vrijdag 29 november 2024

Jongvolwassen mannen beleggen steeds vaker én meer in crypto en ETF’s

Uit recent onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht blijkt dat vooral jongvolwassen mannen (18 tot 35 jaar) in 2024 steeds vaker en meer zijn gaan beleggen. Met name beleggingen in cryptovaluta en Exchange Trade Funds (ETF’s) zijn populair bij deze groep.

Hoewel de meeste Nederlanders sparen verkiezen boven beleggen, is een aanzienlijk deel bezig met het investeren van hun geld. Zo belegt een kwart van de Nederlanders - zelfstandig of beheerd - in aandelen. Beleggingen in cryptovaluta staan op nummer twee qua populariteit (17%), gevolgd door vastgoed (15%) en ETF’s (13%). Over het algemeen zijn het vooral mannen die liever beleggen dan sparen ten opzichte van vrouwen. De groep die investeert in cryptovaluta en/of ETF’s bestaat vooral uit 18- tot 35-jarige mannen.

In 2024 zijn ETF’s het meest gestegen in populariteit. Maar liefst 25 procent van de Nederlandse beleggers is in de afgelopen twaalf maanden gestart met investeren in ETF’s. Een derde van de groep die daar al in investeerde, is dat zelfs nóg meer gaan doen. Na ETF’s stegen beleggingen in grondstoffen het meest, gevolgd door aandelen.

De groei van ETF’s is vooral te danken aan mannen tussen de 18 en 35 jaar. Maar liefst 30 procent van deze groep is in 2024 gestart met deze beleggingsvorm en 35 procent is hier zelfs meer in gaan investeren.

Naast ETF’s zijn ook steeds meer mannen tussen de 18 en 35 jaar gaan beleggen in cryptovaluta. Binnen deze leeftijdscategorie is een kwart dit meer gaan doen en 27% is ermee gestart. Redenen om daarin niet te gaan beleggen zijn de angst om geld te verliezen (62%) en een gebrek aan kennis (59%).

Nederlandse koopwoning heeft gemiddeld 220.000 euro aan overwaarde

De Nederlandse woningmarkt blijft in de lift zitten. De gemiddelde koopwoning heeft momenteel een waarde van 499.000 euro en lijkt daarmee binnenkort door de grens van 500.000 euro te breken. Onderzoek van Calcasa toont aan dat de gemiddelde overwaarde per woning momenteel €220.000 bedraagt. Dit is een forse stijging vergeleken met twee jaar geleden, toen dit bedrag nog op €175.000 lag. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de woningmarkt nog beter bestand is tegen potentiële prijsdalingen in de toekomst.

Nederland telt op dit moment ruim acht miljoen woningen met een totale woningwaarde van bijna vier biljoen euro. Voor de berekening van de overwaarde keek Calcasa naar bestaande koopwoningen die minimaal één verkooptransactie hebben gehad sinds 1 januari 1993. Dit zijn in totaal ruim drie miljoen woningen met een totale waarde van ruim 1,5 biljoen euro.Vergeleken met de laatste historische aankoopprijs komt dit neer op gemiddeld 220.000 euro overwaarde per woning. Als we deze overwaarde vergelijken met de historische aankoopprijs, dan bedraagt de overwaarde 75 procent. De daadwerkelijke overwaarde ligt waarschijnlijk hoger aangezien de berekening uitgaat van een hypotheek van 100% van de aankoopprijs, zonder rekening te houden met aflossingen. Daarnaast zijn woningen die voor 1993 voor het laatst verkocht zijn ook niet meegenomen in het onderzoek. Hierdoor is de inschatting van de overwaarde conservatief.

De ruim drie miljoen woningen met een transactie vanaf 1993 hebben een totale waarde van ruim 1,5 biljoen euro. De oranje lijn in de figuur hieronder laat de ontwikkeling van de totale overwaarde zien. Deze bedraagt op dit moment ruim 660 miljard euro. Kijkend naar de ontwikkeling van de overwaarde per transactiejaar, dan springt vooral het jaar 2017 eruit. De verklaring hiervoor is dat in dat jaar relatief veel woningen (bijna 175.000) voor een laatste keer werden verkocht en de periode daarna relatief veel jaren met een hoge prijsontwikkeling heeft gekend.

Woningen die vóór het jaar 2000 zijn verkocht, hebben gemiddeld de meeste overwaarde vanwege de lange periode waarin hun waarde kon stijgen. Daarentegen hebben woningen die rond 2008 zijn verkocht minder overwaarde door de prijsdalingen tijdens de kredietcrisis.

Schiermonnikoog, Vlieland en Ameland horen bij de gemeenten met relatief de hoogste overwaarde. Op deze eilanden hebben niet veel  woningtransacties plaatsgevonden sinds 1993, maar de gemiddelde overwaarde als percentage van de historische koopsom is met gemiddeld 90% wel hoog. Grotere gemeenten zoals Nieuwegein, Haarlem en Utrecht halen vergelijkbare percentages. Onderstaande figuur toont de procentuele  overwaardes per gemeente, waarin opvalt dat het noorden hogere overwaarde percentages laat zien dan het zuiden. De verklaring hiervoor is dat woningen in het noorden langer geleden zijn verkocht. Daarnaast hebben er in het noorden iets grotere prijsstijgingen plaatsgevonden dan in het zuiden.

donderdag 28 november 2024

Bijna helft van gezinnen met laag inkomen maakt geen gebruik van maatschappelijke fondsen voor kinderen

Bijna de helft (44%) van de gezinnen met een inkomen onder of net boven het bijstandsniveau doet geen beroep op maatschappelijke fondsen om hen te ondersteunen bij grotere uitgaven voor hun kinderen. Het gaat hier voor het grootste deel om ouders die wel een baan hebben, maar daarmee een laag inkomen verdienen. Hierdoor laten zij de kans liggen om hun kinderen bijvoorbeeld te laten sporten, dansles te volgen, een verjaardag te vieren of voor de aanschaf van een fiets.
 
Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en het Jeugdfonds Sport & Cultuur onder een representatieve steekproef van ouders met een uitkering of laag inkomen, naar de drempels die zij ervaren bij het om hulp vragen. Volgens de meest recente cijfers van het CBS leven 540.000 mensen onder de armoedegrens en moeten 1,2 miljoen mensen rondkomen van een inkomen daar net boven, met weinig tot geen financiële buffer. Een groot deel van deze groep komt mogelijk in aanmerking voor steun vanuit maatschappelijke fondsen.

De belangrijkste oorzaak voor gezinnen om geen ondersteuning te vragen is onzekerheid of ze er wel voor in aanmerking komen en twijfel over de eisen die er aan gesteld worden (59%). Veel gezinnen geven aan de hulpvraag voor hun kind uit te stellen en het zo lang mogelijk zonder financiële ondersteuning te willen proberen (62%). 58 procent van de ouders denkt dat een aanvraag ‘veel gedoe’ is. Omdat ze bovendien bang zijn het geld later terug te moeten betalen (55%) nemen ze de moeite niet. Naast onzekerheid speelt schaamte voor hun financiële situatie bij 42 procent van de gezinnen ook een belangrijke rol om geen hulp te zoeken. Mensen zien er tegenop om hun inkomsten te delen (52%). Ook vinden ze het lastig om toe te geven dat ze hulp nodig hebben (39%) en zijn ze bang dat anderen daarachter komen (31%).

Ongeveer 55 procent van de gezinnen die in aanmerking komen voor financiële ondersteuning vanuit fondsen maakt daar wél gebruik van. Onder hen zijn vaker ouders die arbeidsongeschikt, werkloos of werkzoekend zijn, of in de bijstand zitten. De fondsen die door deze ouders veel worden gevonden zijn de Stichting Leergeld, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Stichting Jarige Job. Opvallend is dat wanneer mensen eenmaal van een fonds gebruikmaken, de drempel om bij andere maatschappelijke fondsen aan te kloppen, lager wordt. Zo heeft 15 procent van de gezinnen bij twee, en 19 procent bij drie of meer fondsen een aanvraag voor een voorziening gedaan.

ABN AMRO en het Jeugdfonds Sport & Cultuur zetten zich samen in voor een eerlijke start voor alle kinderen, ook voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Structurele deelname aan sport en cultuur heeft een grote impact op de fysieke, mentale, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarom organiseert ABN AMRO via de ABN AMRO Foundation al jarenlang activiteiten om kinderen uit gezinnen waar daar niet voldoende geld voor is kennis te laten maken met sport en cultuur. De missie van het Jeugdfonds sluit hier goed bij aan omdat het Jeugdfonds de contributie of het lesgeld, en de benodigde kleding en materialen betaalt voor kinderen uit gezinnen met beperkte financiële mogelijkheden.

'Verzekeren als één gezin is zonde'

Je hebt nog een paar weken de tijd om je zorgverzekering te kiezen of van zorgverzekeraar over te stappen. Één en dezelfde zorgverzekering voor je hele gezin klinkt voordelig en handig. Het lijkt lekker overzichtelijk, maar vaak is dit minder optimaal. Het is voordeliger om jezelf en je partner apart te verzekeren. Heb je kinderen? Dan is het ook handig om erover na te denken bij welke ouder je je kind verzekert.

