapport hebben zeer vermogende particulieren het aantal relaties met vermogensbeheerders uitgebreid van drie in 2020 naar zeven in 2023. Deze trend geeft aan dat de sector moeite heeft om het verwachte aanbod en de verwachte kwaliteit van de door dit segment gevraagde diensten te leveren. Daarentegen zijn single-family offices, die uitsluitend één familie bedienen, de afgelopen tien jaar met 200 procent gegroeid. Om de vermogende en zeer vermogende particulieren verder te bedienen, moeten vermogensbeheerders een balans vinden tussen concurrentie en samenwerking met family offices. Een op de twee (52%) zeer vermogende particulieren wil een family office opzetten en wil daarbij begeleiding van hun primaire kantoor.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.