Gros overstappers tevreden met hun zorgverzekering

Nederlanders die via Overstappen.nl zijn gewisseld van zorgverzekering zijn zeer tevreden over hun nieuwe zorgverzekering. 21% gaf aan zeer tevreden te zijn en 70 procent gaf aan tevreden te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl waarbij klanten ondervraagd werden over hun overstap naar een nieuwe zorgverzekering.

De prijs-kwaliteitverhouding van de zorgverzekering is de belangrijkste reden voor de tevredenheid van de overstappers. 73 procent geeft aan dat de kosten laag zijn in vergelijking met andere zorgverzekeringen. 12 procent geeft aan tevreden te zijn vanwege de uitgebreidere dekking.

Uit eerder onderzoek van Motivaction in opdracht van de ACM in april van dit jaar onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking bleek een tevredenheid met de zorgverzekering van 74%. Overstappers zijn dus over het algemeen tevredener over hun zorgverzekering  dan de Nederlandse bevolking.

54 procent van de overstappers heeft naast de basisverzekering ook een aanvullende en/of tandverzekering afgesloten. 26 procent sloot alleen een aanvullende verzekering af, 19 procent sloot alleen een tandverzekering af en 9 procent sloot beide af. De groep overstappers sluit beduidend minder aanvullende verzekeringen af dan gemiddeld in Nederland.

donderdag 29 augustus 2024

Opnieuw minder leningen verstrekt door overige financiële intermediairs

De omvang van kredietverlening door zogeheten overige niet-bancaire financiële intermediairs (OFI’s) is de afgelopen twee jaar verder teruggelopen. Waar OFI’s aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 nog bijna 300 miljard euro aan leningen hadden uitstaan, was dit aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 gedaald tot ruim 256 miljard. 

Dat blijkt uit nieuwe statistische gegevens die DNB deze maand voor het eerst over de sector met OFI’s publiceert.

‘Overige financiële instellingen’ is een sector waarvan een aantal instellingen zich specifiek toelegt op kredietverlening aan huishoudens en het midden- en kleinbedrijf. Dit zijn met name securitisatievehikels, financieringsmaatschappijen en gespecialiseerde financieringsmaatschappijen.

Deze instellingen verstrekken woninghypotheken, consumentenkredieten en zakelijke leningen. Voor de effecten- en derivatenhandelaren, die ook tot de OFI-sector behoren, speelt kredietverlening een ondergeschikte rol.

Securitisatievehikels (SPV’s) zijn qua balansomvang de grootste spelers in deze sector. Deze instellingen zijn vaak opgericht door banken om door hen verstrekte woninghypotheken en andere leningen over te nemen (te securitiseren). Hiermee maken banken geld vrij voor aanvullende kredietverlening.

Waar SPV's in het eerste kwartaal van 2022 nog voor 175 miljard aan leningen hadden uitstaan, was dit in het eerste kwartaal van 2024 teruggelopen tot 135 miljard.

Bankwerknemer die gegevens van klanten verkocht aan criminelen krijgt 2 jaar cel

Een medewerker van een niet nader genoemde bank heeft twee jaar celstraf gekregen omdat ze de persoonsgegevens van oudere klanten verzamelde en verkocht aan criminelen. Naast de celstraf moet ze 125.000 euro terugbetalen.

De vrouw zocht bij de bank 'gericht naar geschikte slachtoffers' om informatie te verzamelen en door te verkopen aan criminelen, schrijft de rechtbank Noord Nederland. De vrouw zocht hiervoor bewust naar oudere klanten.

De rechtbank legt aan de verdachte op een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. Aan het voorwaardelijk deel zijn bijzondere voorwaarden verbonden.

Tienduizenden euro’s kwijt door beleggingsfraude

Boilerroomfraude, ook wel beleggingsfraude. Geen term die dagelijks terugkomt, maar geregeld worden er door de manier van oplichting slachtoffers gemaakt. Zo ook recent bij een slachtoffer in het noorden van de Veluwe. De man raakte meer dan 40.000 euro kwijt en meldde zich deze week bij de politie.

Bij beleggingsfraude of boilerroomfraude worden slachtoffers benaderd met als doel te investeren. De rendementen zijn altijd hoger dan elders. Slachtoffers kunnen in een eigen, persoonlijke online omgeving de investeringen en rendementen (in euro’s of cryptovaluta) bekijken. Als de eerste rendementen mooi zijn, wordt er gevraagd meer te investeren. Wie zijn of haar rendement wil laten uitkeren, komt erachter dat het mis is. De persoonlijke pagina is ineens verdwenen, de waarde gekelderd of het bedrijf of contactpersoon onvindbaar. Uiteindelijk blijken alle beleggingen dus waardeloos en is het geld in de zakken van de fraudeur terecht gekomen.

Het advies van de politie: pas een vier ogen beleid toe, overleg je ideeën met anderen. Bouw rust in, geen overhaaste beslissingen en val terug op bekende bedrijven of lokale ondernemers die je feitelijk kan ‘bezoeken’.  Doe goed onderzoek naar de aanbieder, is deze in Nederland geregistreerd? En wees waakzaam als rendementen hoog zijn en het risico laag. Wat te mooi lijkt te zijn om waar te zijn, is dat vaak ook. Toch slachtoffer geworden? Neem contact op met de fraudehelpdesk en informeer uw bank. Doe ook aangifte.

woensdag 28 augustus 2024

Vandalisme bijna niet verzekerbaar in Nederland

Verzekeren tegen vandalisme lijkt vaak vanzelfsprekend, maar een daadwerkelijke schade-uitkering krijgen is bij veel verzekeraars moeilijk. Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Waar een dekking wel mogelijk is, verschilt het per verzekeraar of en hoeveel vergoeding je krijgt.
 
Volgens het CBS is zes procent van de Nederlandse bevolking (15 jaar en ouder) slachtoffer van vandalisme. Het gaat hierbij om het met opzet vernielen of beschadigen van iemands eigendommen zonder dat er iets gestolen wordt. Denk hierbij aan het bekrassen van een auto, het lek prikken van fietsbanden of het bekladden van muren. Of deze schade wordt vergoed door de verzekeraar, hangt af van de door jou gekozen dekking en de polisvoorwaarden.
 
Schade door vandalisme aan jouw woning of inboedel kun je verzekeren met een woonverzekering. Hier zijn meerdere dekkingsvormen beschikbaar, zoals de uitgebreide gevarendekking of de allrisk-dekking. Vandalisme valt bij de meeste verzekeraars onder de uitgebreide gevarendekking. Desondanks is vandalisme vaak alleen verzekerd als er zichtbare inbraakschade is.  

Er zijn twee type woonverzekeringen, die vaak in combinatie worden afgesloten: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Een inboedelverzekering dekt de schade van alle losse spullen in je woning. Een opstalverzekering dekt schade aan alles in en aan je woning dat nagelvast zit. Je kunt deze verzekeringen gecombineerd afsluiten. 

Met een woonverzekering verschilt het per verzekeringspolis of je verzekerd bent tegen vandalisme buiten je woning. Dus als iemand de buitenkant van je woning (bijvoorbeeld de pui) beschadigd, kan het zijn dat de verzekeraar hier niet voor uitkeert.  
 