Hans de Kok, directeur Pricewise: 'De keuze voor jouw zorgverzekeringspolis is afgestemd op je persoonlijke behoeften. Dan is het zonde om jezelf en je partner samen te verzekeren op die polis, aangezien partners vaak niet hetzelfde nodig hebben in het zorgpakket. De kans is groot dat er twee verschillende verzekeraars zijn die voor individuele situaties het beste aanbod hebben. Daarnaast is het slim om kind(eren) te verzekeren bij de ouder met het breedste (meest uitgebreide) aanvullende pakket. Belangrijk is om, juist nu tegen het einde van het jaar, zorgverzekeringen te vergelijken en te kijken welke verzekering het beste aansluit bij jouw persoonlijke behoeften.'
 
Het afsluiten van een zorgverzekering samen met je partner lijkt makkelijk en voordelig, maar niets blijkt minder waar. In veel gevallen kan het zelfs duurder uitpakken als je samen met je partner en kinderen in één verzekeringspakket zit. Je krijgt daarnaast ook geen extra korting op de premie wanneer je voor een gezamenlijke zorgverzekering kiest. Er bestaat namelijk geen gezinskorting of groepskorting. Een gezamenlijke polis is dus niet goedkoper en in sommige gevallen kan het gecombineerd duurder of minder optimaal uitpakken, bijvoorbeeld wanneer jij en je partner dezelfde zorgverzekering hebben maar andere zorg nodig hebben. Je betaalt dan voor (aanvullende) zorg die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Kinderen zijn gratis meeverzekerd bij één van hun ouders. Het slimst is om je kind toe te voegen aan de ouder met de meest uitgebreide aanvullende zorgverzekering. Meestal betaal je niets voor de aanvullende verzekering van je kind. Voor kinderen tot 18 jaar zit eigenlijk alle noodzakelijke zorg al wel in het basispakket. Ze zijn tegelijk ook verzekerd voor de vergoedingen uit het aanvullende pakket van de ouder bij wie ze staan bijgeschreven.

Zodra jouw kinderen 18 jaar worden, moeten zij zelf zorgpremie en eigen risico gaan betalen. Binnen één maand na de 18e verjaardag moet je kind een eigen zorgverzekering afsluiten. Dat kan bij de zorgverzekeraar van de ouder, maar dat mag natuurlijk ook bij een andere zorgverzekeraar. 

Mollie gaat samenwerken met PayPal

Mollie gaat een strategische samenwerking aan met PayPal. Met PayPal biedt Mollie vanaf nu een veiligere en eenvoudigere betaaloplossing voor online marktplaatsen door heel Europa. Uit het jaarlijkse E-commerce rapport van Mollie blijkt  dat PayPal op dit moment de tweede favoriete betaalmethode is van de Nederlandse consument.

Mollie gaat betalen via PayPal aanbieden aan marktplaatsen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Deze betaalmethode is een toevoeging aan het huidige aanbod. Mollie biedt al de mogelijkheid om het als marktplaats mogelijk te maken af te rekenen via creditcards, debetkaarten, digitale portemonnees, bankoverschrijvingen en lokale betaalmethoden zoals iDEAL.

Ook ondersteunt Mollie het aanbieden van Buy Now, Pay Later-opties en accepteert de financieel dienstverlener, als enige aanbieder, cadeaubonnen bij aankopen van meerdere verkopers.

De toevoeging van PayPal als betaalmethode voor marktplaatsen gebeurt in het Mollie Connect-product. Mollie Connect is speciaal ontwikkeld voor marktplaatsen en SaaS-platformen.

ING heropent kantoor op Friesewal in Zwolle

ING heropent haar volledig verbouwde bankkantoor aan de Friesewal 1 in Zwolle. In het sfeervolle kantoor zijn klanten op afspraak welkom voor financieel advies op maat. Ook de regioteams voor Business Banking en Private Banking werken vanuit deze locatie, die meer dan 150 werkplekken biedt. Tijdens de verbouwing en bij de inrichting van het kantoor is zo veel mogelijk gebruik is gemaakt van materialen uit het oude kantoor en andere gerecyclede materialen.

In het vernieuwde ING-Huis kunnen klanten terecht voor financieel advies op maat, zoals hulp bij het aanvragen van een hypotheek of vermogensadvies, maar ook voor ondersteuning bij online bankieren.

Het vernieuwde bankkantoor is op een duurzame manier verbouwd, met een sterke focus op circulair bouwen. Dit betekent dat er zoveel mogelijk is gebruikgemaakt van gerecyclede materialen. Zo heeft de originele balie van het oude ING-kantoor in Zwolle een tweede leven gekregen als bar blad en ontvangstbalie. Veel de meubelen en planten komen uit andere ING-locaties. En een groot deel van het gips, de kabelgoten & verlichting is hergebruikt

Dankzij deze aanpak is de CO2-voetafdruk van de verbouwing aanzienlijk verlaagd ten opzichte van een traditionele verbouwing zonder circulaire aanpak. Voor ING is duurzame vooruitgang voor iedereen belangrijk. Het nieuwe kantoor sluit goed op aan op deze gedachte. Het gebouw is voorzien van bijna 100 zonnepanelen, het dak is geïsoleerd en voorzien van witte reflecterende dakbedekking om de warmte buiten te houden en de zonnepanelen beter te laten renderen. Voor de klimaatbeheersing is gekozen voor een warmtepomp en alle ruiten zijn vervangen door tripple-glas. De ledverlichting werkt met sensoren, zodat het gebruik van stroom effectief blijft. ING wil met het pand een zo hoog mogelijk BREEAM certificaat behalen. Deze certificeringsmethode geeft inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van het gebouw. Niet alleen op het gebied van energie maar ook ledverlichting, waterbesparing, (zon)lichtwering en toegankelijkheid (mindervalide kamers).

dinsdag 26 november 2024

Kwart van de Nederlandse consumenten betaalt rekeningen nog steeds niet op tijd

Volgens het nieuwste European Consumer Payment Report van credit management bedrijf Intrum betaalt ruim driekwart van de consumenten hun rekeningen opnieuw op tijd. Dat is twaalf procent meer dan vorig jaar en bereikt daarmee ruimschoots het hoogste niveau sinds 2019.

De meerderheid van de Nederlandse consumenten lijkt hun financiën dus opnieuw onder controle te hebben, hoewel er nog steeds bespaard wordt op luxe-artikelen of zaken als vakanties. Dit betekent tegelijk ook dat bijna een kwart van de consumenten zijn rekeningen nog steeds niet op tijd betaalt. ‘Vergeten betalen’ is de meest voorkomende reden, maar ook ‘technische problemen bij het betalen’ staat in de top drie. AI kan helpen om persoonlijker en tactvoller te communiceren en zo consumenten sneller te laten betalen.

In 2024 gaf een recordaantal consumenten (76%) aan hun rekeningen elke maand zonder problemen te kunnen betalen. Dat positief sentiment rond betalingsgedrag is nieuw. De afgelopen jaren gaven veel consumenten aan moeite te hebben met het nakomen van hun financiële verplichtingen. Vorig jaar gaf een op drie aan hun rekeningen niet tijdig te kunnen betalen: de hoge inflatie en fors gestegen energieprijzen zetten in 2023 de koopkracht van Nederlandse gezinnen sterk onder druk. Nu lijkt die impact af te nemen. Bovendien pasten consumenten hun koopgedrag, met enige vertraging, aan de nieuwe realiteit aan. Dit betekent dat de prioriteiten vandaag bij noodzakelijke uitgaven liggen, en extraatjes zoals luxegoederen en ervaringen zoals vakanties en evenementen, vaker worden uitgesteld.

Een kwart van de Nederlandse consumenten kan zijn rekeningen nog steeds niet structureel tijdig betalen. De belangrijkste reden voor deze gemiste betalingen, is dit jaar simpelweg het ‘vergeten’ te betalen (40%). Minder genoemde redenen zijn ‘gebrek aan financiële middelen’ (28%) en ‘technische problemen’ (28%).

Uit het European Consumer Payment Report van Intrum blijkt ook dat de manier waarop betalingsverzoeken worden gedaan, een grote rol speelt in het betalingsgedrag. Meer dan 80 procent van de consumenten geeft aan een betaling bewust later te doen als ze een dwingende betalingsherinnering of een slordige factuur ontvangen.

Met de FinancieringsGids vind je de weg in financieringsland

Samen met KVK, het Ministerie van Economische Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Stichting MKB Financiering lanceert de Nederlandse Vereniging van Banken de FinancieringsGids. De gids die ondernemers met een financieringsbehoefte tot 1 miljoen euro, de weg wijst in het financieringsland van zowel bancaire als non-bancaire financiers. De afgelopen jaren is het financieringslandschap veranderd en is het aantal financiers gegroeid. Dit maakt het vinden van passende financiering lastig. Hoe weet ik als ondernemer bij wie ik moet zijn?

De banken zijn de grootste financier van het MKB met 112 miljard euro financiering aan ongeveer 400.000 ondernemers. Maar niet voor iedere ondernemer is een bancaire financiering dé oplossing. Ondernemers zijn expert in hun vakgebied, maar de financieringsmarkt is vaak onbekend terrein. Juist in een markt waarin het aantal financiers toeneemt en er ook nieuwe financieringsvormen zijn zoals crowdfunding, is het moelijker voor ondernemers om te bepalen welke financier bij hen past.

