Ads Top

Vandalisme bijna niet verzekerbaar in Nederland

Verzekeren tegen vandalisme lijkt vaak vanzelfsprekend, maar een daadwerkelijke schade-uitkering krijgen is bij veel verzekeraars moeilijk. Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Waar een dekking wel mogelijk is, verschilt het per verzekeraar of en hoeveel vergoeding je krijgt.
 
Volgens het CBS is zes procent van de Nederlandse bevolking (15 jaar en ouder) slachtoffer van vandalisme. Het gaat hierbij om het met opzet vernielen of beschadigen van iemands eigendommen zonder dat er iets gestolen wordt. Denk hierbij aan het bekrassen van een auto, het lek prikken van fietsbanden of het bekladden van muren. Of deze schade wordt vergoed door de verzekeraar, hangt af van de door jou gekozen dekking en de polisvoorwaarden.
 
Schade door vandalisme aan jouw woning of inboedel kun je verzekeren met een woonverzekering. Hier zijn meerdere dekkingsvormen beschikbaar, zoals de uitgebreide gevarendekking of de allrisk-dekking. Vandalisme valt bij de meeste verzekeraars onder de uitgebreide gevarendekking. Desondanks is vandalisme vaak alleen verzekerd als er zichtbare inbraakschade is.  

Er zijn twee type woonverzekeringen, die vaak in combinatie worden afgesloten: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Een inboedelverzekering dekt de schade van alle losse spullen in je woning. Een opstalverzekering dekt schade aan alles in en aan je woning dat nagelvast zit. Je kunt deze verzekeringen gecombineerd afsluiten. 

Met een woonverzekering verschilt het per verzekeringspolis of je verzekerd bent tegen vandalisme buiten je woning. Dus als iemand de buitenkant van je woning (bijvoorbeeld de pui) beschadigd, kan het zijn dat de verzekeraar hier niet voor uitkeert.  
 
Ook schade aan spullen buiten je woning door vandalisme zijn afwisselend verzekerd. Denk hierbij aan je tuinmeubelen of je schutting. Wanneer een verzekeraar wel uitkeert bij vandalisme vallen de losse spullen in je tuin onder de inboedelverzekering. Met de opstalverzekering is dan weer de slimme deurbel, schutting, schuur, tuinhuisje en veranda verzekerd.

Schade aan je auto door vandalisme kan zich uiten in krassen op of bekladden van de auto. Parkeerschade valt hier dus niet onder. Alleen met een allrisk-dekking wordt de schade aan je auto door vandalisme gedekt. Als je verzekerd bent met alleen een WA-dekking of beperkte cascodekking, dan draai je zelf op voor de kosten van het herstel van schade door vandalisme of je dient deze te verhalen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.