Ook schade aan spullen buiten je woning door vandalisme zijn afwisselend verzekerd. Denk hierbij aan je tuinmeubelen of je schutting. Wanneer een verzekeraar wel uitkeert bij vandalisme vallen de losse spullen in je tuin onder de inboedelverzekering. Met de opstalverzekering is dan weer de slimme deurbel, schutting, schuur, tuinhuisje en veranda verzekerd.

Schade aan je auto door vandalisme kan zich uiten in krassen op of bekladden van de auto. Parkeerschade valt hier dus niet onder. Alleen met een allrisk-dekking wordt de schade aan je auto door vandalisme gedekt. Als je verzekerd bent met alleen een WA-dekking of beperkte cascodekking, dan draai je zelf op voor de kosten van het herstel van schade door vandalisme of je dient deze te verhalen.

dinsdag 27 augustus 2024

Handelsbeurs Bybit opent kantoor in Amsterdam

Bybit, de op één na grootste cryptobeurs ter wereld op basis van handelsvolume, opent een nieuw kantoor in Amsterdam. Daarmee wil het platform vooral Nederlandse gebruikers gaan benaderen.

Dankzij de samenwerking met SATOS is Bybit.nl sinds maart 2024 actief in Nederland met gelokaliseerde diensten.

Naast de lancering van een crypto creditcard wilt Bybit zich richten op educatie en crypto-adoptie in de Nederlandse samenleving.

Met dit doel voor ogen zal Bybit regelmatig educatieve webinars, workshops en evenementen organiseren om inzichten te delen, het dialoog te bevorderen en de adoptie van crypto te vergroten.

Wereldwijd heeft Bybit naar eigen zeggen 40 miljoen gebruikers.

OM eist drie jaar gevangenisstraf wegens omvangrijke creditcardfraude

Het OM Noord-Holland heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een 31-jarige man uit Amsterdam. Het OM vindt bewezen dat hij zich tussen april 2023 en januari 2024 schuldig heeft gemaakt aan oplichting van tientallen slachtoffers in heel Nederland, bezit van een phishing panel, computervredebreuk en vuurwapenbezit. De totale buit bedraagt ruim 80.000 euro.

De verdachte stuurde e-mails naar klanten van een creditcardbedrijf, waarin hij meldde dat de gegevens van hun creditcard niet meer klopten of dat hun creditcard geblokkeerd zou zijn. Klanten konden dit herstellen door hun gegevens in te voeren via een meegestuurde link, die (zogenaamd) naar de website van het creditcardbedrijf leidde. Zodra de klanten hun gegevens invulden via de phising-link, ging er direct een bericht naar het Telegramaccount van de verdachte met de tekst ‘vis typt al neef!!’. Zo wist de verdachte dat een slachtoffer gegevens aan het invoeren was en kon hij meekijken. Bijna tegelijkertijd logde hij met de verkregen informatie in bij de bank van zijn slachtoffers. Op die manier heeft hij de gedupeerden veel geld afhandig gemaakt

De basis voor het opsporingsonderzoek zijn twee aangiften geweest waarin dezelfde (unieke) phishing-websites werd gebruikt. Collega’s van het CyberCentre Noord-Holland zijn de verdachte op het spoor gekomen toen zij aan de ‘achterkant’ van de phishing-website een stukje Nederlandse tekst opmerkten. De onderzoeksbevindingen toonden aan dat ook andere, vergelijkbare, aangiften aan deze malafide sites gekoppeld konden worden. Na aanhouding van de verdachte in januari van dit jaar, is zijn woning doorzocht, en zijn spullen in beslag genomen, waaronder een vuurwapen en gegevensdragers. In de telefoon van de verdachte vond de politie vervolgens belastende chatgesprekken in verschillende Telegramgroepen. De namen en gephiste gegevens van de slachtoffers die aangifte hadden gedaan kwamen voor een groot deel voor in die Telegramgroepen.

De verdachte ging volgens het OM geraffineerd te werk. Zonder dat de slachtoffers het wisten maakte hij via phishing hun inloggegevens afhandig, waarna hij onrechtmatige transacties kon verrichten. De officier van justitie ter zitting: ‘’Deze vorm van fraude ondermijnt het vertrouwen van onze samenleving in het digitale betalingsverkeer. En ook op individueel vlak is de impact van deze online oplichting groot: slachtoffers schamen zich en maken zich zorgen wat er allemaal gedaan kan worden met hun persoonlijke data die in handen is van criminelen.’’
Het geld gaf de verdachte uit aan waardevolle spullen en designartikelen, die bij hem thuis zijn aangetroffen. ‘’De verdachte heeft gehandeld met het oog op gewetenloze zelfverrijking, zodat hij kon pronken met dure designerartikelen, ten koste van mensen die wel hard werken voor hun geld. Dat neemt het OM hem zeer kwalijk’’, aldus de officier.

Het OM vindt bewezen dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan oplichting, bezit van een phishing panel, computervredebreuk en vuurwapenbezit.

Uniforme ESG-data vereenvoudigen duurzaamheidsrapportages voor zakelijke bankklanten

Meer en betere transparantie en duurzaamheid binnen de financiële sector. Met dat doel is de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) samen met acht banken het ESG-dataproject gestart. Gerard Zwartkruis, kwartiermaker voor het project, vertelt over de aanpak en de stand van zaken.

De financiële sector speelt een rol in de transitie naar een duurzame economie. Banken willen met het ESG-dataproject voldoen aan de groeiende vraag naar transparantie en verantwoording over duurzaamheidsactiviteiten. De sector doet al veel om verduurzaming mogelijk te maken en de impact van activiteiten in kaart te brengen. Door uniforme definities en rekenmethoden vast te leggen in een ESG-dataschema versterken we onze basis om zakelijke klanten efficiënt te kunnen laten rapporteren over duurzaamheid.  

De eerste stap om toegevoegde waarde te realiseren is het komen tot uniforme definities en rekenmethoden voor ESG-rapportages. Zo kunnen banken op eenzelfde manier de uitstoot van een verstrekte financiering bepalen. Dat leidt tot vergelijkbaarheid en transparantie tussen banken. Dat creëert ook verder toegevoegde waarde in de keten. Zo profiteren zakelijke klanten door minder administratieve lasten en (mede daardoor) een betere klantervaring: benodigde data wordt namelijk uniform uitgevraagd. En dat alles bij elkaar leidt tot inzichten en handvatten om banken én klanten te ondersteunen bij de overgang naar de ‘net zero’ economie.’


vrijdag 23 augustus 2024

Tien jaar cel geëist tegen Griekse ‘bankier van de onderwereld’

 Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 53-jarige Albanese Griek tien jaar de cel in gaat. Hij gaf vanuit Athene leiding aan een Nederlands koeriersnetwerk dat voor bijna een half miljard euro aan contant geld voor criminelen verplaatste. De verdachte werd in mei 2023 opgepakt in Griekenland en daarna overgeleverd aan Nederland. Op donderdag 22 augustus stond hij terecht in Rotterdam.

De Taskforce Underground Banking (TF-UB) kwam de man op het spoor via chatberichten van het communicatieplatform ANOM, verkregen van de Amerikaanse FBI. Daaruit blijkt dat een groep mensen zich tussen juni 2020 en maart 2021 op dagelijkse basis bezig hield met de inname en verdeling van enorme hoeveelheden contant geld; zogenaamde picks & kicks. Het is een geolied netwerk van koeriers die op openbare plaatsen in Nederland tassen vol contanten overdragen, zo ontdekt de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) van de politie.

