Er is onduidelijkheid over de hoogte van de compensatie van klanten van internetbank Bunq die slachtoffer zijn van bankhelpdeskfraude. De een ontvangt niets terug van de bank, terwijl de ander het hele schadebedrag gecompenseerd krijgt. Dit blijkt uit tientallen mails die bij het consumentenprogramma Kassa binnenkomen.
Uit gesprekken van Kassa met gedupeerden blijkt dat het compensatiebedrag voor consumenten uiteen loopt van grofweg 70 tot 100 procent van de geleden schade, waardoor sommige klanten veel meer terug krijgen dan anderen.
Ondernemers met een leeggeroofde zakelijke rekening die zich melden, krijgen merendeels echter nul op het rekest. Sommige ondernemers die met Kassa in gesprek zijn, blijken echter een volledige compensatie te ontvangen. Hoe zit dat?
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten dat banken volgens het coulancekader niet verplicht zijn om zakelijke klanten te compenseren. Het staat banken echter vrij om een ruimhartiger beleid te hanteren, in de zin dat zij altijd méér coulant kunnen zijn dan het kader voorschrijft.
Per mail laat Bunq weten dat zij een 'zeer ruimhartige coulanceregeling' hanteert.
In totaal vergoedt de bank naar eigen zeggen op grond van coulance gemiddeld 85 procent van het fraudebedrag. Dat zou aanmerkelijk hoger zijn dan het gemiddelde bedrag bij banken die zijn aangesloten bij de NVB.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.