Banken hebben met elkaar in de gedragscode 'Kleinzakelijke Financiering' afgesproken dat indien een aanvraag niet door hen kan worden ingevuld, ze informatie beschikbaar stellen over financiering via non-bancaire financiers. De FinancieringsGids is een mooie aanvulling op de bestaande informatie.

maandag 25 november 2024

Payconiq wordt in België 'op termijn' vervangen door Wero

Payconiq wordt al op korte termijn in België vervangen door Wero. Dat heeft het European Payments Initiative, kortweg EPI, gemeld.

Wero en Payconiq zullen nog enige tijd naast elkaar te gebruiken zijn, totdat de overgang naar Wero is afgerond, schrijft VRT.

Het EPI nam Payconiq International, dat ook achter de technologie van iDEAL zit, over in oktober 2023. Wero moet ook iDEAL in Nederland gaan vervangen en die transitie kan nog tot begin 2026 duren.

Een dezer dagen werd al de nieuwe betaalpas van Wero gelanceerd. Die is gelijkaardig aan wat Payconiq nu al in eigen land doet. Voorlopig bieden enkel grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC de nieuwe betaalapp aan.

Verhogen eigen risico in 2025 levert tot 264 euro korting op jaarbasis op

Ook in 2025 kunnen consumenten flink besparen op hun zorgpremie als zij kiezen voor een hoger eigen risico van 885 euro. Bij verzekeraars ONVZ en VvAA krijgen consumenten met 22 euro per maand de meeste korting, een besparing van 264 per jaar.

De laagste korting krijgen consumenten bij zorgverzekeraar VinkVink: consumenten die kiezen voor het hoogste eigen risico besparen 5 euro per maand, wat uitkomt op 60 euro per jaar. Gemiddeld geven zorgverzekeraars bij het hoogste eigen risico een korting van 16,04 euro per maand of wel 192,45 per jaar.

Dat blijkt uit een grondige analyse van zorgvergelijker Overstappen.nl. Voor consumenten die weinig zorgkosten verwachten, is dit een interessante manier om hun zorgpremie te verlagen.  

De gemiddelde zorgpremie van 66 verschillende zorgverzekeringen bij een eigen risico van 385 euro  is 157,96 euro. De gemiddelde premie bij het hoogste eigen risico ligt op 141,92 euro. Dit is een gemiddelde besparing van 192,45 euro per jaar.

Hoewel VinkVink de laagste korting biedt bij het hoogste eigen risico, blijft de premie zonder korting alsnog lager dan die van de verzekeraars met de hoogste korting. Zo betalen consumenten voor de combinatiepolis van VinkVink met een verplicht eigen risico van 385 euro slechts 141,40 euro per maand. Ter vergelijking: bij de combinatiepolissen van ONVZ en VvAA betaal je met een verhoogd eigen risico van 885 euro een maandpremie van 144,10 euro.

vrijdag 22 november 2024

Beleggingen huishoudens naar nieuwe recordhoogte in derde kwartaal 2024

De beleggingen van huishoudens stegen in het derde kwartaal van 2024 naar een recordhoogte van 190,4 miljard euro, blijkt uit nieuwe cijfers van DNB. Dit is zo'n 2 procent meer dan vorig kwartaal. Toen was er ook al sprake van een record. De groei komt met name door de waardestijgingen van participaties in beleggingsfondsen.

Deze participaties stegen met 3,9 miljard tot een omvang van 118,9 miljard, vooral dankzij de goed renderende Amerikaanse aandelen waar indirect in wordt belegd.

De grootste stijging bij beleggingsparticipaties was te zien bij aandelenfondsen, die met meer dan 4,4 procent toenamen tot 66,1 miljard. Ook fondsen die beleggen in een mix van aandelen en obligaties zagen een stijging van 3,0 procent. Obligatiefondsen stegen met 0,6 procent.

Via aandelenfondsen en gemengde fondsen beleggen Nederlandse huishoudens indirect in aandeelmarkten wereldwijd. De grootste posities zitten in de goed renderende Amerikaanse aandelenmarkt, zo namen de Dow Jones-index (+7,9%) en de S&P500 (+5,2%) vorig kwartaal allebei fors toe.

Naast beleggingsfondsen beleggen huishoudens ook direct in beursgenoteerde aandelen, met name in bedrijven die noteren aan de Amsterdamse beurs.

Hoewel de AEX-index een daling noteerde ten opzichte van het begin van het kwartaal (-2,1%), steeg de totale omvang van de directe aandelenportefeuille tot 64,1 miljard. Dit was het gevolg van aankopen door particulieren, die samen € 480 miljoen extra inlegden in directe aandelen.  

Voor 109 miljoen euro aan schade door online fraude

In 2023 werden bij de politie 70.000 meldingen en aangiften van online fraude gedaan. De totale financiële schade bedroeg ruim 100 miljoen euro. Dit staat in het fenomeenbeeld 2024 ‘Online fraude in beeld’, opgesteld door onderzoekers van de eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) en de eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO).

De financiële schade verschilt behoorlijk per fraudevorm. Bankhelpdeskfraude veroorzaakte in 2023 33,7 miljoen euro schade en bij beleggingsfraude ging het om een schadebedrag van 31 miljoen euro. Bij factuurfraude en aan- en verkoopfraude werden gedupeerden voor respectievelijk 13 en 11,1 miljoen euro opgelicht.

Criminelen die zich schuldig maakten aan betaalverzoekfraude of hulpvraagfraude, richtten voor respectievelijk 2,6 en 1,1 miljoen schade aan. ‘Wat hierbij opvalt, is dat de delicten met de meeste registraties in totaal niet per se de grootste schade veroorzaken’, zegt Neeltje Geldermans, Hoofd Operatiën en portefeuillehouder aanpak digitale criminaliteit. ‘Bij sommige vormen van fraude leidt een enkel incident al tot een hoog schadebedrag.’

De verschillende vormen van online criminaliteit, zoals bankhelpdeskfraude, phishing of sextortion, doen qua impact niet onder voor traditionele criminaliteit, zoals babbeltrucs en inbraken. Veel slachtoffers zeggen minder vertrouwen in mensen te hebben (37%) en een verminderd gevoel van veiligheid (30%), blijkt uit onderzoek van het CBS. Slaapproblemen, depressieve klachten en angstklachten komen voor bij 7 tot 8 procent van de slachtoffers. Slachtoffers blijven zitten met het gevoel dat ze zelf meegewerkt hebben aan het delict, wat leidt tot zelfverwijt.

donderdag 21 november 2024

Oxfam: Nederland nog steeds essentiële schakel in keten van wereldwijde belastingontwijking

Nederland blijft een belangrijke speler op het gebied van mondiale belastingontwijking, zo stelt het nieuwste State of Tax Justice 2024 rapport vandaag. Uit het rapport blijkt dat multinationals jaarlijks $ 1,42 biljoen aan winst naar belastingparadijzen door schuiven, hierdoor lopen regeringen over de hele wereld 348 miljard dollar per jaar aan directe belastinginkomsten mis. Dit treft vooral ontwikkelingslanden zwaar. Als onderdeel van de ‘keten van belastingontwijking’ stelt Nederland multinationals in staat miljardenwinsten door te sluizen.  Zo lopen landen belastinginkomsten mis die hard nodig zijn om de publieke dienstverlening, zoals onderwijs en gezondheidszorg, op peil te houden.

Bijna driekwart van de 348 miljard dollar die wereldwijd verloren gaat door misbruik van de vennootschapsbelasting komt terecht in jurisdicties als Nederland, waar de effectieve belastingtarieven onder de 10 procent liggen. Voor elke dollar die de Nederlandse staatskas verdient aan winsten die hiernaartoe worden door gesluisd, loopt de rest van de wereld meer dan vijf dollar aan belastinginkomsten mis. Dit is een systeem waar maar een hele kleine groep multinationals profijt van heeft en wat ten koste gaat van velen. We weten dat Nederland nog steeds een hoofdrol speelt bij het systeem van wereldwijde belastingontwijking. Het is tijd om dit serieus aan te pakken," zo stelt Bram Joanknecht, economisch expert Oxfam Novib.

De ‘keten van belastingontwijking’, waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Zwitserland vallen, nemen samen 33 procent van de wereldwijde belastingontwijking voor hun rekening. Als ook de belastingverliezen door belastingontduiking door superrijken wereldwijd mee worden gerekend, is deze keten verantwoordelijk voor 36 procent van de wereldwijde belastingverliezen. Inkomsten waarmee de gezondheidszorg, onderwijs en sociale voorzieningen gefinancierd hadden kunnen worden, hier in Nederland en wereldwijd.

Één van de oplossingen om effectieve afspraken te maken over het wereldwijde belastingsysteem is de invoering van het VN-belastingverdrag. Dit zorgt ervoor dat alle landen ter wereld kunnen meebeslissen over internationale belastingafspraken, in plaats van alleen de rijke landen die lid zijn van de OESO.

Onno van Veldhuizen benoemd als voorzitter bestuur Kifid

Het bestuur van Kifid heeft dr. G.O. (Onno) van Veldhuizen per 1 januari 2025 benoemd tot de nieuwe voorzitter van het bestuur van de Stichting Klachteninstituut financiële dienstverlening, kortweg Kifid. Van Veldhuizen is sinds oktober 2021 staatsraad bij de Raad van State.

