Ads Top

Celstraf, werkstraf en geldboete tegen 27-jarige bouwer phishing software

 

Tegen een 27-jarige man uit Rheden die wordt verdacht van het bouwen van zogenoemde ‘phishing panels’ is een celstraf geëist van 1 jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook heeft de officier van justitie een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 9000 euro geëist.

De verdachte verkocht de zelfgemaakte phishing panels, met nepwebsites van banken die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn, aan criminelen die daarmee toegang tot de bankgegevens van personen konden krijgen. Het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging hebben procesafspraken gemaakt.

Criminelen die de phising software hadden gekocht, bewogen hun slachtoffers ertoe om op een valse (betaal)link te klikken. Daar vulden nietsvermoedende gebruikers hun inloggegevens in, terwijl de criminelen ‘live’ konden meekijken. “Zo trokken zij de bankrekeningen leeg. De sites lijken bijzonder echt en de trucs die worden toegepast om mensen op te lichten worden steeds gewiekster. Iedereen kan hier slachtoffer van worden”, zei de officier van justitie van het Landelijk Parket.

Op 29 april 2021 ontving het Team High Tech Crime van de politie vanuit een cybersecuritybedrijf informatie over mogelijke verkopers en ontwikkelaars van een phishing kit. Daaruit bleek dat een persoon met de nickname @rreliable op Telegram actief was als ontwikkelaar van phishing kits. Het betekende de start van de zoektocht naar deze Reliable. Via zijn IP-adres kwam de politie uit bij de 27-jarige verdachte. Door de inzet van bijzondere bevoegdheden zoals pseudokoop en stelselmatige informatie-inwinning, kwamen rechercheurs tot de conclusie dat hij Reliable moest zijn. De man is aangehouden op 20 juli 2021 in Arnhem.

Zijn panel werd veelvuldig verkocht en gebruikt. Hij gaf in de berichten aan dat in een ‘standaardpanel’ minimaal zes Nederlandse banken zitten: ANB AMRO, ING, Rabobank, SNS-bank, ASN en Regiobank.

Het OM verdenkt de man ook van het witwassen van contante geldbedragen en bitcoins. De totale waarde: ongeveer 60.000 euro. De verdachte heeft verklaard dat hij voor zijn criminele diensten werd betaald met cryptovaluta en contant geld. Dit alles terwijl hij sinds 2017 geen inkomsten heeft en geen verklaring geeft over het bestaan van eerder gekochte bitcoins.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.