Ads Top

Daling spaarrentes ingezet

De spaarrentes dalen, zo blijkt uit onderzoek van Geld.nl. De vergelijkingssite monitort alle spaarrentes in Europa en stelt vast dat de hoogste spaarrente in een half jaar tijd met een 0,5% is teruggezakt van 4,00% naar 3,50 procent. Ook de gemiddelde spaarrente loopt sinds april gestaag terug van 2,51 naar 2,40 procent. Daarmee lijkt de dalende trend definitief ingezet. Wat betekent dit voor de spaarrente op je spaarrekening?

De dalende spaarrente hangt vooral samen met het besluit van de Europese Centrale Bank om haar rente dit jaar twee keer te verlagen: deze ging in juni van 4,00% naar 3,75%, in september volgde een nieuwe renteverlaging naar 3,50 procent. Reden hierachter is de dalende inflatie. Deze komt volgens prognoses van de ECB dit jaar uit op 2,8% en zal in 2026 naar verwachting onder de gewenste 2% duiken.

Banken volgen de ECB-rente vaak in hun eigen rentebeleid. Saillant detail is dat de rentedaling vooral spaarrentes van buitenlandse banken betreft. De drie grote Nederlandse huisbanken Rabobank (1,70%), ING (1,50%) en ABN AMRO (1,50%) laten geen rentedaling zien.

Ook de rente op spaardeposito’s loopt terug. Want waar de hoogste rente voor een deposito van één jaar de afgelopen maanden tussen de 3,60 en 3,70 procent schommelde, is deze sinds een maand teruggezakt naar 3,45 procent. De hoogste rente voor een spaardeposito van vijf jaar zakte in een maand tijd van 3,65% naar 3,22 procent.

De verwachting is dat de ECB haar rentes dit jaar opnieuw verlaagt. Dit zou betekenen dat de rente op de opneembare spaarrekening nog verder terugzakt. “De verwachting dat de spaarrente verder daalt, maakt de overstap naar een spaardeposito interessant. Zo levert een spaardeposito van twee jaar nu een rente van 3,35 procent op. Dat is met het oog op een verder dalende spaarrente een interessant alternatief.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.