Acht Nederlandse leden van het koeriersnetwerk stonden eerder dit jaar al terecht en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Ze hadden in 8 maanden tijd 246.130.620 euro opgehaald (gepickt) en een bedrag van 247.830.600 euro weggebracht (gekickt), in totaal dus een slordige half miljard. De organisatie had twee locaties die verschillende gebieden bedienden; ‘kantoor Den Haag’ en ‘kantoor Amsterdam’. Het bleken in werkelijkheid loodsen waarin het criminele geld geteld en herverdeeld werd.

De man die hen aanstuurde wordt vorig jaar mei in Griekenland aangehouden. Hij communiceerde dagelijks met het Nederlandse team, zowel via ANOM als Sky-ECC, over de dagbalansen en de te betalen commissies. Die hield hij nauwgezet bij in een kasboek. Ook communiceerde hij met verschillende mensen over de handel in drugs.

De officier van justitie van het Landelijk Parket noemde zijn gedrag ‘volledig amoreel’:

De verdachte heeft deze feiten gepleegd enkel en alleen vanuit financiële motieven. Of hij liquidaties, geweld of de drugshandel met daarbij behorende milieucriminaliteit financierde, het interesseerde hem gewoonweg niet.

Op zijn beurt kreeg de verdachte weer instructies van twee onbekend gebleven opdrachtgevers. Wie dat zijn, daar wilde de verdachte tijdens de inhoudelijke behandeling niks over zeggen. Wel gaf hij toe achter de aan hem toegeschreven accounts te zitten. Hij betwist het uiteindelijke bedrag dat door hem is witgewassen. Ook verklaart hij dat hij zelf geen (direct) contact met (criminele) klanten heeft gehad.

Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is cruciaal voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit. Via een netwerk van ondergrondse bankiers en brokers (geldmakelaars), worden enorme hoeveelheden contant geld verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan.

Pensioenkosten bij BrightPensioen tegen de trend in omlaag

Waar de kosten bij pensioenfondsen in de tweede pijler flink stijgen, zijn bij BrightPensioen, een speler in de derde pijler, de lopende fondskosten juist omlaag gegaan. De belangrijkste oorzaak van de verhoogde kosten bij de pensioenfondsen zijn de voorbereidingen die ze moeten treffen naar aanleiding van de Wet Toekomst Pensioenen. Dat is iets waar BrightPensioen geen last van heeft.

Bij BrightPensioen zijn de fondskosten tegen de trend in dus juist omlaaggegaan. Daarnaast is het lidmaatschap al jaren hetzelfde bedrag.

Bij groei van het aantal leden - en daarmee het fondsvermogen - zijn is het bedrijf in staat deze kosten zo laag mogelijk te houden. Zo zijn de lopende fondskosten (onderdeel van de beleggingskosten) van ons neutrale fonds in de loop der jaren gedaald van 0,25% naar 0,17% en van het defensieve fonds van 0,21% naar 0,11 procent. En ook de vaste jaarlijkse vergoeding is al sinds de start in 2015 hetzelfde gebleven, ondanks de inflatie. Wij kunnen dit doordat we snel groeien en we hebben geen ‘last’ van de Wet Toekomst Pensioenen.

BrightPensioen heeft een ander prijsmodel dan alle andere spelers in de Nederlandse markt. Waar je bij anderen een percentage van je ingelegde vermogen betaalt, is dat bij BrightPensioen een vaste jaarlijkse lidmaatschap vergoeding van 210 euro. BrightPensioen verdient dus niet aan het belegde vermogen van een klant. Alle andere spelers in de derde pijler doen dat wel.

donderdag 22 augustus 2024

Cryptobank Celsius eist 2,2 miljoen dollar van het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce

Het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce heeft een miljoenenclaim ontvangen van de failliete cryptobank Celsius. Het Nederlandse bedrijf gaat niet in op die claim, onder andere omdat Coinmerce zelf 2,5 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) tegoed zegt te hebben van Celsius.

Het Amerikaanse Celsius ging in 2022 failliet. Vlak voor dat bankroet haalde Coinmerce 10,7 miljoen dollar weg bij de cryptobank, naar eigen zeggen om risico’s te beperken.

Nu wil Celsius dat geld terug via een zogeheten clawback-procedure, waarbij failliete bedrijven in de Verenigde Staten bij bepaalde schuldeisers geld kunnen terughalen om vorderingen gelijker af te handelen.

Beleggingen huishoudens bereiken recordomvang in tweede kwartaal 2024

De omvang van de beleggingen van Nederlandse huishoudens bereikte in het tweede kwartaal van 2024 een recordhoogte van 185 miljard euro. Deze waardestijging werd voornamelijk gedreven door de stijgende wereldwijde aandelenmarkten, hoewel deze in de loop van het derde kwartaal weer daalden. Onderliggend steeg ook de marktwaarde van beursgenoteerde aandelen in de portefeuilles van Nederlandse particulieren naar een nieuw record.

In totaal steeg de waarde van het effectenbezit van Nederlandse huishoudens met 4,1 miljard euro ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024, tot 185,0 miljard (+2,3%). Daarmee werd een recordhoogte bereikt: de vorige piek van 182,7 miljard dateerde van december 2021.

De waardestijging werd voornamelijk gedreven door koersontwikkelingen op aandelenmarkten. In het tweede kwartaal van 2024 steeg de AEX-index met 4,7 procent tot 923 punten en in de maand erop werd in juli zelfs een historisch hoogtepunt van 944 punten bereikt. In de afgelopen weken zakten de wereldwijde aandelenkoersen. Momenteel komt de AEX rond de 900 punten uit.

Het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens bestaat voor het grootste deel uit posities in beleggingsfondsen. De waarde van de aangehouden participaties in deze beleggingsfondsen steeg het afgelopen kwartaal met 2,2 miljard tot 114,4 miljard (+1,9%). Daarmee werd een eerdere piek van 115,5 miljard in december 2021 bijna geëvenaard.

Naast beleggingsfondsen maken beursgenoteerde aandelen een groot deel uit van de beleggingsportefeuilles van particulieren. De waarde van beursgenoteerde aandelen steeg in het tweede kwartaal van 2024 met 1,3 miljard tot een recordhoogte van 63,4 miljard (+2,0%). Daarmee gaat een eerdere piek van 62,6 miljard van oktober 2021 uit de boeken.

woensdag 21 augustus 2024

Apple Pay beschikbaar voor klanten van Triodos Bank

Triodos Bank Nederland maakt betalen met Apple Pay mogelijk. Vanaf nu kunnen particuliere klanten deze mobiele betaaldienst gebruiken met hun iPhone of Apple Watch.  

Klanten van Triodos Bank Nederland kunnen gebruikmaken van Apple Pay indien ze een Triodos Internet Betaalrekening of een Triodos Jongeren Rekening hebben, 16 jaar of ouder zijn en over de laatste versie van de Triodos Mobiel Bankieren app met de laatste iOS-versie beschikken.

ACM: banken mogen samenwerken bij duurzaamheidsrapportages

Nederlandse banken mogen samenwerken om hun duurzaamheidsrapportages op te stellen en beter vergelijkbaar te maken. Zo kunnen bijvoorbeeld investeerders duurzamere keuzes maken. Dat concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nadat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) had gevraagd of de samenwerking volgens de concurrentieregels mag. De ACM ziet geen nadelige gevolgen van de samenwerking, zoals prijsverhogingen of kwaliteitsverlagingen.

