Ads Top

ING: Nederlandse ondernemers overwegend positief over financiële gezondheid

Het Nederlandse klein bedrijf en zzp zijn overwegend positief over de financiële gezondheid van hun bedrijf. De meerderheid van de ondervraagde ondernemers vindt dat hun bedrijf een goede buffer heeft en de meeste bedrijven hebben de financiële mogelijkheden om hun lange termijn doelen te behalen.

Toch maakt één op de vijf ondernemers zich wel regelmatig zorgen over de financiële gezondheid van hun bedrijf. Klein bedrijven met een jaaromzet boven 1 miljoen euro zijn vaker positief over duurzaamheidsinvesteringen. Dit blijkt uit een onderzoek van ING onder 500 zzp’ers en klein bedrijven (2-20 werknemers) over de financiële gezondheid van hun bedrijf.

Zowel zzp’ers (72%) als klein bedrijven (79%) beoordelen de financiële gezondheid van hun bedrijf als goed, dankzij stabiele omzet, reserves, cashflow en een gebrek aan schulden. Positieve klein bedrijven benadrukken dat dit komt doordat ze de ruimte hebben om te investeren, zzp’ers noemen het goede inkomen als reden. Daarnaast zijn klein bedrijven ouder dan vijf jaar vaak optimistischer over hun financiële situatie in vergelijking met klein bedrijven die jonger zijn dan vijf jaar. Deze laatste groep zoeken ook vaker financieel advies.

Over het algemeen zijn klein bedrijven (74%) positiever over de financiële prestaties van het bedrijf dan zzp’ers (64%), waarvan van beide groepen een grote meerderheid goed inzicht had in de prestaties. De meerderheid van de zzp’ers (86%) en klein bedrijven (79%) had ook het afgelopen jaar goed overzicht in de bedrijfsfinanciën en meer dan 70% van beide groepen voelt zekerheid en controle over hun persoonlijke financiën. De meesten zzp’ers (54%) en klein bedrijven (59%) maken zich dan ook niet regelmatig zorgen over de financiële gezondheid van hun bedrijf. Eén op de vijf van de ondervraagden maken zich nog wel regelmatig zorgen. Ondernemers die minder positief zijn over de financiële gezondheid, wijzen vaak op een gebrek aan winst of reserves.

60 procent van de zzp’ers en 76 procent van de klein bedrijven geeft aan dat hun financiën hen in staat stellen lange termijn doelen te behalen. Wanneer klein bedrijven de buffer positief beoordelen, zien zij ook ruimte om te investeren. Klein bedrijven hebben vaker wel (40%) dan geen (20%) ruimte voor investeringen in duurzaamheid, terwijl 25% van de zzp’ers vaker aangeeft hier geen ruimte voor te hebben. Ongeveer een kwart van zowel zzp’ers (28%) als klein bedrijven (25%) vindt investeringen in duurzaamheid niet cruciaal voor de financiële stabiliteit op de lange termijn.

Zakelijke dienstverlening vaker goed op de hoogte van wet- en regelgeving
De helft van de klein bedrijven zegt goed op de hoogte te zijn van wet- en regelgeving met financiële impact, terwijl dit bij zzp’ers iets lager ligt (41%). De zakelijke dienstverlening (57%) is vaker goed op de hoogte over veranderingen in wet- en regelgeving die invloed hebben op de financiële gezondheid dan de sector landbouw, visserij en nijverheid (35%).

Beide groepen raadplegen vooral overheidswebsites en externe adviesdiensten voor financiële informatie. 32% van de zzp’ers en 20% van de klein bedrijven raadpleegt geen externe bronnen. De helft van beide groepen vindt het niet moeilijk om extern hulp te vragen bij financiële vraagstukken, hoewel 15% van de klein bedrijven en 12% van de zzp’ers dit wel lastig vindt. Klein bedrijven (60%) hebben doorgaans geen moeite om kostenbesparing binnen het bedrijf te bespreken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.