Ads Top

ING Beleggersbarometer: beleggers verwachten de meeste kansen in de VS

De ING Beleggersbarometer is afgelopen  maand licht gedaald, van 133 in juni naar 129 punten in juli. Ondanks deze daling is de barometer de afgelopen maanden redelijk stabiel gebleven. Ook blijven de verwachtingen voor de beurs positief. De meeste beleggers (53%) verwachten voor het komende half jaar een stijging van de beurs die vergelijkbaar is met de eerste helft van het jaar. Bijna een kwart van de beleggers ziet de meeste kansen voor het komend half jaar in de VS.

Voor oktober verwachten beleggers een AEX-stand van 937, wat hoger is dan de voorspelde 920 voor september. De verwachting die beleggers in april deden voor deze maand (886) lag een stuk lager dan de daadwerkelijke AEX deze maand. Tijdens de onderzoeksperiode schommelde de AEX rond de 930. Ondanks de positieve tendens op de beurs zijn beleggers negatiever over de huidige economische situatie in Nederland van de afgelopen drie maanden, met een groeiende groep die een verslechtering ziet. De verwachtingen voor de aankomende drie maanden blijven wel stabiel.

ASML Holding wordt nog steeds gezien als het meest kansrijke AEX-bedrijf voor de komende drie maanden. Wel is het percentage beleggers dat ASML als meest kansrijk beschouwt gedaald van 28% naar 21% ten opzichte van vorige maand. ASM International (6%), Shell (5%), BE Semi Conducteur Industries (3%) en ING Group (3%) maken de top 5 deze maand compleet.

Volgens beleggers hebben de wereldeconomie (30%) en de geopolitieke situatie (28%) de sterkste invloed op de beurs. Dit is al maanden lang het geval. Vier op de tien beleggers weten niet in welke regio zij de komende drie maanden de meeste beleggingskansen moeten verwachten (40%). Wanneer er wel een regio wordt aangegeven blijft Nederland de regio met de grootste beurskansen volgens de beleggers (19%). De ondervraagde beleggers beschouwen de VS (18%) ook als een kansrijke regio. De verwachte beleggingskansen voor de grondstoffensector zijn afgenomen van 22% naar 14%. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Beleggers lijken hier, zoals vaker, trendvolgend. De grondstoffensector doet dit jaar weinig.”

Bijna een kwart (24%) van de beleggers ziet voor het komende halfjaar de meeste beleggingskansen in de Verenigde Staten. Nederland staat met 23% op de tweede plek. Daarna komt Europa (exclusief Nederland) met 21%. De opkomst van rechtse politieke partijen verdeelt beleggers: ruim een derde verwacht een negatieve impact op de beurs en een vijfde verwacht juist een positief effect.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.