Ads Top

Opnieuw minder leningen verstrekt door overige financiële intermediairs

De omvang van kredietverlening door zogeheten overige niet-bancaire financiële intermediairs (OFI’s) is de afgelopen twee jaar verder teruggelopen. Waar OFI’s aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 nog bijna 300 miljard euro aan leningen hadden uitstaan, was dit aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 gedaald tot ruim 256 miljard. 

Dat blijkt uit nieuwe statistische gegevens die DNB deze maand voor het eerst over de sector met OFI’s publiceert.

‘Overige financiële instellingen’ is een sector waarvan een aantal instellingen zich specifiek toelegt op kredietverlening aan huishoudens en het midden- en kleinbedrijf. Dit zijn met name securitisatievehikels, financieringsmaatschappijen en gespecialiseerde financieringsmaatschappijen.

Deze instellingen verstrekken woninghypotheken, consumentenkredieten en zakelijke leningen. Voor de effecten- en derivatenhandelaren, die ook tot de OFI-sector behoren, speelt kredietverlening een ondergeschikte rol.

Securitisatievehikels (SPV’s) zijn qua balansomvang de grootste spelers in deze sector. Deze instellingen zijn vaak opgericht door banken om door hen verstrekte woninghypotheken en andere leningen over te nemen (te securitiseren). Hiermee maken banken geld vrij voor aanvullende kredietverlening.

Waar SPV's in het eerste kwartaal van 2022 nog voor 175 miljard aan leningen hadden uitstaan, was dit in het eerste kwartaal van 2024 teruggelopen tot 135 miljard.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.