Onno van Veldhuizen wordt de opvolger van Ralph Pans, die per 31 december 2024 aftreedt wegens het bereiken van de maximale bestuurderstermijn.

Van Veldhuizen is een ervaren bestuurder met een diverse achtergrond. Hij heeft een warm hart voor de publieke zaak en was burgemeester van Nieuwkoop, Hoorn en Enschede. In het bedrijfsleven werkte hij als advocaat bij Loeff Claeys Verbeke, was hij partner bij Omni Finance & Investment Group en bedrijfsjurist/MT-lid bij Royal Gist Brocades (tegenwoordig DSM). Daarnaast vervulde hij nationaal en internationaal een groot aantal bestuurs- en nevenfuncties, onder meer op het gebied van publieke veiligheid en publieke financiële dienstverlening.

Naast staatsraad is Van Veldhuizen actief in enkele nevenfuncties. Zo is hij onder meer voorzitter van de Adviesraad Onderzoek van het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) sinds december 2023. Ook is hij president-commissaris van het Landgoed ’t Lankheet sinds 2022.  

Onno van Veldhuizen studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Leiden en promoveerde aan de Universiteit Osnabrück in Duitsland.

woensdag 20 november 2024

OM eist celstraffen van 4 en 7 jaar tegen broers voor witwassen miljoenen euro’s via ondergronds bankieren

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee broers van het witwassen van meer dan tien miljoen euro via ondergronds bankieren en eiste hiervoor bij de rechtbank in Zwolle celstraffen van 4 en 7 jaar. De broers, 35 jaar en 31 jaar oud, stuurden vanuit Dubai een ‘fijnmazig netwerk’ van brokers en geldkoeriers aan dat in drie maanden voor miljoenen aan misdaadgeld verplaatste. Volgens de officieren van justitie van het Landelijk Parket behoorden de mannen tot de ‘wereldspelers’ in het netwerk van criminele bankiers.

De broers stuurden vanuit hun woonplaats in Dubai de brokers en geldkoeriers aan. Uit ontsleutelde Encrochat-berichten en onderzoek door de Taskforce Underground Banking in de periode maart-juni 2020, blijkt dat de organisatie zich bezighield met het witwassen van grote geldbedragen. Dit deden zij in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In de chatgesprekken beschrijven de mannen uitgebreid wat de dagelijkse gang van zaken was binnen het familiebedrijf. Ze spraken over kosten, het tellen van geld, de boekhouding, de opslag, het verhullen en het verplaatsen van crimineel geld en over de drugshandel waar het geld voor werd verplaatst via ondergronds bankieren.

Zo onthullen de chats dat de 35-jarige man een koerier aanstuurde die maar liefst zeventien keer een geldoverdracht heeft uitgevoerd. De totale geldsom: ruim 4,4 miljoen euro in 75 dagen. Een andere geldkoerier verplaatste in opdracht van de oudere broer in ruim twee maanden tijd meer dan tien miljoen euro in 45 geldoverdrachten. De 35-jarige man staat bovendien specifiek terecht voor het witwassen van een bedrag van € 9.206.000. Daarnaast hield hij zich volgens het OM bezig met de in- en verkoop van cocaïne.

Doordat beide broers zich in Dubai begaven en communiceerden via cryptotelefoons, konden zij lang buiten schot blijven van de Nederlandse autoriteiten. Dat de mannen in staat zijn geweest om vanuit Dubai een professioneel crimineel netwerk en internationale samenwerking op te bouwen, geeft volgens de officieren van justitie aan hoe professioneel en goed georganiseerd de mannen opereerden. Het OM ziet hen dan ook als 'wereldspelers in het netwerk van criminele bankiers'.

Uit het onderzoek is gebleken dat de broers meer dan tien miljoen aan misdaadgeld hebben laten verplaatsen voor rekening en risico van hun cliënten uit het criminele milieu. In de chats liet de oudere broer zelf weten dat hij daar al 14 jaar mee bezig was. De ontsleutelde Encrochat-berichten hebben dan ook licht doen schijnen op slechts een klein deel van de strafbare feiten van de criminele organisatie waarin de broers een sleutelrol speelden.

iDEAL opnieuw met stip favoriete betaalmethode van Nederlandse consument

Wanneer het gaat om het afrekenen van online aankopen, is de lokale betaalmethode iDEAL ook in 2024 weer bij uitstek de favoriete betaalmethode van de Nederlandse consument. 

Dit blijkt uit het jaarlijkse E-commerce rapport van financieel dienstverlener Mollie, waarvoor 2.000 Nederlandse consumenten ondervraagd zijn. Maar liefst twee derde van de consumenten (66%) geeft de voorkeur aan iDEAL boven alle andere betaalmethoden. Deze 66 procent gebruikt deze betaalmethode ook het vaakst.

Na iDEAL zijn de betaalmethoden PayPal en creditcard grote favorieten bij de Nederlandse consument. 47 procent van de Nederlandse consumenten rekent online graag af met PayPal, 39 procent gebruikt hiervoor graag de creditcard. Echter, kijkend naar het gebruik van de twee betaalmethoden, worden beide zo goed als even vaak ingezet. Zo rekent 37 procent van de consumenten vaak af met PayPal en 36 procent met een creditcard.

Niet alleen in Nederland zijn PayPal en de creditcard geliefd, ook in het buitenland zijn deze betaalmethoden de favorieten. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staat de creditcard met respectievelijk 73 en 71 procent bovenaan. PayPal is daar met 66 en 57 procent de tweede betaalmethode. In Duitsland is PayPal de populairste betaalmethode (67%), de creditcard staat daar niet op de tweede maar op de derde plaats (36%). De tweede plaats wordt daar bekleed door betalen op factuur (40%).

België is hierbij tot slot een vreemde eend in de bijt. Daar is de lokale betaalmethode Bancontact veruit het populairst (73%). Creditcard staat daar op de tweede plaats (41%) en PayPal op de derde (39%).

dinsdag 19 november 2024

Moederbedrijf van SNS en ASN schrapt tot 750 banen

De bankmerken die onder de Volksbank vallen, SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, gaan in de toekomst verder als één bank. Bij de operatie, die jaarlijks zo’n 70 miljoen euro aan besparingen gaan opleveren, vervallen tussen de 700 en 750 banen.

De toenemende druk op de inkomsten en aanhoudend hoge kosten vraagt om een voortvarende en fundamentele aanpak, zo laten de banken weten.

De Volksbank, voortgekomen uit SNS Reaal, is sinds 2013 in handen van de Staat, maar die wil daar vanaf. De opties die daarvoor nu op tafel liggen zijn een onderhandse verkoop, waar tussen de één en drie jaar voor nodig zou zijn, of een beursgang waarvoor nog drie tot vijf jaar werk zou nodig zijn. 

De ingrijpende reorganisatie die de Volksbank vanmorgen aankondigde, zagen de 4.500 werknemers al van verre aankomen, zegt CNV-onderhandelaar André Kramer. 'Het komt niet uit de lucht vallen, iedereen ziet dat er iets moet gebeuren bij de Volksbank. Maar dat maakt het niet minder ingrijpend. Voor 1 op de 6 werknemers houdt het hier straks op en dat doet pijn.'

Lichtpuntje is volgens Kramer dat er al een goed sociaal plan is. 'Het sociaal plan loopt nog tot eind van dit jaar. Omdat de reorganisatie nu al is aangekondigd, kunnen de werknemers erop rekenen dat het sociaal plan van toepassing is. Er is dus gelukkig een goed vangnet.'

Zes op de tien Nederlandse huishoudens hebben een consumptief krediet

Zes op de tien Nederlandse huishoudens hebben een consumptief krediet. In Nederland hebben ruim 700.000 huishoudens problematische schulden. Dit is een breed maatschappelijk probleem. Eén element in de hele schuldenproblematiek zijn achterstanden op consumptief krediet.

In de publicatie ‘Consumptief krediet en financiële kwetsbaarheid’ van de AFM wordt ingezoomd op het ontstaan van betalingsproblemen bij consumptief krediet en op kansen voor preventie. De AFM ziet hiervoor mogelijkheden. Vooral de vroege signaleringsfunctie van andere betalingsachterstanden zoals de zorgverzekering kunnen hierbij een rol spelen. Maar ook voorzienbare effecten van relatiebeëindiging en werkverlies bieden preventieve mogelijkheden. Kredietaanbieders hebben nu geen rol in de aanpak van deze vroegtijdige signalering. De AFM ziet juist een belangrijke rol en gaat hierover met de sector in gesprek. 

Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM: 'Vroegtijdige signalering van betalingsachterstanden biedt kansen voor aanpak en preventie van schuldenproblematiek, ook bij consumptief krediet. Kredietaanbieders kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.'

Europees risicodragend kapitaal stroomt nu vooral naar VS

Veel Europees risicodragend kapitaal stroomt nu naar de VS vanwege meer liquide en efficiëntere Amerikaanse kapitaalmarkten. Krachtige Europese kapitaalmarkten zijn nodig om innovatie, duurzame groei en strategische autonomie binnen de EU te bevorderen. 

