Marnix van Rij wordt voorgedragen als plaatsvervangend bewindvoerder van de Nederlands-Belgische kiesgroep bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Van Rij (63), nu nog staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, is gekozen door een selectiecommissie en zijn kandidatuur is overgenomen door DNB-president en IMF-gouverneur Klaas Knot en minister van Financiën Steven van Weyenberg.
Zijn benoeming zal per 1 november ingaan. Aan de voordracht ging een vacaturestelling en uitgebreide selectieprocedure vooraf. In de selectiecommissie zaten leden van DNB, het ministerie van Financiën en was ook externe expertise met betrekking tot het IMF vertegenwoordigd.
Van Rij heeft volgens de selectiecommissie ruime ervaring in de internationale beleidswereld, is bedreven in het onderhandelen en leidinggeven en is iemand met uitgebreide kennis van de financiële wereld. Hij is volgens de commissie ook bij uitstek een teamspeler, wat bijzonder belangrijk is voor het werken in een kiesgroep met zestien landen, binnen het IMF met 190 aangesloten landen. Hij is daarnaast iemand die in staat is goede relaties te onderhouden met alle belanghebbenden, en op meerdere niveaus belangen kan afwegen en compromissen kan sluiten.
De Nederlands-Belgische kiesgroep bij het IMF in Washington heeft een bewindvoerder die om en om door Nederland en België wordt geleverd, voor een periode van vier jaar. Er zijn twee plaatsvervangers: één uit Nederland of België, en één uit Oekraïne. Op dit moment is de Nederlander Paul Hilbers bewindvoerder van de kiesgroep. Hij wordt in november opgevolgd door een Belgische collega.
De Nederlandse plaatsvervangend bewindvoerder is plaatsvervangend lid van de raad van bestuur van het IMF. Hij is per november de hoogste vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij het IMF en medeverantwoordelijk voor het overbrengen van de Nederlandse standpunten op alle onderwerpen die dagelijks in de IMF-raad van bestuur worden besproken.
De raad van bestuur van het IMF bestaat uit 24 leden, die alle 190 lidstaten van het IMF vertegenwoordigen. De grote landen hebben een eigen stoel, andere landen hebben zich in kiesgroepen verenigd.
De landen die naast Nederland en België in de kiesgroep zitten, zijn Oekraïne, Roemenië, Israël, Luxemburg, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Armenië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Moldavië, Georgië, Montenegro en Andorra. De Nederlands-Belgische kiesgroep is qua stemgewicht de vierde kiesgroep bij het IMF, na de VS, Japan en China.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.