Met het initiatief van de NVB werken banken samen aan een dataproject, om uitleg te geven over een deel van de duurzaamheidseisen (ESG-eisen) waarover banken moeten rapporteren. Ze kijken daarbij bijvoorbeeld naar welke gegevens nodig zijn en welke rekenmethodes geschikt en betrouwbaar zijn om te gebruiken. De samenwerking is nu een pilot, gericht op de transportsector, de agrarische sector en de vastgoedsector.
 
Banken moeten steeds meer verslag uitbrengen over duurzaamheid, zoals klimaat, mensenrechten en arbeidsomstandigheden. Een voorbeeld hiervan is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf boekjaar 2024 verplicht zijn te rapporteren over hun impact op milieu, sociaal en bestuurlijk vlak. Bijvoorbeeld over CO2-uitstoot, waterverbruik, het welzijn van werknemers, maar ook over getroffen gemeenschappen, dierenwelzijn en anti-corruptie. Niet van alle vereisten is even duidelijk hoe bedrijven die precies moeten uitwerken in hun duurzaamheidsrapportages. Ook is niet altijd duidelijk welke rekenmethodes en databronnen zij kunnen gebruiken. Op dit moment probeert iedere bank zelf ‘het wiel uit te vinden’. Daardoor bestaat het risico dat rapportages van banken straks onvergelijkbaar zijn, klanten worden overvraagd en de sector onvoldoende voortgang boekt op duurzaamheid.
 
De ACM heeft de samenwerking informeel beoordeeld volgens haar Beleidsregel Duurzaamheidsafspraken en ziet geen bezwaren. De samenwerking is op basis van vrijwilligheid en iedere bank die wil meedoen kan aansluiten. De banken wisselen geen concurrentiegevoelige informatie uit, zoals gegevens over klanten. Zij baseren de gezamenlijke uitleg van ESG-eisen op objectieve bronnen die zij vermelden in het dataschema. Hierdoor is sprake van een transparant proces. Verder stelt elke bank zelf de eigen rapportage op en beslist zelf over welke ESG-criteria zij (niet) rapporteert. De banken zijn daarbij vrij om van de gezamenlijke uitleg in het dataschema af te wijken.
 
Duurzame producten en consumptie zijn essentieel voor een duurzame samenleving. Het toezicht op duurzaamheidsclaims van bedrijven draagt hieraan bij. Consumenten moeten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken. Bedrijven die zich inspannen voor duurzaamheid moeten worden beschermd tegen bedrijven die oneerlijk concurreren door gebruik te maken van misleidende claims. Ook wil de ACM de juiste voorwaarden scheppen om de transitie naar een meer duurzame economie te bevorderen. De ACM neemt belemmeringen weg en geeft ruimte waar het kan. Zo geeft de ACM antwoord op de vraag wanneer concurrenten mogen samenwerken om duurzame doelen te bereiken.
 

maandag 19 augustus 2024

Grote verschillen in dekking reisverzekering bij schade aan bagage

Er zijn grote verschillen tussen reisverzekeraars als het gaat om de dekking van schade aan bagage. Waar bijvoorbeeld de ene verzekeraar maximaal 100 euro vergoedt voor schade aan een telefoon, vergoedt de andere verzekeraar tot 750. Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl , dat uitgevoerd is bij twaalf verzekeraars. Ook dekken sommige verzekeraars bepaalde schadegevallen standaard vanuit de basispolis, waar bij andere verzekeraars voor dezelfde dekking een aanvullende verzekering moet worden afgesloten.

In de polisvoorwaarden staan lange lijsten van uitzonderingen en specifieke situaties waarbij (deels) niet vergoed wordt in het geval van schade. Zo geldt er altijd een mate van eigen verantwoordelijkheid. Wordt de schade veroorzaakt door onvoorzichtigheid van de verzekerde, kan de verzekeraar kiezen om de schade niet te vergoeden. Hierdoor is voor veel Nederlanders onduidelijk wat nu wel en niet verzekerd is. Dit kan leiden tot financiële tegenvallers op het moment dat men aanspraak gaat maken op de verzekering.

Een van de grootste verschillen tussen reisverzekeringen is te zien bij de dekking binnen aanvullende versus basispolissen. Een basisverzekering biedt vaak minimale dekking (medische kosten en soms noodhulp), terwijl schade door natuurrampen, bijvoorbeeld schade aan bepaalde bagage of kosten voor vervroegde terugkeer, vaak niet gedekt is. Aanvullende verzekeringen bieden een bredere dekking, maar deze uitgebreide dekking wordt niet altijd duidelijk gecommuniceerd. Het kan daardoor voorkomen dat Nederlanders zich niet realiseren dat hun basisverzekering onvoldoende bescherming biedt tijdens hun reis.

Alle verzekeraars hebben in de voorwaarden staan dat de verzekerde alleen gedekt is bij onvoorziene omstandigheden. Kon de oorzaak van de schade redelijkerwijs voorzien worden door de reiziger, dan keren deze verzekeraars niet uit. Het niet goed begrijpen van deze voorwaarden kan ertoe leiden dat Nederlanders onverwacht met hoge kosten worden geconfronteerd als hun schade als voorziene schade wordt beschouwd.

In het geval van schade door natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen, wordt er door tien van de twaalf reisverzekeraars doorverwezen naar de alarmcentrale. Die kijkt per geval, op basis van de persoonlijke situatie, in hoeverre de schade vergoed wordt. Voor reizigers betekent dit dat zij snel hulp krijgen, maar het kan ook betekenen dat zij afhankelijk zijn van de richtlijnen van de alarmcentrale.

vrijdag 16 augustus 2024

Bedrijven die zonnepanelen verhuren met koopoptie hebben mogelijk AFM-vergunning nodig

Bedrijven die zonnepanelen aan consumenten verhuren met koopoptie, hebben in bepaalde gevallen een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wanneer de huur van zonnepanelen feitelijk ‘huurkoop’ is, is namelijk sprake van het aanbieden van krediet zoals bedoeld in de Wet op het financieel toezicht. Voor het aanbieden van consumptief krediet is een vergunning van de AFM nodig. Om de duurzaamheidstransitie te ondersteunen is het voor de AFM belangrijk dat het aanbieden van zonnepanelen gebeurt in een gelijk speelveld.

Sommige aanbieders van verduurzamingsproducten zoals zonnepanelen bieden die aan op basis van huur (in de praktijk ook wel ‘lease’ genoemd) of huurkoop. Bij een huurkoopovereenkomst betaalt een consument voor de zonnepanelen in termijnen en wordt daarna eigenaar. Dat kan zijn als alle termijnbetalingen zijn voldaan, of wanneer in aanvulling daarop een bedrag ter overname van de zonnepanelen is betaald. Ook huurovereenkomsten kunnen bepaalde elementen bevatten waardoor feitelijk toch sprake is van huurkoop. Als een huurovereenkomst een koopoptie bevat én de intentie heeft het eigendom uiteindelijk over te laten gaan op de consument, is sprake van huurkoop en niet van gewone huur. Huurkoop is een vorm van koop op afbetaling en daarmee een vorm van consumptief krediet.  