Een Europese kapitaalmarktunie vergroot het aanbod van risicodragend kapitaal, maar dat betekent niet automatisch dat dit kapitaal tendienste komt van de Europese economie. Voor een concurrerende Europese economie zijn bredere economische hervormingen nodig.

In de publicatie ‘Een Europese kapitaalmarktunie: noodzakelijke voorwaarde maar geen garantie voor een concurrerende Europese economie’ van de AFM worden de gevolgen belicht van een krachtige Europese kapitaalmarktunie voor de innovatie- en concurrentiekracht van Europa.

Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM: 'Een krachtige Europese kapitaalmarktunie is noodzakelijk, maar voor een echte verbetering van de concurrentiepositie van Europa zijn economische hervormingen cruciaal.'

maandag 18 november 2024

Kim Peijnenburg benoemd tot hoogleraar huishoudfinanciën

Kim Peijnenburg is onlangs benoemd tot hoogleraar Household Finance aan Tilburg University. Ze onderzoekt hoe huishoudens beslissingen nemen op het gebied van geld, sparen en investeren.

Opstapelende rekeningen, een lege spaarrekening of een huurachterstand—veel mensen worstelen met hun financiën. Wat maakt het zo lastig om slim met geld om te gaan? Hoe krijgen mensen hun huishoudfinanciën beter op orde? En waarom is dat belangrijk? Voor Kim Peijnenburg, die onlangs is benoemd tot hoogleraar Household Finance aan Tilburg University, zijn het vragen die als een rode door haar onderzoek lopen.

Vooral in crisistijden is het volgens Peijnenburg noodzaak om veelvoorkomende financiële missers te begrijpen en aan te pakken.“Het is vooral belangrijk om de financiële geletterdheid te vergroten, want dat maakt mensen in staat om slimmere keuzes te maken en het belang van sparen en investeren in te zien. Door gezonde financiële gewoonten aan te moedigen en mensen handvatten te geven om hun financiën goed te beheren, kunnen we voorkomen dat huishoudens in de problemen komen in deze tijden van extreem hoge levensonderhoudskosten.

Huishoudfinanciën gaan over meer dan geldzaken, zegt Peijnenburg. Slechte financiële beslissingen, zoals niet sparen of onverstandig investeren, kunnen leiden tot grote financiële onzekerheid. Daardoor kan het moeilijk zijn om onvoorziene omstandigheden op te vangen, bijvoorbeeld als je je baan verliest.

AFM: Nog niet altijd naar duurzaamheidsvoorkeuren van beleggers gevraagd

Er wordt nog niet in alle gevallen naar duurzaamheidsvoorkeuren van beleggers gevraagd. Het is voor vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs wel verplicht om dit uit te vragen. Bij slechts 25% van de beleggers kwam dit aan de orde, terwijl 40% wel wil dat hiermee rekening wordt gehouden. Dat blijkt uit de ‘Consumentenmonitor Beleggers’ van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Een derde van de beleggers in de Consumentenmonitor geeft aan duurzaam te beleggen. De meerderheid kijkt naar de naam van de belegging om te bepalen of het aansluit op hun duurzaamheidsvoorkeuren. Ongeveer een kwart van de andere beleggers geeft aan duurzaam te willen beleggen. De belangrijkste reden voor de (potentiële) duurzame beleggers is dat zij hiermee voor een positieve verandering in de wereld willen zorgen. Van de beleggers die beleggen met advies of via vermogensbeheer geeft 40% aan dat ze graag willen dat rekening wordt gehouden met hun duurzaamheidsvoorkeuren. Bij slechts 25 procent is hiernaar gevraagd. Het is voor vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs verplicht om dit uit te vragen. De transitie naar een duurzame samenleving is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De AFM moedigt de financiële sector aan haar belangrijke rol hierin te vervullen.

Crowdfundingsplatformen matchen beleggers met projecteigenaren die geld willen ophalen. De AFM houdt toezicht op deze platforms. Ongeveer 1 op de 20 beleggers in de Consumentenmonitor geeft aan belegd te hebben via een crowdfundingsplatform. De meerderheid van deze kleine groep respondenten belegt minder dan €5.000 via crowdfunding en doet dat in 1 of 2 projecten. De beleggers kiezen vooral voor crowdfunding door de kans op extra rendement ten opzichte van sparen en een gevoel van verbondenheid met het project.

Zelfstandige beleggers gebruiken (f)influencers minder vaak als informatiebron – dit in vergelijking met 2022. Zelfstandige beleggers baseren hun aan- en verkoopbeslissingen vooral op informatie zoals (historische) koersdata en websites. Ook zegt 1 op de 5 beleggers een training of beursspel te hebben gedaan. In sommige gevallen was die gericht op 'daytrading' ofwel actief handelen. De AFM wijst erop dat daytrading over het algemeen heel risicovol is en niet geschikt voor de beginnende belegger.

vrijdag 15 november 2024

Campagne BrightPensioen wijst op grote verschillen onder de streep bij opbouw eigen pensioenpot

BrightPensioen is van start met de campagne ‘Onder de streep’. In deze campagne wijst men consumenten op de grote verschillen in wat je onder de streep overhoudt aan opgebouwd pensioen bij de verschillende spelers in de markt.

Inmiddels is genoegzaam bekend dat de kosten van beleggen een grote invloed hebben op wat je uiteindelijk overhoudt onder de streep. Maar wat de meeste mensen zich onvoldoende realiseren, is dat met name de variabele kosten een flinke negatieve impact hebben op hoeveel je overhoudt onder de streep. Dat gaat al snel om tienduizenden euro’s.

Het is ook niet eenvoudig om dat zelf te berekenen. Daarom start BrightPensioen de campagne ‘Onder de streep’ waarin wordt verwezen naar een rekentool waarmee het verschil in variabele en vaste kosten snel duidelijk wordt. De campagne is zowel online als in het straatbeeld (DOOH) te zien.

Het traditionele procentuele verdienmodel heeft in het recente verleden veel schade berokkend aan het vertrouwen in de financiële sector. Financiële producten met hoge (verborgen) procentuele kosten zorgden voor woekerschandalen en dalend consumentenvertrouwen, Dit was een van de redenen waarom Bright dit totaal anders wilde doen. Een vast bedrag voor de dienstverlening van € 210,- per jaar om de kosten van de organisatie te dekken. Dat bedrag is overigens sinds de start van BrightPensioen in 2015 hetzelfde gebleven, dankzij de snelle groei van het aantal leden.

BrightPensioen belegt tegen kostprijs en de ambitie is om deze zo laag mogelijk te krijgen. Idealiter richting 0%. Sinds de lancering in 2015 zijn de lopende fondskosten (onderdeel van de beleggingskosten) van het neutrale fonds gedaald van 0,25% naar 0,17% en van het defensieve fonds van 0,21% naar 0,11%. Alle leden profiteren dus als Bright groeit.

Jaarlijkse zorgpremie steeg afgelopen vijf jaar met gemiddeld € 466,56

De gemiddelde zorgpremie steeg de afgelopen 5 jaar met 32,7 procent, blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Overstappen.nl. In 2020 was men op jaarbasis gemiddeld 119,08 euro kwijt aan de zorgpremie voor de basisverzekering. In 2025 kost een basisverzekering gemiddeld 157,96 euro. In 2025 heeft zorgverzekeraar VinkVink met een combinatiepolis van 141,50 euro de goedkoopste zorgverzekering. De duurste basisverzekering krijg je in 2025 bij a.s.r, a.s.r (ik kies zelf) en CZ. Daar betalen consumenten 177,50 euro per maand voor een combinatiepolis.

In 2020 betaalde men voor de goedkoopste basisverzekering met een eigen risico van 385 euro nog 101,95 voor een budgetpolis bij zorgverzekeraar Zekur. De goedkoopste basisverzekering is in 2025 van VinkVink: consumenten betalen 141,40 euro voor een combinatiepolis. Deze verzekering is goedkoper dan de goedkoopste budgetverzekering van 2025: FBTO rekent een zorgpremie van 145,95 euro per maand.

De voortdurende stijging van zorgpremies zet steeds meer druk op huishoudens, vooral voor degenen die al moeite hebben om rond te komen. Steeds meer mensen maken noodgedwongen keuzes die hun toegang tot adequate gezondheidszorg kunnen beperken. Ze kiezen bijvoorbeeld voor de laagste premie, maar houden geen rekening met hun zorgbehoeften. Deze ontwikkeling kan niet alleen leiden tot financiële stress voor verzekerden, maar ook tot een grotere ongelijkheid in de toegang tot gezondheidszorg.

Ook al stijgt de premie de afgelopen jaren flink door, de dekking blijft ongewijzigd of wordt minder breed. Dit jaar zijn alle restitutiepolissen omgezet in een combinatiepolis. Toch betaal je meer dan vorig jaar: je krijgt dus eigenlijk minder voor je geld.

donderdag 14 november 2024

Achmea investeert € 92 miljoen om stijging zorgpremie 2025 te beperken

Achmea zet 92 miljoen euro in om de stijging van de basiszorgpremie voor 2025 te beperken. Deze maatregel draagt bij aan de betaalbaarheid van de zorgpremie voor klanten van Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, FBTO en De christelijke zorgverzekeraar.

Deze merken maakten deze week hun premies voor 2025 bekend. Het genoemde bedrag komt ten laste van het resultaat van Achmea over het boekjaar 2024.

