Bijna 1 op de 10 jongeren is ooit benaderd om als ‘geldezel’ zijn pinpas of bankrekening uit te lenen aan criminelen. Helaas weet zeven op de 10 jongeren niet dat de pakkans groot is. Ook zijn zij niet op de hoogte van alle ingrijpende gevolgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Zo riskeren geldezels een strafblad, kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor financiële schade en kunnen banken hun rekening blokkeren en uiteindelijk beëindigen. Met de campagne ‘Herken fraude. Voorkom fraude’ wil de NVB waarschuwen voor deze én voor andere vormen van fraude.
Ruim twee op de drie jongeren zien op social media wel eens advertenties of andere berichten voorbij komen om snel geld of spullen te verdienen. Dit soort tactieken worden vaak door criminelen ingezet om jongeren als geldezel te lokken. Maar jongeren weten niet altijd dat zij gebruikt worden door criminelen.
Geldezels vormen een belangrijke schakel bij online fraudepraktijken. Want als criminelen hun slachtoffers zover krijgen om geld over te maken, dan hebben ze een bankrekening nodig om bij het geld te kunnen. Door de bankrekening van een geldezel te gebruiken blijven criminelen anoniem en kunnen ze toch bij het geld.
Jongeren onderschatten de pakkans van een geldezel, maar een geldezel is makkelijk opgespoord. Als het slachtoffer van de fraude zich meldt bij de bank of politie, dan kan de bank direct zien naar wie het geld is overgemaakt.
Met de meerjarige campagne ‘Herken fraude. Voorkom fraude.’ wil de NVB mensen bewust maken van veel voorkomende fraudevormen, zodat ze zich daar beter tegen kunnen weren. Op voorkomfraude.nl vind je alles wat je moet weten om de meest gebruikte trucs van fraudeurs te herkennen en te voorkomen dat je in hun val trapt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.