De Nederlandse huizenprijzen laten voor het eerst sinds lange tijd weer dubbele groeicijfers zien. In juli van dit jaar lagen de huizenprijzen 10,6 procent hoger dan een jaar eerder. Gemiddeld betaalden kopers zo’n 44.000 euro meer voor de doorsnee verkochte koopwoning. Deze versnelling lijkt zich voort te zetten, waardoor de huizenprijzen over heel 2024 naar verwachting met 9,1% stijgen en in 2025 met nog eens 10,7 procent. Daarbij kan de oplopende prijspremie voor koophuizen in de Noordvleugel-steden van de Randstad de trek uit de stad aanzwengelen. Dat schrijven economen van RaboResearch in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.
De sterke stijging van de huizenprijzen hangt vooral samen met de loongroei van de afgelopen periode, legt De Groot uit. Met een gemiddelde cao-loonstijging van 6,1% in 2024 en een verwachte stijging van 5% in 2025 kunnen huishoudens aanzienlijk meer lenen én bieden voor een koophuis. Dit versterkt de vraag naar koopwoningen. Het sentiment op de huizenmarkt speelt mogelijk ook een rol in de prijsontwikkeling. Meer dan de helft van de woonconsumenten verwacht een matige tot sterke prijsstijging. Dit kan de prijs verder opdrijven.
Overal in ons land trekt de huizenprijsgroei aan. Inmiddels zijn bestaande koophuizen in het gros van de regio’s ook weer wat duurder dan in de zomer van 2022. Maar de verschillen tussen regio’s zijn groot. Alle landsdelen kennen regio’s waar de prijzen sterk stijgen maar ook regio’s waar de prijsstijging wat achterblijft bij het landelijke gemiddelde. We gaan dus uit van een minder eenduidig beeld dan vorig jaar, toen de huizenprijzen in de Noordvleugel van de Randstad en de ring eromheen het sterkst daalden. Voor 2025 ramen we de hoogste prijsstijgingen in het noordoosten van het land en in Zuid-Limburg. In delen van de Randstad is de prijsstijging van rond de 10% naar verwachting het laagst. Maar dat laat onverlet dat het prijsverschil in euro’s wel verder toeneemt tussen de allerduurste regio’s in de Randstad en andere delen van het land.
Ondanks een opleving in het aantal transacties dit jaar blijft het aanbod schaars. Dit zet de doorstroming op de woningmarkt onder druk. De Groot voorziet 197.000 transacties over heel 2024 en een lichte daling naar 186.000 verkochte woningen in 2025. De nieuwbouwsector lijkt zich te herstellen, met een stijging van het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen, verleende bouwvergunningen en gestarte bouwprojecten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.