Ads Top

Buitenlandse banktegoeden Nederlandse huishoudens in twee jaar tijd verdubbeld

Nederlandse huishoudens hadden eind juni 2024 voor zo’n 15 miljard euro aan banktegoeden in andere landen in het eurogebied, blijkt uit de meest recente cijfers van DNB en de Europese Centrale Bank (ECB). Daarmee zet de groei van spaargeld in het buitenland door.

In juni 2022 hadden Nederlandse huishoudens nog zo'n 7,3 miljard euro staan op bankrekeningen in eurozone-landen (exclusief Nederland). In twee jaar tijd zijn de banktegoeden van Nederlandse huishoudens in andere landen in het eurogebied daarmee meer dan verdubbeld. Onder banktegoeden valt het geld op spaarrekeningen én betaalrekeningen.

In dezelfde periode stegen de banktegoeden van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken met 7,8% tot 597,3 miljard eind juni 2024.

Hoewel het geld op bankrekeningen in het buitenland nog steeds slechts een klein deel uitmaakt van het totaal dat Nederlandse huishoudens bezitten, is dit percentage wel stijgende: van 1,3 procent in juni 2022 tot ruim 2,4 procent per eind juni van dit jaar. Mogelijk is de toegenomen mobiliteit van Nederlandse spaarders een reactie op de gestegen spaarrentes bij veel (buitenlandse) banken als gevolg van een aantal renteverhogingen van de ECB de afgelopen twee jaar.

Vooral Italië won de laatste jaren snel aan populariteit als land om banktegoeden aan te houden: aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar hadden Nederlandse huishoudens ongeveer net zoveel geld gestald in Duitsland als in Italië, namelijk 2,6 miljard in ieder land.

Duitsland was jarenlang het land in de eurozone waar Nederlanders de meeste banktegoeden aanhielden. Traditioneel bankieren Nederlandse huishoudens daarnaast ook relatief veel in andere dichtbijgelegen landen, zoals België en Frankrijk. Maar sinds de rentestijgingen zijn ook landen als Estland en Italië populair.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.