De zorgpremie stijgt in 2025 door toenemende zorgkosten, onder andere doordat mensen steeds vaker en langer gebruikmaken van zorg en door inflatie.

Vanuit haar coöperatieve identiteit streeft Achmea naar een verantwoorde balans tussen een passende zorgpremie voor klanten en een gezonde financiële positie van het bedrijf.
 

AFM legt last onder dwangsom op aan Vantage Markets

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 24 oktober 2024 een last onder dwangsom opgelegd aan Vantage Global Limited (Vantage Markets) omdat Vantage Markets niet meewerkt aan het onderzoek van de AFM. De AFM onderzoekt of Vantage Markets illegaal beleggingsdiensten heeft aangeboden in Nederland. De AFM heeft daarom informatie bij Vantage Markets opgevraagd. Omdat Vantage Markets deze informatie niet verstrekt legt de AFM een last onder dwangsom op. De dwangsom bedraagt 10.000 euro per dag tot een maximum van 100.000 euro.

De AFM is een onderzoek gestart naar de activiteiten van Vantage Markets. Deze onderneming is gevestigd op Vanuatu en biedt retailbeleggers aan om te handelen in risicovolle financiële instrumenten zoals Contract for differences (CFD’s). Vantage Markets beschikt niet over een vergunning om beleggingsdiensten aan te bieden in Nederland. De AFM wil vaststellen of Vantage Markets een vergunning van de AFM nodig heeft. Daarbij doet de AFM ook onderzoek naar de samenwerking met Nederlandse tussenpartijen.

De AFM heeft Vantage Markets in het kader van haar onderzoek meermaals om informatie verzocht die Vantage Markets ondanks herhaalde verzoeken niet (volledig) heeft verstrekt.

woensdag 13 november 2024

Winstdaling ABN AMRO minder groot dan verwacht

ABN Amro heeft over het afgelopen kwartaal fors meer verdiend aan rente, commissies en vergoedingen dan een jaar eerder. Toch was de nettowinst van 90 miljoen euro 9 procent lager  dankzij hogere rentebaten en een vrijval van voorzieningen.

De nettowinst kwam afgelopen kwartaal uit op 690 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 759 miljoen euro.

De totale inkomsten kwamen uit op 2,25 miljard, tegen 2,21 miljard euro een jaar eerder.

De portefeuille hypotheken nam met 1,6 miljard toe. Ook de nettoinkomsten uit vergoedingen en commissies vielen met 478 miljoen, een stijging in een jaar met 8 procent, hoger uit dan verwacht.

Voor heel 2024 rekent ABN AMRO op meer dan 6,4 miljard euro aan rentebaten, gaf de bank eerder al aan. Dat was in 2023 ongeveer 6,3 miljard euro.

Basisverzekering in 2025 ruim 100 euro duurder

De basisverzekering kost volgend jaar gemiddeld bijna 1.850 euro per jaar, blijkt uit berekeningen van Independer. Ter vergelijking: in 2015 betaalde je nog ‘maar’ 1.200 euro per jaar. Bij FBTO betaal je in 2025 het minst voor je zorgverzekering. De basisverzekering kost daar 145,95 euro per maand. CZ is met een maandelijkse premie van 159,99 euro het duurst. Hiermee bedraagt het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering bijna 170 euro op jaarbasis.
 
Het kabinet maakte op Prinsjesdag de rekenpremie bekend. Deze geldt als richtlijn voor verzekeraars en bedroeg 156 euro. Verzekeraars hadden tot 12 november om hun definitieve basispremie bekend te maken.
 
De vier grootste verzekeraars (CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ) zitten met hun meest gekozen basispakket allemaal boven de rekenpremie. CZ wijkt het meest af met een maandpremie van 159,99 euro. Uit berekeningen van Independer blijkt dat de premies in 2025 gemiddeld met 10 euro per maand stijgen.
 
Top 3 goedkoopste basisverzekeringen 2025:
 
FBTO Basis  145,95 euro
a.s.r Bewuste Keuze 147,50 euro
Zekur Natura  147,70 euro
 
Normaal gesproken maken zorgverzekeraars zowel de prijs voor de basisverzekering als aanvullende pakketten tegelijkertijd bekend. Maar door een wetswijziging mogen verzekeraars de prijs voor aanvullende verzekeringen een week later naar buiten brengen. Hierdoor ontvangen verzekerden uiterlijk een week later het verlengingsvoorstel van hun verzekeraar.

Top 3 duurste basisverzekeringen 2025:
 
CZ Zorg-op-maat  159,99 euro
Zorg en Zekerheid Zorg Zeker  158,75 euro
Aevitae Natura 157,90 euro

Huiseigenaren vinden geld lenen voor verduurzaming ongemakkelijk

Uit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlanders met een bruto verzamelinkomen tot 60.000 euro zich ongemakkelijk voelt bij het lenen van geld voor de verduurzaming van hun woning. Maar liefst 64 procent van deze groep geeft aan dat ze het geen prettig gevoel vinden om een lening aan te gaan voor energiebesparende maatregelen. 29 procent vindt dit zelfs beschamend. Dit terwijl deze groep via Nationaal Warmtefonds renteloos kan lenen en zo flink kan besparen op de maandelijkse kosten voor elektra, gas en warmte.

Nationaal Warmtefonds onderzocht de houding van Nederlandse huiseigenaren ten aanzien van verduurzaming van hun woning. De stichting zonder winstoogmerk biedt renteloze leningen voor verzamelinkomens tot 60.000 euro en gunstige voorwaarden voor andere huiseigenaren om energiebesparing toegankelijk te maken. Hoewel 75 procent van alle ondervraagden aangeeft minder te willen betalen aan hun energierekening en 58 procent energiezuiniger zou willen wonen, worden de hoge investeringskosten (48%) en veranderende wetgeving (35%) door huiseigenaren gezien als de grootste uitdagingen bij het verduurzamen van hun woning.

Een kwart (26%) van de huiseigenaren geeft aan geen financiële middelen te hebben om hun woning te verduurzamen. Dit percentage loopt op tot 35% onder mensen met een verzamelinkomen tot 60.000 euro. Voor deze groep biedt de renteloze lening van Nationaal Warmtefonds een uitkomst. Daarnaast hoeven huiseigenaren met onvoldoende leenruimte de eerste vijf jaar bij Nationaal Warmtefonds hun lening niet af te lossen. Hierna wordt alleen afgelost als de financiële situatie verbeterd is, wat eenmalig wordt getoetst, of wanneer de woning wordt verkocht. Bovendien komen ook huiseigenaren die normaal buiten de boot vallen, zoals mensen met bepaalde BKR-registraties of 75-plussers, in aanmerking voor een lening. Zo maakt Nationaal Warmtefonds energiebesparende maatregelen voor bijna alle huiseigenaren toegankelijk.

Nieuw fonds opent deuren private equity voor miljoenen particuliere beleggers


Capler biedt voortaan particuliere beleggers toegang tot de private equity markt vanaf 5.000 euro. Het fonds spreidt zijn investeringen over meer dan 500 Europese en Amerikaanse bedrijven met groeipotentie en biedt een verwacht rendement van 9,3-12% per jaar na aftrek van alle kosten. In de eerste drie maanden na livegang hebben 300 beleggers gezamenlijk al €5 miljoen belegd bij Capler.

Als ‘fund-of-funds’ investeert Capler in private equity fondsen van marktleidende managers zoals BlackRock, Partners Group en Schroders. Capler biedt spreiding over meer dan 500 bedrijven met groeipotentie, variërend van medische technologie tot consumentengoederen en van software tot de maakindustrie. Daarbij ligt de focus op volwassen winstgevende bedrijven zoals Action, Breitling, Mollie en Vinted, waarin al is belegd.

Door hoge instapbedragen konden tot nu toe alleen miljonairs profiteren van private equity. 'Maar wij geloven dat iedereen dezelfde investeringskansen verdient. Capler is het enige private equity fonds in Nederland met een instap onder de ton en instappen vanaf 5.000 euro valt goed in de smaak bij beleggers.'

dinsdag 12 november 2024

Zorgverzekeraars houden premies stil in race om consument

Op 10 november vorig jaar hadden al meer dan zeventien zorgverzekeraars hun premie voor de basiszorgverzekering bekendgemaakt. Dit jaar zijn er in aanloop naar de deadline van 12 november nog maar twee premies bekend, op een totaal van 67 basiszorgverzekeringen.

Zorgverzekeraars houden hun kaarten tegen de borst, stelt Paul Huibers. De expert zorgverzekeringen bij financiële vergelijkingssite Geld.nl legt uit waarom de meeste zorgpremies waarschijnlijk pas op 12 november om 23.59 uur online staan.

Hoewel zorgverzekeraars hun zorgpremies al een aantal jaren steeds later bekendmaken, lijkt het dit jaar tot op de laatste minuten van 12 november de vraag wie voor 2025 met de laagste zorgpremie komt.

Reden waarom verzekeraars tot op het allerlaatst kunnen wachten, is omdat de verlengingspolissen die per post worden verstuurd voor het eerst niet op 12 november op de mat bij de consument hoeven te liggen. Door een wetsvoorstel moeten consumenten hun verlengingsaanbod nu binnen een week ná de 12e per post ontvangen. Deze wijziging moet de onderlinge concurrentie eerlijker maken.

