Ads Top

Huizenprijsstijging zwakt volgend jaar naar verwachting af

ING Research verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder doorstijgen, maar minder hard dan dit jaar. Eind dit jaar zullen de prijzen naar verwachting zo’n 12 procent hoger liggen dan eind vorig jaar. Voor 2025 verwachten we een stijging van 5,5 procent. Belangrijkste redenen voor de verwachte kleinere stijging zijn de afzwakkende groei van de leencapaciteit en de verkopende beleggers.

De prijzen van koopwoningen zijn in de afgelopen maanden flink gestegen. De prijsverandering in augustus dit jaar was vergeleken met een maand eerder +0,9% (seizoensgecorrigeerd), zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Deze prijsstijging volgt op eerdere stijgingen van rond de 1,0 procent per maand in het half jaar daarvoor. Inmiddels liggen de huizenprijzen nu zo’n 11 procent hoger dan in augustus vorig jaar.

Dat de huizenprijzen flink stijgen, komt voornamelijk door de sterke loonstijging, licht gedaalde hypotheekrentes, de toegenomen krapte en afnemend pessimisme op de woningmarkt.

ING verwacht dat de maximale leencapaciteit volgend jaar hoger zal liggen dan dit jaar ondanks de strengere hypotheeknormen van het NIBUD die voor 2025 gaan gelden. We verwachten dat de cao-lonen in het derde kwartaal van volgend jaar een ongeveer 4% hoger zullen liggen dan in het afgelopen kwartaal. Bij ongeveer gelijkblijvende kapitaalmarktrentes zal dat volgend jaar leiden tot een iets hogere leencapaciteit vergeleken met nu. Dit heeft een opwaarts effect op de huizenprijzen.

Daarnaast verwacht ING dat de krapte op de woningmarkt volgend jaar aanhoudt. Het aanbod van de te koop staande woningen is beperkt en dat zorgt voor zeer weinig keuzemogelijkheden onder kopers. In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de krapte-indicator van de NVM 2,1 wat duidt op een zeer krappe woningmarkt. We verwachten dat deze krapte volgend jaar aanhoudt wat bijdraagt aan stijgende huizenprijzen.

Ook zullen de verwachtingen over huizenprijsstijgingen door woningzoekers bijdragen aan daadwerkelijke huizenprijsstijgingen. Het deel woningzoekers dat volgend jaar een huizenprijsstijging verwacht, is in het afgelopen jaar flink toegenomen, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Doordat woningzoekers een huizenprijsstijging verwachten, zullen ze mogelijk bereid zijn meer te bieden voor een koopwoning, daardoor heeft dat een zelfversterkend effect.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.