Ads Top

Oude uitvaartpolis vaak onvindbaar

Een groeiend aantal Nederlanders weet niet bij welke verzekeraar hun eigen uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering, of die van een overleden dierbare, ondergebracht is. Dat meldt Uitvaartverzekering.nl op basis van eigen observaties en cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

Als onbekend is wie de verzekeraar is, kan er ook geen beroep worden gedaan op de dekking. Het gaat met name om levensverzekeringen die al tientallen jaren geleden zijn afgesloten. De waarde van deze oude verzekeringen kan variëren van een paar tientjes tot enkele duizenden euro's.

Uitvaartverzekering.nl, een kennisplatform voor uitvaartverzekeringen, krijgt steeds vaker mailtjes of belletjes van mensen die niet weten bij wie de verzekering is ondergebracht en hoe zij de oude polis kunnen verzilveren.

De cijfers bevestigen dit beeld. Het aantal aanvragen voor het opsporen van een verloren levensverzekering neemt de afgelopen jaren sterk toe. Het Verbond van Verzekeraars, dat mensen helpt bij het opsporen van hun polis, ontving in 2023 totaal 12.664 aanvragen van zowel nabestaanden als levenden. Dit aantal was hoger dan in 2022, toen er 10.219 aanvragen waren, en aanzienlijk meer dan in 2017, toen er slechts 2.646 aanvragen werden geregistreerd.

Daarnaast zijn er in de afgelopen decennia meer dan 100 verzekeraars en uitvaartverenigingen failliet gegaan of overgenomen. Bij zo’n overname of faillissement wordt de klantenportefeuille van de verzekeraar overgenomen door een andere verzekeringsmaatschappij.

Als deze zoekpoging geen resultaat oplevert, kan men een zoekopdracht indienen bij het Verbond van Verzekeraars. De zogeheten ‘zoekservice’ is speciaal bedoeld voor alle verzekerden en nabestaanden die twijfelen of er een verzekering bestond. Het Verbond stuurt de opdracht door naar alle deelnemende levensverzekeraars, die vervolgens onderzoeken of er verzekeringstegoeden aanwezig zijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.