Op dit moment heeft alleen zorgverzekeraar DSW de hoogte van zijn basiszorgpremie en die van dochtermaatschappij Stad Holland bekendgemaakt. DSW komt traditiegetrouw altijd als eerste met de nieuwe zorgpremie. Deze komt voor 2025 neer op 158,50 euro per maand voor een basiszorgverzekering bij een eigen risico van 385 euro. Dit is een premiestijging van 6,38 procent ten opzichte van vorig jaar Hiermee gaat DSW zich naar verwachting in het hogere segment bevinden.

ABN Amro vereist minimaal Android 11 voor gebruik bank-app

ABN Amro vereist vanaf volgend jaar maart minimaal Android versie 11 om van de bank-app gebruik te kunnen maken. Dat blijkt uit een melding binnen de bank-app.

Op dit moment werkt de app nog met Android 10. Deze versie ontving vorig jaar februari de laatste beveiligingsupdates van Google.

Volgens StatCounter draait een kleine vijf procent van alle Android-apparaten in Nederland op Android 10. Zowel ING en Rabobank vereisen voor hun bank-app op dit moment minimaal Android 8.

maandag 11 november 2024

ING lanceert CheckAhead voor zakelijke klanten

ING lanceert CheckAhead, een digitale oplossing die onze zakelijke klanten helpt om snel een inschatting te maken van de kredietwaardigheid van hun eigen klanten en/of leveranciers, bijvoorbeeld voor leverancierskredieten.

CheckAhead genereert kredietscores op basis van transactie- en saldogegevens binnen 2 minuten, wat leidt tot efficiëntere kredietbeoordelingen en minder administratieve lasten. ING biedt hiermee een snel en betrouwbaar alternatief voor traditionele kredietbeoordeling waarbij leveranciers jaarcijfers opvragen en beoordelen.

CheckAhead is een digitaal product voor zakelijke ING klanten, zoals leasebedrijven, leveranciers, zakelijke verhuurders en (krediet)verzekeraars. Zij gebruiken het product wanneer ze goederen of diensten op rekening leveren of wanneer zij een inschatting van de kredietwaardigheid van hun klant willen maken.

De leverancier deelt een link met zijn klant, waarmee de klant toestemming kan geven om zijn transactie- en saldogegevens van elke bank in Nederland te delen met CheckAhead. ING gebruikt dan deze recente financiële gegevens om alleen een nauwkeurige kredietscore te berekenen en deelt het resultaat alleen met de leverancier. Uit een pilot blijkt dat leveranciers die CheckAhead gebruiken 20% meer deals doen door de snelheid en betrouwbaarheid van de kredietscores.

Momenteel kampen bedrijven bij leverancierskredieten vaak met langdurige administratieve procedures en onzekerheid bij kredietaanvragen, doordat deze doorgaans gebaseerd zijn op verouderde jaarcijfers. CheckAhead biedt een snelle en goedkope oplossing door gebruik te maken van actuele financiële data, waardoor zakelijke klanten van ING kredietaanvragen efficiënter kunnen afhandelen.

Twee derde van de consumenten wil andere zorgverzekering

Binnen de grote groep consumenten die wil overstappen van zorgverzekering, gaf de helft van de ondervraagden uit het onderzoek van Geld.nl aan iets te willen veranderen aan hun huidige verzekering. Hierbij overweegt 34 procent van de ondervraagden een minder uitgebreide aanvullende dekking. Zo’n 8 procent wil de aanvullende dekking zelfs opzeggen.

Tegelijkertijd wil 44 procent van de ondervraagden de aanvullende zorgverzekering juist uitbreiden.

Opvallend is het verschil tussen de sexes: van de mannelijke ondervraagden gaf 38 procent aan de aanvullende verzekering uit te willen breiden, versus 49 procent van de vrouwelijke ondervraagden. Ook valt op dat bij de mannelijke ondervraagden de behoefte om de aanvullende verzekering uit te breiden, sterk verschilt per leeftijdscategorie. Zo ligt dit bij mannen tussen 18 en 29 jaar op 25 procent, terwijl 48 procent van de mannen in de leeftijdscategorie 40-49 jaar zichzelf uitgebreider wil verzekeren. Het beeld onder de vrouwelijke ondervraagden is gelijkmatiger: hier schommelt iedere leeftijdscategorie rond de 49%.

Geld.nl vroeg consumenten in haar onderzoek ook of ze hun eigen risico wilden veranderen. Hierop gaf 11 procent van de ondervraagden aan het eigen risico te willen verlagen. Ruim 14 procent wil het eigen risico juist verhogen. Koplopers hierbij zijn de mannelijke ondervraagden in de leeftijdscategorie 18 tot en met 29 jaar; van hen wil 35 procent het eigen risico verhogen.

vrijdag 8 november 2024

Daling spaarrente zet door

De daling van de spaarrentes zet verder door. Dat blijkt uit cijfers van financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zo zakte de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening van 3,75 naar 3,25 procent, tijdelijke actierentes niet meegerekend.

Afgelopen 23 oktober verlaagde de Europese Centrale Bank voor de derde opeenvolgende keer haar rente met 0,25 procentpunten. Daarmee daalde de ECB-rente in drie maanden tijd van 4 naar 3,25 procent. De renteverlagingen moeten consumenten remmen in hun spaarlust en de economie een boost geven. En dat is terug te zien in de spaarrentes, want deze lopen sinds juni gestaag terug. De gemiddelde spaarrente daalde in oktober van 2,40 naar 2,34  procent.

Eerder verhoogde de ECB haar rente juist om inflatie tegen te gaan. Deze is inmiddels teruggebracht van 11,6 procent in juni 2022 naar 3,3 procent deze maand. En al is de beoogde 2%-grens nog niet bereikt, tegenvallende economische groeicijfers dwingen de ECB nu om de rente opnieuw te verlagen. Al denkt De Vries niet dat de rentes in dit tempo blijven dalen.

Niet alleen de gemiddelde spaarrente daalt, ook de hoogste spaarrente loopt terug. Kreeg je in september nog 3,75 spaarrente op je spaarrekening, nu is buiten tijdelijke actierentes 3,25 procent het maximum. Deze spaarrente vind je overigens niet in Nederland, maar over de grens.

Wat verder opvalt in de cijfers van Geld.nl over afgelopen maand, is dat de rente op deposito’s in verhouding minder hard daalt dan de variabele spaarrente. Hiermee kruipen het spaardeposito en de spaarrekening iets dichter naar elkaar toe. 

Grote stijging in aantal AIFM-light-beheerders

Het aantal beheerders van beleggingsinstellingen dat valt onder de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFM)-light (light populatie) is de afgelopen 5 jaar met bijna 50 procent gestegen  tot 747. Het beheerd vermogen van de light-populatie groeide met 75% tot bijna 26 miljard euro. Het aantal light-fondsen verdubbelde in dezelfde periode. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de populatie van AIFM-light beheerders.

Aanleiding voor het onderzoek was een significante stijging van het aantal light-beheerders dat zich bij de AFM heeft geregistreerd.  AIFM-light beheerders van beleggingsinstellingen zijn vrijgesteld van de verplichting om over een AIFM-vergunning te beschikken. Dit betreft kleine beheerders die maximaal €100 miljoen onder beheer hebben, en in bepaalde gevallen maximaal €500 miljoen. Wij constateren in ons rapport dat de light-populatie in verschillende opzichten sterk afwijkt van de populatie beheerders met een AIFM-vergunning.

Nederland had in 2023 van de 6 door ons onderzochte EU-lidstaten de meeste light-beheerders, namelijk: 747. Wel is ook in andere lidstaten sinds 2020 een grote groei te zien. Het totaal beheerd vermogen van light-beheerders lag in 2022 in Nederland een stuk hoger dan in andere lidstaten. Alleen in Duitsland lag het beheerd vermogen hoger dan in Nederland.

Opvallend is dat 44% van het vermogen dat light-beheerders beheren afkomstig is van retailbeleggers. Light-beheerders mogen slechts onder bepaalde voorwaarden aan retailbeleggers aanbieden. Bij AIFM-beheerders met een vergunning is dat 3%. Verder blijkt dat in vergelijking met de fondsen van AIFM-vergunninghouders een significant groter deel van het geïnvesteerd vermogen van in light-fondsen afkomstig is van beleggers gevestigd in het buitenland. We zien verder dat de light populatie vooral in private equity investeert.

donderdag 7 november 2024

Gen Z praat openlijker over beleggingen met vrienden en familie

Een nieuwe golf Nederlandse particuliere beleggers bespreekt de financiële markten aan de eettafel, blijkt uit het laatste Retail Investor Beat van handels- en beleggingsplatform eToro.

Gen Z bespreekt namelijk veel vaker de beleggingsportefeuille met vrienden en familie dan babyboomers, zo blijkt uit het wereldwijde kwartaalonderzoek dat werd gehouden onder 10.000 particuliere beleggers in twaalf landen, waaronder Nederland.
 
In ons land gaf 51 procent van de Gen Z-respondenten (18-27 jaar) aan dat ze hun beleggingen met vrienden bespreken, terwijl 38 procent het onderwerp wel eens met familieleden aansnijdt. Deze bereidheid om over beleggen te praten neemt in de generaties daarna af. Zo bespreekt slechts 24% van de babyboomers (60-78 jaar) het onderwerp met vrienden en 20% met familie.
 
