Ads Top

Aanhoudingen in onderzoek naar misbruik account voor gestolen cryptovaluta

Begin juli heeft de FIOD een man (52) en vrouw (54) uit Nijmegen aangehouden op verdenking van witwassen. Tijdens de doorzoeking in hun woning is beslag gelegd op ruim een half miljoen euro in contanten, cryptovaluta, designerkleding en een luxe auto. De verdachten zijn 12 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. De hechtenis van de man is verlengd met 14 dagen, die van de vrouw is onder bijzondere voorwaarden geschorst.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de FIU. Opgevallen was dat de 52-jarige Nijmegenaar een account had aangemaakt op een platform voor de aan- en verkoop van cryptovaluta. Een dag later werd op zijn account bijna één miljoen euro aan Ether gestort. Dezelfde dag zette de man de gestorte cryptovaluta om in euro’s. Het vermoeden is dat de Ether afkomstig zijn van frauduleuze verkoop en dat de verdachte zijn account heeft gebruikt om de gestolen cryptovaluta te ontvangen. Gezien het onverklaarbare aangetroffen vermogen in de woning wordt ook de vrouw verdacht van witwassen.

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.