Niet alleen sommige aanbieders van zonnepanelen maken gebruik van huurkoopconstructies. De AFM ziet aanwijzingen voor dergelijke constructies ook bij aanbieders van andere dure goederen, veelal gericht op verduurzaming en voorzieningen in huis. Denk daarbij aan zonneboilers en warmtepompen. Ook daarvoor geldt dat wanneer sprake is van huurkoop, een vergunning voor het aanbieden van krediet is vereist.

De AFM verwacht dat aanbieders van verhuur met een koopoptie nagaan of zij een vergunning nodig hebben voor het aanbieden en beheren van consumptief krediet.

Satoshi Nakamoto dit jaar niet meer de grootste Bitcoin bezitter

Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van Bitcoin, zal tegen het einde van dit jaar waarschijnlijk niet langer de grootste bezitter van Bitcoin zijn. Dat voorspelt Eric Balchunas, senior ETF-analist bij Bloomberg.

De Amerikaanse Bitcoin-ETF’s, cryptofonen die nu al bij elkaar 909.000 BTC bezitten, zullen hem voorbijstreven. BlackRocks IBIT bezit nu al 347.767 munten en zou wel eens de grootste kunnen zijn.

Satoshi Nakamoto zou ongeveer 1,1 miljoen Bitcoins bezitten, hoewel sommigen schatten dat het wel eens minder kan zijn, rond de 700.000 munten. Nakamoto heeft dit enorme bezit tot nu toe nooit verzilverd, waardoor wordt gespeculeerd dat hij mogelijk niet meer in leven is.

donderdag 15 augustus 2024

Resultaat NN Group lager

NN Group genereerde het afgelopen kwartaal 959 miljoen euro aan kapitaal, licht lager dan de 997 miljoen euro een jaar geleden. Het resultaat is wel beter dan de 899 miljoen euro die analisten hadden verwacht.

De nettowinst bedroeg 648 miljoen euro tegen 586 miljoen euro een jaar eerder.

De solvabiliteit daalde van 197 procent eind 2023 tot 192 procent eind juni, voornamelijk doordat de niet-marktconforme rekenrente die verzekeraars mogen hanteren voor de langetermijnverplichtingen geleidelijk wordt uitgefaseerd.

De bulk van de verdiensten kwam van de Nederlandse levensverzekeringen, die goed waren voor 536 miljoen euro.

Achmea boekt operationeel resultaat van 419 miljoen euro

Het operationeel resultaat van Achmea over het eerste halfjaar steeg naar 419 miljoen euro. Pensioen & Leven Nederland droeg met een gestegen operationeel resultaat van 145 miljoen significant bij. Deze stijging werd voornamelijk veroorzaakt door een beter beleggingsresultaat, mede door continue focus op optimalisatie van onze beleggingsportefeuille.

Het operationeel resultaat van Zorg Nederland nam toe tot 167 miljoen door een groter aantal verzekerden, een beter verzekeringstechnisch resultaat en hogere beleggingsopbrengsten. Bij Oudedagsvoorzieningen steeg het operationeel resultaat naar 41 miljoen door portefeuillegroei en een verbeterd rendement bij Achmea Bank. Het operationeel resultaat van Internationaal nam toe tot 14 miljoen door portefeuillegroei, lagere schadelasten en hogere beleggingsopbrengsten. Bij Schade & Inkomen Nederland daalde het operationeel resultaat naar 118 miljoen door hogere voorzieningen bij Inkomen, veroorzaakt door de toename van het langdurig verzuim, hogere instroom in de WIA en aangepaste inflatieverwachtingen voor de korte termijn in het schadebedrijf.

Bianca Tetteroo, voorzitter Raad van Bestuur Achmea: 'We liggen financieel op koers en boeken goede voortgang met de realisatie van onze strategie. Een concreet voorbeeld hiervan is de recent aangekondigde overname van Blue Sky Group Vermogensbeheer door Achmea Investment Management. Dit is onderdeel van onze groeistrategie voor oudedagsvoorzieningen en verstevigt onze positie in vermogensbeheer. De overname vindt plaats op een strategisch moment, nu veel partijen in pensioen- en vermogensbeheer belangrijke keuzes maken vanwege de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.'

Betaalrekening speciaal voor arbeidsmigranten

Het social fintech bedrijf Fincluded uit Utrecht kondigt de lancering aan van PINCARD, de betaalrekening speciaal voor arbeidsmigranten. Met PINCARD biedt Fincluded een inclusieve financiële dienstverlening aan de groeiende gemeenschap van arbeidsmigranten in Nederland.

Arbeidsmigranten in Nederland staan vaak voor uitdagingen bij het openen van een Nederlandse bankrekening. De taalbarrière en de vereiste documentatie maken dit proces doorgaans moeizaam en tijdrovend.

Met PINCARD biedt Fincluded een oplossing met een vereenvoudigde aanmeldingsprocedure en documentatievereisten, waardoor arbeidsmigranten snel en gemakkelijk toegang krijgen tot een Nederlandse betaalrekening en kunnen deelnemen aan het betalingsverkeer.

Met PINCARD krijgt elke rekeninghouder een Nederlandse IBAN, waardoor het eenvoudiger wordt om salarissen uit te betalen, bijvoorbeeld door uitzendbureaus. Daarnaast biedt de bijbehorende Mastercard-betaalkaart de mogelijkheid tot pinbetalingen en contante opnames. Via de meertalige PINCARD mobiele app kunnen gebruikers hun financiën eenvoudig beheren, overboekingen doen en betaalverzoeken verzenden.

PINCARD biedt rekeninghouders een persoonlijke klantenservice, beschikbaar in hun moedertaal. Dit garandeert adequate ondersteuning bij vragen en eventuele problemen.

woensdag 14 augustus 2024

Triodos hoeft schade bankhelpdeskfraude niet te vergoeden

Triodos hoeft een klant die het slachtoffer van bankhelpdeskfraude werd geen 9000 euro te vergoeden, zo heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. De klant werd eind 2022 gebeld door een oplichter die zich voordeed als medewerker van Triodos.

De klant wil dat Triodos de schade vergoedt. De bank zou geen sterke clientauthenticatie toepassen en zou haar zorgplicht hebben geschonden door de transacties uit te voeren.

De klant wees ook naar de situatie bij bunq en berichten van de bank over het vergoeden van de schade bij bankhelpdeskfraude.

Feit blijft dat het hier een coulanceregeling betreft waarvoor bepaalde randvoorwaarden zijn gesteld. Een van die randvoorwaarden is dat het moet gaan om bedragen die op frauduleuze wijze van een particuliere rekening zijn afgeschreven. Dat is hier niet het geval geweest", besluit de rechter, die de vordering van de klant afwijst.

De klant moet de proceskosten van Triodos betalen die op 813 euro uitkomen.

dinsdag 13 augustus 2024

Bescherming van rekeninghouders door de Nederlandse Depositogarantie wordt uitgebreid

Binnenkort verandert er het een en ander in de bescherming van rekeninghouders door de Nederlandse Depositogarantie. De Nederlandse Depositogarantie zorgt ervoor dat je je geld terugkrijgt als er onverhoopt iets zou gebeuren met een bank in Nederland waar je een rekening hebt. Jouw geld is automatisch beschermd van 1 cent tot 100.000 euro per persoon per bank, daar hoef je niets voor te doen. Maar in sommige gevallen wordt deze bescherming tijdelijk met 500.000 euro verhoogd. Vanaf 1 september geldt dit hogere maximum in meer situaties.