Gen Z’s openheid over beleggen beperkt zich niet tot vrienden en familie. Deze groep is meer dan twee keer zo geneigd als babyboomers om het over beleggingen te hebben met vreemden (13% versus 5%). De enige categorie waar de trend omgekeerd is, is bij partners, waarschijnlijk, omdat een groter deel van de Gen Z-respondenten single is en beleggingen nog geen onderdeel zijn van de huishoudfinanciën of een oudedagvoorziening.

Nederlanders zochten nog nooit zoveel naar crypto

Nederlanders zochten nog nooit zoveel naar cryptomunten als in de afgelopen maanden. Dit komt naar voren uit een analyse van Seeders. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de zoekopdrachten rondom crypto met 15 procent toegenomen.

In Nederland is Bitcoin de populairste crypto, als er gekeken wordt naar het aantal zoekopdrachten. Ripple en Shiba Inu volgen op plek twee en drie. Wel op grote afstand van Bitcoin. Beide crypto’s tikken net niet de 30.000 zoekopdrachten per maand aan.

Op nummer vier in de lijst staat Cardano, met een zoekvolume van 24.000 maandelijkse zoekopdrachten. Direct na Cardano volgt Dogecoin met 23.000 maandelijkse zoekopdrachten. Oorspronkelijk begonnen als een grap, heeft Dogecoin zich ontwikkeld tot een serieus geaccepteerde cryptomunt. De zesde plek gaat naar Uniswap, met 9.400 zoekopdrachten per maand. Uniswap is een gedecentraliseerde beurs (DEX) die de handel in cryptomunten zonder tussenpersonen mogelijk maakt.

woensdag 6 november 2024

Verdwijnen restitutiepolis zet vrije zorgkeuze in Nederland onder druk

Nederlanders dreigen hun vrije keuze van zorgverleners te verliezen door de steeds duurdere en schaarser wordende restitutiepolis. In 2024 zijn er slechts drie zorgverzekeraars die deze polis aanbieden, terwijl er vijf jaar geleden nog ruim twintig opties beschikbaar waren.

Tegelijkertijd zijn de premies van restitutiepolissen de afgelopen jaren sneller gestegen dan die van andere verzekeringsvormen, blijkt uit een analyse van Zorgwijzer.

Vooral cliënten in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) ondervinden steeds meer obstakels om hun zorg vergoed te krijgen tegen een redelijke premie. Volgens Zorgwijzer bestaat er een reëel risico dat de restitutiepolis in 2025 volledig verdwijnt door de stijgende kosten.

De restitutiepolis is de enige polis die volledige vergoeding biedt voor zorg van niet-gecontracteerde aanbieders binnen de GGZ. Alternatieve verzekeringen zoals de naturapolis dekken slechts 60 tot 80 procent, waardoor verzekerden honderden euro’s zelf moeten betalen.

Zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis en CZ hebben in de afgelopen jaren hun restitutiepolis geschrapt. Van de bijna 60 zorgverzekeringen die in 2024 zijn af te sluiten, zijn er slechts drie een restitutiepolis. Vijf jaar geleden, in 2019, was de situatie heel anders. Toen kon men nog kiezen uit 21 restitutiepolissen.

Uit cijfers van Zorgwijzer blijkt bovendien dat de premie van de restitutiepolis in de afgelopen vijf jaar opvallend sneller is gestegen dan die van de naturapolis. In 2019 kostte de naturapolis gemiddeld 116 euro per maand; in 2024 is dat 144 euro, een verschil van 28 euro. Voor de restitutiepolis is de stijging een stuk groter: van 126 naar 164 euro per maand, een toename van 38 euro.

MIND, de grootste maatschappelijke organisatie binnen de GGZ, luidt de noodklok over de terugloop van restitutiepolissen. “Wanneer de restitutiepolissen verdwijnen, wat wij helaas wel verwachten, zal ook de vrije artsenkeuze verdwijnen”, stelt MIND-woordvoerder Marielle Van den Berg.

De belangenorganisatie vreest dat GGZ-aanbieders die geen contracten sluiten met verzekeraars in de toekomst zullen verdwijnen, wat de al lange wachtlijsten verder zal verlengen. Voor cliënten die afhankelijk zijn van niet-gecontracteerde zorg, betekent het verdwijnen van de restitutiepolis dat zij óf een hoge eigen bijdrage moeten betalen, óf geen toegang meer hebben tot deze zorg.

Onderzoek wijst uit dat hogere eigen bijdragen kunnen leiden tot zorgmijding, vooral in de GGZ. Mensen die de kosten niet kunnen dragen, zien af van hulp, wat ernstige gevolgen kan hebben voor hun gezondheid en welzijn.

MIND dringt er bij zorgverzekeraars op aan om ruimer GGZ in te kopen en de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Met bijna de helft van de Nederlandse volwassenen die in hun leven te maken heeft gehad met psychische problemen, is dit volgens MIND een maatschappelijke noodzaak.

Zorgwijzer verwacht dat verzekeraars de komende weken nieuwe details zullen vrijgeven over hun zorginkoop voor GGZ in 2025. Ook worden de nieuwe premies van de basis- en aanvullende verzekeringen bekend gemaakt. De vraag blijft of de vrije zorgkeuze in Nederland behouden kan blijven.

Overstappen.nl breidt uit met overname Zeker.com en Uitvaartverzekeringwijzer.net

Vergelijkingswebsite Overstappen.nl heeft de merken Zeker.com en Uitvaartverzekeringwijzer.net overgenomen van Kompas Publishing. Deze overname past bij de strategie van Overstappen.nl om consumenten een eenvoudig en compleet platform te bieden waarmee ze makkelijk de beste deals kunnen vinden voor hun verzekeringen en energiecontracten.

Kompas Publishing, gevestigd in Haarlem, besloot om de strategische focus te verleggen en doet daarom afstand van deze financieel gerichte platforms. Zeker.com en Uitvaartverzekeringwijzer.net richten zich op het vergelijken van verzekeringen voor auto, zorg, uitvaart en energiecontracten. Beide websites hebben al een grote groep trouwe gebruikers.

Zeker.com, opgericht in 2002, is populair dankzij de betrouwbare klantbeoordelingen over verzekeraars. Er worden dagelijks nieuwe reviews achtergelaten. Uitvaartverzekeringwijzer.net heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een expert op het gebied van uitvaartverzekeringen en krijgt veel bezoekers via organisch zoekverkeer.

Door de samenwerking met Overstappen.nl kunnen consumenten blijven rekenen op onafhankelijke vergelijkingen, maar dan met extra voordelen, zoals betere tools en uitgebreide ondersteuning.

dinsdag 5 november 2024

Gen Z weet niet hoe ze de bank moeten bereiken

Bijna twee derde van de Nederlanders tussen de 18-24 jaar wil graag persoonlijk financieel advies. 44 procent van deze groep ervaart financiële stress. Ruim de helft van hen weet echter niet hoe ze met een expert van hun bank in contact kunnen komen. Ze zoeken hun financiële informatie bij mogelijk ondeskundige informatiebronnen zoals internet, vrienden en social media. Dit blijkt uit recent onderzoek dat is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van SNS en de Volksbank.

Hoewel 70% van de 18 tot 24-jarigen behoefte heeft aan financiële informatie weten ze de weg naar hun bank niet te vinden. Jongvolwassenen ervaren meerdere drempels om in gesprek te gaan met hun bank, blijkt uit het onderzoek: ze weten bijvoorbeeld niet precies wat zo’n gesprek oplevert, hoe ze in contact kunnen komen met een expert, of zijn bang om niet begrepen te worden.

Bijna de helft van de jongeren ervaart financiële stress en één op de vijf 18-24-jarigen geeft aan geen vertrouwen te hebben in de eigen financiële kennis en vaardigheden.

Het onderzoek laat zien dat deze doelgroep haar financiële informatie veelal haalt bij (mogelijk) ondeskundige bronnen.

Hun bronnen zijn voornamelijk internet, vrienden, familie en social media. In plaats van experts en deskundigen. Dit maakt hen kwetsbaar voor ongewenste beïnvloeding. Dat is zorgelijk, want dat kan negatieve financiële gevolgen hebben op korte en lange termijn.”

Uit onderzoek komt naar voren dat financiële interesses mee veranderen met de levensfase. Jongeren willen bovengemiddeld graag advies van hun eigen bank bij belastingaangifte, aankoop van een eerste woning en hun studieschuld. Ouderen hebben vooral behoefte aan informatie over crypto en veilig bankieren.

Het onderzoek laat zien dat juist Gen Z geïnteresseerd is in een breed scala aan financiële onderwerpen. Slechts 17% van hen geeft aan in géén van de 15 gevraagde onderwerpen geïnteresseerd te zijn. Ter vergelijking: 37% van de 35+ers geeft aan in géén enkel financieel onderwerp interesse te hebben.

Alle leeftijdsgroepen geven aan dat ze informatie of advies van hun bank het liefst ontvangen tijdens een persoonlijke afspraak. Slechts 9 procent van de jongeren geeft aan géén behoefte te hebben aan gesprek met een financieel expert van hun bank.