Ads Top

Waarom stappen banken over op Google Pay?

Banken die eerder nog een eigen mobiele app aanboden waarmee klanten met een Android smartphone aan de kassa konden betalen, zijn daar geleidelijk allemaal mee gestopt. Als alternatief bieden die banken nu voor Android-toestellen Google Pay aan.

De mogelijkheden van betaalkaarten zijn volop in ontwikkeling. Een bank kan redelijkerwijs niet meer zelf een mobiele wallet ontwikkelen en aanbieden die op Android smartphones kan wedijveren met Google Pay (zowel Android als Google Pay zijn van Google). Daarom zijn alle Nederlandse banken inmiddels overgestapt op Google Pay, voor klanten met Android smartphones. Met Google Pay kun je al je betaalkaarten (inclusief creditkaarten) van alle kaartverstrekkers op alle soorten Android-toestellen samen bewaren en gebruiken. Je kunt daarmee ook overal online betalen, zoals in webwinkels.

Google Pay is niet verplicht voor bankklanten, en ook niet onmisbaar. Google Pay is een aanvulling op andere manieren om met een betaalpas te betalen. Zonder Google Pay kan iedereen nog steeds makkelijk, veilig en snel contactloos betalen met zijn fysieke betaalpas. Met de vernieuwde fysieke betaalpassen van Debit Mastercard en Visa Debit kan dat zonder Google Pay ook online, bijvoorbeeld in webwinkels.

Banken en Google Pay staan onder toezicht van diverse Nederlandse en Europese toezichthouders, ook voor de bescherming van de privacy van consumenten.

Voor het activeren van Google Pay deelt een bank klantgegevens met Google Pay, zoals de naam en het kaartnummer van zijn kaarthouder. Die gegevens heeft Google Pay nodig om te kunnen controleren op misbruik en fraude met betaalkaarten.

Google Pay moet betaalgegevens verwerken en bewaren om aan de wet te voldoen of om zijn verplichtingen jegens kaarthouders (bankklanten), kaartverstrekkers (banken) en kaartmerken (zoals American Express, Mastercard en Visa) na te kunnen komen. Google informeert zijn gebruikers helder en duidelijk over hun rechten en plichten en over de gegevens die Google Pay verwerkt en bewaart. Klanten kunnen op grond van de informatie van Google zelf bepalen of ze Google Pay willen gebruiken.

Banken staan uiteraard open voor suggesties van klanten en consumentenorganisaties om hun klantinformatie over Google Pay te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.