Deze tijdelijk verhoogde bescherming van bestond al voor het geval je saldo tijdelijk extra hoog is door de aan- en verkoop van een eigen woning. Maar dat kan natuurlijk ook gebeuren door andere gebeurtenissen, zoals pensioen, ontslag of huwelijk. Ook kun je tijdelijk veel geld op je rekening gestort krijgen door de uitkering van een verzekering, of vergoedingen voor schade omdat je slachtoffer bent geworden van criminaliteit of een onterechte veroordeling. Daarom geldt vanaf 1 september de tijdelijk verhoogde bescherming ook voor deze situaties.

Daarnaast is de termijn van de bescherming verlengd van drie naar zes maanden na de storting van het geld. De tijdelijk verhoogde bescherming geldt alleen voor natuurlijke personen, niet voor rechtspersonen.

Ten tweede staat nu duidelijker in de regelgeving dat rekeninghouders die een beroep op de Nederlandse Depositogarantie willen doen vijf jaar de tijd hebben om hun geld op te vragen. Ook krijgt DNB als uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie meer mogelijkheden om het uitkeringsproces en de communicatie daaromheen zo makkelijk en effectief mogelijk in te richten.

Ten derde staat nu duidelijker vermeld dat niet-natuurlijke personen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een maatschap of vennootschap (vof of cv), als een enkele depositohouder worden beschouwd. Dat wil zeggen dat de niet-natuurlijke persoon als geheel onder de bescherming van de Nederlandse Depositogarantie valt, tot € 100.000 euro per bank. Deze bescherming bestaat naast de bescherming van de natuurlijke personen die onderdeel zijn van de maatschap of vennootschap.

De eerste twee wijzigingen gaan in per 1 september 2024. De laatstgenoemde wijziging treedt later in werking. De timing daarvan zal worden vastgelegd in een Koninklijk Besluit. De volledige wetswijziging is hier(Verwijst naar een externe site) te vinden.

ABN wil Serena Fioravanti benoemen als Chief Risk Officer

De Raad van Commissarissen van ABN AMRO Bank is van plan om Serena Fioravanti (1973) per 1 oktober te benoemen tot Chief Risk Officer (CRO) en lid van de Executive Board (ExBo) voor een periode van vier jaar, eindigend bij het sluiten van de Algemene Vergadering in 2029.

De benoeming is onder voorbehoud van formele goedkeuring van de Europese Centrale Bank (ECB).

Als CRO wordt Fioravanti  bij ABN AMRO verantwoordelijk voor risk management en compliance. Zij brengt bijna 25 jaar ervaring mee in de bankensector, met een focus op risk management, treasury, liquidity risk management, corporate finance, projectmanagement en audit. De afgelopen zeventien jaar werkte zij in verschillende finance- en riskmanagement functies binnen Credit Suisse Group en versterkte als CRO gedurende bijna vier jaar de executive board van Credit Suisse Zwitserland AG.

Serena Fioravanti is Zwitsers en Italiaans staatsburger, is getrouwd en heeft twee kinderen. Zij is summa cum laude afgestudeerd in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Rome, heeft een MBA van INSEAD en is lid van de Raad van Bestuur van de Zwitserse Risico Vereniging.

vrijdag 9 augustus 2024

Tweede boete van DNB voor SNS-moeder de Volksbank

De in 2013 genationaliseerde Volksbank hangt een boete boven het hoofd omdat er te weinig zou zijn gedaan om witwassen tegen te gaan. De hoogte van de boete is nu nog niet bekend, zegt de bank. Maar de financiële impact kan 'significant' zijn.

De vermeende tekortkomingen bij het risicomanagement van de bank zouden in 'voorgaande jaren' gespeeld hebben. DNB heeft onderzoek gedaan naar het toezicht op de bedrijfsvoering bij de Volksbank op verzoek van de Europese Centrale Bank (ECB).

Rabobank-app heeft vanaf nu een donkere modus

De Rabobank-app heeft vanaf nu een donkere modus op iOS. Daarmee is het de laatste van de drie grote banken die en dark mode aan de bankieren-app toevoegt.

De Rabobank heeft ervoor gekozen om de donkere modus te activeren op basis van je systeeminstelling. Er is dus geen instelling in de Rabobank-app zelf om hem altijd op donker (of juist licht) te zetten.

Voor de donkere weergave in de Rabobank-app maakt de app vooral gebruik van donkergrijs en blauw, en dus niet van diep zwart.

Huiseigenaren kunnen straks meer geld lenen voor verduurzaming

Vanaf november kunnen Nederlanders een hoger bedrag lenen voor de verduurzaming van de woning. Dit komt doordat de leennormen worden verruimd, zo melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN).

Het budgetinstituut stelt dat veel werkenden de afgelopen tijd een loonsverhoging hebben gekregen, terwijl de maandelijkse uitgaven minder hard groeiden. Huishoudens houden daardoor extra geld over om leningen te kunnen aflossen.

Leningen om het eigen huis te verduurzamen hebben betrekking op isolatiemuren, zonnepanelen of een hybride warmtepomp.

De soepelere leennormen gaan 19 november in.

donderdag 8 augustus 2024

Philippine Risch nieuwe CEO van BNG

Philippine Risch wordt per 1 oktober CEO en voorzitter van het Executive Committee van BNG Bank N.V. (BNG). De raad van commissarissen (RvC) van BNG benoemt haar voor een termijn van vier jaar. Risch volgt Gita Salden op, die in juni toetrad tot de directie van DNB. In de tussenliggende periode vervult Olivier Labe de rol van CEO a.i.

Philippine Risch heeft een lange carrière achter de rug in de financiële sector, waarvan 21 jaar bij ING. Daar bekleedde zij als laatste de functie van Chief Distribution Officer bij ING Nederland. In 2018 werd zij partner bij McKinsey & Company, waar zij actief was voor zowel private als publieke en semipublieke klanten in Nederland en over de hele wereld. Risch adviseerde over strategische, digitale en ‘agile’ transformaties in onder andere de financiële dienstverlening, de energiesector, de gezondheidszorg en andere sectoren waarin ook BNG actief is. Risch is sterk in het samenbrengen van strategie en uitvoering, klant- en marktgericht en weet medewerkers binnen een organisatie met elkaar te verbinden.

woensdag 7 augustus 2024

ABN AMRO rapporteert nettowinst van 642 miljoen euro

ABN boekte in het tweede kwartaal sterke financiële resultaten. De nettowinst bedroeg 642 miljoen euro, waardoor het rendement op eigen vermogen op bijna 11 procent uitkwam. De netto rentebaten waren met 1.608 miljoen eveneens sterk, en de bank verwacht nu dat de netto rentebaten voor heel 2024 op meer dan 6,4 miljard zullen uitkomen omdat de rente naar verwachting voor langere tijd hoger zal blijven.

Na een sterke verbetering in het vorige kwartaal is de net promotor score (NPS) voor Personal & Business Banking gelijk gebleven. Binnen Corporate Banking steeg de NPS voor zowel Commercial Clients (+12) als Corporate & Institutional Banking (+13) ten opzichte van heel 2023. In de NPS enquête gaven klanten aan dat zij waardering hebben voor onze expertise en toewijding, en de relatie die zij hebben met onze bank.

