Ads Top

Rabobank boekt nettowinst van 2.818 miljoen in de eerste helft van 2024

Gedreven door goede bedrijfsprestaties heeft Rabobank in het eerste halfjaar van 2024 een nettowinst geboekt van 2.818 miljoen euro.

De totale inkomsten stegen met 6 procent de aanhoudende impact van de rente-omgeving. In het binnenlands retailbankbedrijf zijn marges op deposito’s vergelijkbaar met vorig jaar. De kredietverlening wordt nog steeds beïnvloed door competitieve marktomstandigheden, wat resulteert in een enigszins lagere marge op de hypotheekportefeuille. Bij de Wholesale & Rural activiteiten werden meer leningen verstrekt aan klanten die bijdragen aan de energietransitie en ook onze leasedochter DLL zag een toename van haar portfolio. Beide vertalen zich in hogere rente-inkomsten.

De provisie-inkomsten stegen met 15 procent, met een toename bij zowel het binnenlands retailbankbedrijf als bij de Wholesale & Rural activiteiten. Bij het binnenlands retailbankbedrijf was deze stijging gedreven door hogere inkomsten uit betalingsverkeer, de verzekeringsactiviteiten en beleggingsproducten. Het belegd vermogen van klanten steeg dankzij nieuwe instroom en positieve ontwikkelingen op de beurzen. Het aantal transacties bij BPD in Nederland nam toe, waarbij marges zich herstellen. De woningmarkt in Duitsland blijft echter achter als gevolg van onzekerheid en betaalbaarheidsproblemen, wat gevolgen heeft voor de algehele resultaten bij BPD.

De kosten stegen met 13 procent mede als gevolg van de CAO-verhoging en een hoger gemiddeld aantal medewerkers, vooral binnen de Financial Economic Crime (FEC-) en IT-afdelingen. Voor de rest van het jaar zullen de kosten onderhevig blijven aan inflatoire effecten, hogere personeelskosten en voortdurende investeringen in digitalisering en data. De huidige verwachting is dat de kosten voor FEC alsmede het aantal medewerkers werkzaam bij FEC in 2024 hun hoogste punt hebben bereikt.
 
In de eerste helft van 2024 is Rabobank een nieuw coöperatief initiatief gestart. Al jaren steunt Rabobank lokale sportverenigingen in Nederland via Rabo ClubSupport. Deze zomer is de bank nog een stap verder gegaan met de Rabo Sportactie. Met hun Rabobank-rekening komen jonge sporters bij meer dan 20.000 sportverenigingen in Nederland in aanmerking voor een bijdrage van
125 euro. Op deze manier wil de bank zowel de fysieke als mentale gezondheid van jonge klanten in Nederland stimuleren als hen duurzaam verbinden aan onze coöperatieve bank.
 
De kosten voor kredietverliezen waren met EUR 279 miljoen lager dan in dezelfde periode vorig jaar (jun 2023: EUR 339 miljoen. De Nederlandse economie blijft relatief robuust, wat resulteerde in het vrijvallen van kredietvoorzieningen in ons binnenlands retailbankbedrijf. De kosten voor kredietverliezen van onze Wholesale & Rural activiteiten lagen op een gemiddeld niveau, terwijl deze bij DLL enigszins hoger liggen. De Non Performing Loans (NPL) ratio was stabiel met 1,7% (dec 2023: 1,6%).
 
Hoewel de wereldwijde vraag naar leningen beperkt bleef, steeg de kredietportefeuille van Rabobank, gecorrigeerd voor valuta-effecten, in de eerste helft van 2024 met ongeveer 7,9 miljard euro. De wereldwijde Food & Agri-portefeuille van Rabobank groeide met 4 procent tot 119,6 miljard. Rabobank behield haar sterke positie op de Nederlandse hypotheekmarkt met een marktaandeel van 18,6 procent (2023: 19,3%), terwijl de totale woninghypotheekportefeuille met 0,5 miljard toenam tot 194,3 miljard. De totale toevertrouwde middelen stegen met 10,2 miljard, voornamelijk als gevolg van een aanhoudende toename van deposito’s van klanten van het binnenlands retailbankbedrijf, deels als gevolg van ongebruikt vakantiegeld.
 
De cost/income ratio van Rabobank verbeterde van 51,3 naar 50,7 procent omdat de stijging in inkomsten en lagere toezicht gerelateerde heffingen de hogere kostenbasis ruimschoots compenseerden. Ook het rendement

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.