Spaarvarkens vol muntgeld horen steeds minder thuis in de leefwereld van kinderen. Twee derde van de tien- tot veertienjarigen met een bankrekening geeft aan hun zakgeld direct gestort te krijgen. Deze leeftijdsgroep heeft de digitalisering van geld inmiddels volledig omarmd. Zelfs de jongste doelgroep weet al goed om te gaan met digitaal geld: een meerderheid (54%) van de kinderen tussen tien en twaalf jaar weet (bijna) altijd hoeveel geld er op de rekening staat. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door onderzoeksbureau Verian, in opdracht van ABN AMRO.
Ouders zijn positief over de financiële digitalisering van hun kinderen. Zo geeft 71 procent van de ouders aan erop te vertrouwen dat hun kind goed met geld omgaat. Veel kinderen gebruiken digitale middelen om hun banksaldo bij te houden en betalingen te doen.
Veel van de ouders zien de meerwaarde van financiële educatie, zo blijkt verder uit het onderzoek. De helft van de kinderen geeft aan van hun ouders te hebben geleerd over geld. Een eigen betaalpas blijkt hierbij voor veel ouders een geschikt leermiddel. Bijna driekwart meent dat hun kinderen beter met geld leren omgaan doordat zij naast hun rekening ook een eigen betaalpas hebben. Nagenoeg alle kinderen (97%) die meededen aan het onderzoek beschikken naast een bankrekening ook over een eigen betaalpas.
Naarmate de kinderen ouder worden en naar de middelbare school gaan, krijgen zij meer vrijheid in het beheren van hun geld. Een derde van de kinderen krijgt dan een eigen betaalpas bij hun betaalrekening, bijvoorbeeld voor uitgaven op school of in het openbaar vervoer. Driekwart van de dertien- en veertienjarigen mag zelf bepalen of ze de betaalpas meenemen en beslist zelf over de besteding van hun geld. Voor alle ondervraagde leeftijden geldt dat een aanzienlijke groep (36%) zoveel mag uitgeven als er op hun rekening staat, omdat er geen limiet is ingesteld. Toch kijkt ruim driekwart van de ouders (80%) bijna altijd mee op de rekening van hun kind.
Volgens de bank is het belangrijk dat kinderen én ouders de eerste stappen in de financiële ontwikkeling op tijd zetten, bijvoorbeeld door samen over geldzaken te praten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.