In het tweede kwartaal heeft de bank de 10 miljoenste actieve gebruiker van onze succesvolle betaalapp Tikkie verwelkomd. Door de recente overname van de Duitse private bank Hauck Aufhäuser Lampe zal de aanwezigheid op de Duitse markt fors worden versterkt, en met de overname van de neobroker Bux verbreedt ABN zijn productaanbod en digitale expertise en middelen.

ABN gaat door het toekomstbestendig maken van de bank. Zo heeft ze ABN AMRO GPT – een veilige, compliant en eigen versie van ChatGPT – voor alle collega’s geïntroduceerd. Deze technologie wordt nu gebruikt om bijvoorbeeld ontwikkelaars te ondersteunen bij het schrijven en documenteren van softwarecodes, en collega’s te helpen tekst te genereren en informatie uit grote documenten te distilleren. De bank onderzoekt actief de verdere mogelijkheden van Generatieve AI, 'omdat we ervan uitgaan dat deze voorbeelden nog maar het begin zijn.'

Belfius en Immoweb gaan een strategisch partnership aan voor hypothecaire kredieten


Belfius, als toonaangevende Belgische bank-verzekeraar, en Immoweb, het grootste digitale
vastgoedportaal van het land, kondigen een partnership aan. Samen positioneren ze zich als de
referentiepartners voor alle Belgen die hun woondromen willen waarmaken. Zowel in hun zoektocht
naar het ideale pand als bij de financiering ervan via een competitief hypothecair krediet, kunnen gebruikers rekenen op een kwaliteitsvolle begeleiding in elke fase van hun project.

Deze samenwerking met Belfius past in de ambitie van Immoweb om de Belgische gezinnen in elke
fase van hun vastgoedproject te begeleiden. De door Immoweb aangeboden diensten overstijgen
immers ruimschoots het gewone kader van de onlineadvertenties. Het portaal faciliteert niet enkel het zoeken naar een pand, maar biedt ook de mogelijkheid om de waarde van een onroerend goed te schatten, een vastgoedmakelaar te vinden, een beeld te krijgen van de prijzen die in elke stad en gemeente gangbaar zijn aan de hand van een kaart en een simulatie uit te voeren met het oog op het  verkrijgen van een hypothecair krediet via Belfius.

Rabobank boekt nettowinst van 2.818 miljoen in de eerste helft van 2024

Gedreven door goede bedrijfsprestaties heeft Rabobank in het eerste halfjaar van 2024 een nettowinst geboekt van 2.818 miljoen euro.

De totale inkomsten stegen met 6 procent de aanhoudende impact van de rente-omgeving. In het binnenlands retailbankbedrijf zijn marges op deposito’s vergelijkbaar met vorig jaar. De kredietverlening wordt nog steeds beïnvloed door competitieve marktomstandigheden, wat resulteert in een enigszins lagere marge op de hypotheekportefeuille. Bij de Wholesale & Rural activiteiten werden meer leningen verstrekt aan klanten die bijdragen aan de energietransitie en ook onze leasedochter DLL zag een toename van haar portfolio. Beide vertalen zich in hogere rente-inkomsten.

De provisie-inkomsten stegen met 15 procent, met een toename bij zowel het binnenlands retailbankbedrijf als bij de Wholesale & Rural activiteiten. Bij het binnenlands retailbankbedrijf was deze stijging gedreven door hogere inkomsten uit betalingsverkeer, de verzekeringsactiviteiten en beleggingsproducten. Het belegd vermogen van klanten steeg dankzij nieuwe instroom en positieve ontwikkelingen op de beurzen. Het aantal transacties bij BPD in Nederland nam toe, waarbij marges zich herstellen. De woningmarkt in Duitsland blijft echter achter als gevolg van onzekerheid en betaalbaarheidsproblemen, wat gevolgen heeft voor de algehele resultaten bij BPD.

De kosten stegen met 13 procent mede als gevolg van de CAO-verhoging en een hoger gemiddeld aantal medewerkers, vooral binnen de Financial Economic Crime (FEC-) en IT-afdelingen. Voor de rest van het jaar zullen de kosten onderhevig blijven aan inflatoire effecten, hogere personeelskosten en voortdurende investeringen in digitalisering en data. De huidige verwachting is dat de kosten voor FEC alsmede het aantal medewerkers werkzaam bij FEC in 2024 hun hoogste punt hebben bereikt.
 
In de eerste helft van 2024 is Rabobank een nieuw coöperatief initiatief gestart. Al jaren steunt Rabobank lokale sportverenigingen in Nederland via Rabo ClubSupport. Deze zomer is de bank nog een stap verder gegaan met de Rabo Sportactie. Met hun Rabobank-rekening komen jonge sporters bij meer dan 20.000 sportverenigingen in Nederland in aanmerking voor een bijdrage van
125 euro. Op deze manier wil de bank zowel de fysieke als mentale gezondheid van jonge klanten in Nederland stimuleren als hen duurzaam verbinden aan onze coöperatieve bank.
 
De kosten voor kredietverliezen waren met EUR 279 miljoen lager dan in dezelfde periode vorig jaar (jun 2023: EUR 339 miljoen. De Nederlandse economie blijft relatief robuust, wat resulteerde in het vrijvallen van kredietvoorzieningen in ons binnenlands retailbankbedrijf. De kosten voor kredietverliezen van onze Wholesale & Rural activiteiten lagen op een gemiddeld niveau, terwijl deze bij DLL enigszins hoger liggen. De Non Performing Loans (NPL) ratio was stabiel met 1,7% (dec 2023: 1,6%).
 
Hoewel de wereldwijde vraag naar leningen beperkt bleef, steeg de kredietportefeuille van Rabobank, gecorrigeerd voor valuta-effecten, in de eerste helft van 2024 met ongeveer 7,9 miljard euro. De wereldwijde Food & Agri-portefeuille van Rabobank groeide met 4 procent tot 119,6 miljard. Rabobank behield haar sterke positie op de Nederlandse hypotheekmarkt met een marktaandeel van 18,6 procent (2023: 19,3%), terwijl de totale woninghypotheekportefeuille met 0,5 miljard toenam tot 194,3 miljard. De totale toevertrouwde middelen stegen met 10,2 miljard, voornamelijk als gevolg van een aanhoudende toename van deposito’s van klanten van het binnenlands retailbankbedrijf, deels als gevolg van ongebruikt vakantiegeld.
 
De cost/income ratio van Rabobank verbeterde van 51,3 naar 50,7 procent omdat de stijging in inkomsten en lagere toezicht gerelateerde heffingen de hogere kostenbasis ruimschoots compenseerden. Ook het rendement

Achmea Investment Management neemt Blue Sky Group Vermogensbeheer over

Achmea Investment Management (Achmea IM) en Blue Sky Group (BSG) hebben overeenstemming bereikt over de overname van BSG Vermogensbeheer door Achmea IM.

Hiermee versterkt Achmea IM haar positie in de vermogensbeheerindustrie en breidt haar expertise en klantenbestand verder uit. Door de transactie zal Achmea IM het fiduciair- en vermogensbeheer gaan verzorgen voor onder andere de drie pensioenfondsen van KLM.

