Ads Top

'Cashbetalingen boven 3000 euro verbieden, is goed idee'

Door onder meer zijn goede ligging en infrastructuur is Nederland een mooi ondernemersland. Helaas vinden drugshandelaren en -producenten dat ook. Miljarden drugseuro’s worden omgezet, waarvan een groot deel ook verdwijnt in onze legale economie. Dat werkt ontwrichtend en zorgt voor oneerlijke concurrentie.

Een vijfde van alle bankmedewerkers is bezig met witwascontroles en 95 procent van hun zaken is loos alarm. Bij die zaken zitten ook vragen over cashgebruik van klanten voor heel kleine bedragen. Gevolg is dat bonafide ondernemers veel tijd kwijt zijn met de beantwoording van deze onnodige vragen van banken. Dat leidt tot onnodige administratieve lasten, hoge kosten en veel frustratie.

De gemiddelde consument in Nederland gebruikt cash steeds minder en dan vooral voor kleine bedragen. Maar bij criminelen is cash nog altijd king. Het is daarom goed om de cashstromen te limiteren. Het kabinet heeft, net als België, een wetsvoorstel gemaakt: wil je meer dan drieduizend euro uitgeven? Dan kan dat alleen giraal. Het bedrijfsleven steunt zo’n voorstel. De gemiddelde Nederlander wordt er nauwelijks door geraakt, vanuit veiligheidsoogpunt is veel cash risicovol en voor een crimineel wordt het moeilijker om crimineel verdiend vermogen in de legale economie te brengen. Wij zijn dus vóór, als hierdoor tenminste die tsunami aan onnodige vragen wordt gestopt.

In de drugsindustrie gaan miljarden om. Natuurlijk moet een boef ook eten kopen en doet hij dat met geld verdiend met zijn illegale handel, maar dat zijn niet de criminele geldstromen die we tegen moeten gaan. Betalingen onder de drieduizend euro zijn ‘klein bier.’

Laten we focussen op de grote potten met geld, stelt Karijn van Doorne, Beleidsadviseur criminaliteit van MKB Nederland. 'Daar hebben we de handen al vol aan en door die grote bedragen tegen te houden, slaan we echt een deuk in een pakje boter. En daar werkt het bedrijfsleven graag aan mee.'

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.