BSG Vermogensbeheer verzorgt al meer dan 25 jaar de vermogensbeheeractiviteiten voor aansprekende klanten. Een team van zo’n 40 professionals beheert circa € 25 miljard ten behoeve van een goed pensioen voor ruim 55.000 deelnemers van de pensioenfondsen die klant zijn.
Achmea IM neemt BSG Vermogensbeheer in zijn totaliteit over. Het team, de klanten, het vermogen onder beheer en het fondsenplatform. De overname volgt op het in maart van dit jaar aangekondigde besluit van BSG zich te gaan focussen op pensioenbeheer.

De overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders en afronding van het adviestraject met de betrokken ondernemingsraden. De transactie zal naar verwachting voor het einde van het jaar worden afgerond. De impact op resultaat en kapitaalpositie van Achmea als gevolg van deze transactie is marginaal.

vrijdag 2 augustus 2024

ING Beleggersbarometer: beleggers verwachten de meeste kansen in de VS

De ING Beleggersbarometer is afgelopen  maand licht gedaald, van 133 in juni naar 129 punten in juli. Ondanks deze daling is de barometer de afgelopen maanden redelijk stabiel gebleven. Ook blijven de verwachtingen voor de beurs positief. De meeste beleggers (53%) verwachten voor het komende half jaar een stijging van de beurs die vergelijkbaar is met de eerste helft van het jaar. Bijna een kwart van de beleggers ziet de meeste kansen voor het komend half jaar in de VS.

Voor oktober verwachten beleggers een AEX-stand van 937, wat hoger is dan de voorspelde 920 voor september. De verwachting die beleggers in april deden voor deze maand (886) lag een stuk lager dan de daadwerkelijke AEX deze maand. Tijdens de onderzoeksperiode schommelde de AEX rond de 930. Ondanks de positieve tendens op de beurs zijn beleggers negatiever over de huidige economische situatie in Nederland van de afgelopen drie maanden, met een groeiende groep die een verslechtering ziet. De verwachtingen voor de aankomende drie maanden blijven wel stabiel.

ASML Holding wordt nog steeds gezien als het meest kansrijke AEX-bedrijf voor de komende drie maanden. Wel is het percentage beleggers dat ASML als meest kansrijk beschouwt gedaald van 28% naar 21% ten opzichte van vorige maand. ASM International (6%), Shell (5%), BE Semi Conducteur Industries (3%) en ING Group (3%) maken de top 5 deze maand compleet.

Volgens beleggers hebben de wereldeconomie (30%) en de geopolitieke situatie (28%) de sterkste invloed op de beurs. Dit is al maanden lang het geval. Vier op de tien beleggers weten niet in welke regio zij de komende drie maanden de meeste beleggingskansen moeten verwachten (40%). Wanneer er wel een regio wordt aangegeven blijft Nederland de regio met de grootste beurskansen volgens de beleggers (19%). De ondervraagde beleggers beschouwen de VS (18%) ook als een kansrijke regio. De verwachte beleggingskansen voor de grondstoffensector zijn afgenomen van 22% naar 14%. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Beleggers lijken hier, zoals vaker, trendvolgend. De grondstoffensector doet dit jaar weinig.”

Bijna een kwart (24%) van de beleggers ziet voor het komende halfjaar de meeste beleggingskansen in de Verenigde Staten. Nederland staat met 23% op de tweede plek. Daarna komt Europa (exclusief Nederland) met 21%. De opkomst van rechtse politieke partijen verdeelt beleggers: ruim een derde verwacht een negatieve impact op de beurs en een vijfde verwacht juist een positief effect.

donderdag 1 augustus 2024

Robert Swaak treedt in eerste helft 2025 terug als CEO van ABN AMRO

ABN CEO Robert Swaak zal zijn benoemingstermijn bij de bank niet volmaken. In overleg met de Raad van Commissarissen is besloten dat hij in de eerste helft van 2025 terugtreedt.

Swaak: 'Met veel toewijding en plezier heb ik de afgelopen jaren leidinggegeven aan ABN AMRO. Ik ben enorm trots op wat wij met elkaar hebben bereikt om de strategie van ABN AMRO te realiseren. Toen ik vorig jaar gevraagd werd voor een tweede termijn als CEO, hield ik rekening met de mogelijkheid dat ik voor het einde van de termijn op een geschikt moment ruimte zou maken voor een opvolger. Nu de bank een nieuwe strategische periode ingaat, moet de Raad van Commissarissen tijdig de ruimte krijgen om deze te vinden. Vanzelfsprekend blijf ik mij de komende tijd - tot een opvolger is benoemd - volledig inzetten voor de bank, onze klanten, investeerders, mijn collega’s en andere stakeholders.'

Swaak werd in april 2020 benoemd tot CEO van ABN AMRO en is in april 2024 herbenoemd. De zoektocht naar een opvolger is gestart.

Minder winst voor ING

ING Bank heeft in het tweede kwartaal zoals verwacht minder winst geboekt. Oorzaak zijn de gedaalde rentebaten na de renteverlaging van de ECB.

De nettowinst daalde naar 1,78 miljard euro, van 2,16 miljard euro een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op 1,64 miljard euro.

De omzet bedroeg 5,72 miljard euro, iets lager dan de 5,76 miljard euro een jaar eerder.

De daling van de omzet komt met name door de lagere netto rentebaten. Die bedroegen 3,83 miljard euro, tegen 4,06 miljard euro een jaar eerder.

CEO Steven van Rijswijk benadrukte dat klanten meer geld leenden en veel vakantiegeld op hun spaarrekening stortten. Daarbij groeide het aantal mobiele primaire klanten met 248.000 tot 13,7 miljoen, vooral in Nederland, Duitsland en Spanje.

Autoverzekering ruim 9 procent duurder dan vorig jaar

Automobilisten betalen opnieuw fors meer voor hun autoverzekering dan anderhalf jaar geleden. In januari 2023 betaalden Nederlanders nog gemiddeld 85,73 euro per maand aan premie. Bij een nieuwe peiling in juli dit jaar kwam de gemiddelde premie uit op 90,38. Zo blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Met een stijging van ruim 9 procent zet de trend van vorig jaar door. En de verwachting is dat de premies flink blijven stijgen.

Een belangrijke reden achter de forse stijging van de premies, is dat de schadelast van verzekeraars voor het vierde jaar op rij fors toeneemt. Dit is het bedrag dat autoverzekeraars uitkeren aan klanten met schade. Dit geldt zowel voor de materiaal als loonkosten

“Dat de schadelast stijgt, heeft verschillende oorzaken. Zo worden auto-onderdelen steeds geavanceerder en dus duurder om te vervangen. Verder rijden er steeds meer elektrische auto’s rond. Zo’n auto repareren is een stuk prijziger dan een benzineauto,” aldus Huibers.

Ook regionale verschillen spelen een rol in de stijging van de premies. Dit jaar zijn de autoverzekeringen in Den Haag gemiddeld het duurst. Een WA verzekering kost hier gemiddeld  122,69 euro per maand. In een kleinere stad zoals Assen is deze slechts 73,43 per maand.

Dat de premies zijn gestegen, betekent volgens Huibers niet dat we ons maar simpelweg moeten neerleggen bij een duurdere autoverzekering. De verschillen in premie tussen de verzekeraars zijn groot. Niet elke verzekeraar heeft de premie dit jaar even hard laten stijgen.