donderdag 14 november 2024

AFM legt last onder dwangsom op aan Vantage Markets

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 24 oktober 2024 een last onder dwangsom opgelegd aan Vantage Global Limited (Vantage Markets) omdat Vantage Markets niet meewerkt aan het onderzoek van de AFM. De AFM onderzoekt of Vantage Markets illegaal beleggingsdiensten heeft aangeboden in Nederland. De AFM heeft daarom informatie bij Vantage Markets opgevraagd. Omdat Vantage Markets deze informatie niet verstrekt legt de AFM een last onder dwangsom op. De dwangsom bedraagt 10.000 euro per dag tot een maximum van 100.000 euro.

De AFM is een onderzoek gestart naar de activiteiten van Vantage Markets. Deze onderneming is gevestigd op Vanuatu en biedt retailbeleggers aan om te handelen in risicovolle financiële instrumenten zoals Contract for differences (CFD’s). Vantage Markets beschikt niet over een vergunning om beleggingsdiensten aan te bieden in Nederland. De AFM wil vaststellen of Vantage Markets een vergunning van de AFM nodig heeft. Daarbij doet de AFM ook onderzoek naar de samenwerking met Nederlandse tussenpartijen.

De AFM heeft Vantage Markets in het kader van haar onderzoek meermaals om informatie verzocht die Vantage Markets ondanks herhaalde verzoeken niet (volledig) heeft verstrekt.

woensdag 13 november 2024

Winstdaling ABN AMRO minder groot dan verwacht

ABN Amro heeft over het afgelopen kwartaal fors meer verdiend aan rente, commissies en vergoedingen dan een jaar eerder. Toch was de nettowinst van 90 miljoen euro 9 procent lager  dankzij hogere rentebaten en een vrijval van voorzieningen.

De nettowinst kwam afgelopen kwartaal uit op 690 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 759 miljoen euro.

De totale inkomsten kwamen uit op 2,25 miljard, tegen 2,21 miljard euro een jaar eerder.

De portefeuille hypotheken nam met 1,6 miljard toe. Ook de nettoinkomsten uit vergoedingen en commissies vielen met 478 miljoen, een stijging in een jaar met 8 procent, hoger uit dan verwacht.

Voor heel 2024 rekent ABN AMRO op meer dan 6,4 miljard euro aan rentebaten, gaf de bank eerder al aan. Dat was in 2023 ongeveer 6,3 miljard euro.

Basisverzekering in 2025 ruim 100 euro duurder

De basisverzekering kost volgend jaar gemiddeld bijna 1.850 euro per jaar, blijkt uit berekeningen van Independer. Ter vergelijking: in 2015 betaalde je nog ‘maar’ 1.200 euro per jaar. Bij FBTO betaal je in 2025 het minst voor je zorgverzekering. De basisverzekering kost daar 145,95 euro per maand. CZ is met een maandelijkse premie van 159,99 euro het duurst. Hiermee bedraagt het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering bijna 170 euro op jaarbasis.
 
Het kabinet maakte op Prinsjesdag de rekenpremie bekend. Deze geldt als richtlijn voor verzekeraars en bedroeg 156 euro. Verzekeraars hadden tot 12 november om hun definitieve basispremie bekend te maken.
 
De vier grootste verzekeraars (CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ) zitten met hun meest gekozen basispakket allemaal boven de rekenpremie. CZ wijkt het meest af met een maandpremie van 159,99 euro. Uit berekeningen van Independer blijkt dat de premies in 2025 gemiddeld met 10 euro per maand stijgen.
 
Top 3 goedkoopste basisverzekeringen 2025:
 
FBTO Basis  145,95 euro
a.s.r Bewuste Keuze 147,50 euro
Zekur Natura  147,70 euro
 
Normaal gesproken maken zorgverzekeraars zowel de prijs voor de basisverzekering als aanvullende pakketten tegelijkertijd bekend. Maar door een wetswijziging mogen verzekeraars de prijs voor aanvullende verzekeringen een week later naar buiten brengen. Hierdoor ontvangen verzekerden uiterlijk een week later het verlengingsvoorstel van hun verzekeraar.

Top 3 duurste basisverzekeringen 2025:
 
CZ Zorg-op-maat  159,99 euro
Zorg en Zekerheid Zorg Zeker  158,75 euro
Aevitae Natura 157,90 euro

Huiseigenaren vinden geld lenen voor verduurzaming ongemakkelijk

Uit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlanders met een bruto verzamelinkomen tot 60.000 euro zich ongemakkelijk voelt bij het lenen van geld voor de verduurzaming van hun woning. Maar liefst 64 procent van deze groep geeft aan dat ze het geen prettig gevoel vinden om een lening aan te gaan voor energiebesparende maatregelen. 29 procent vindt dit zelfs beschamend. Dit terwijl deze groep via Nationaal Warmtefonds renteloos kan lenen en zo flink kan besparen op de maandelijkse kosten voor elektra, gas en warmte.

Nationaal Warmtefonds onderzocht de houding van Nederlandse huiseigenaren ten aanzien van verduurzaming van hun woning. De stichting zonder winstoogmerk biedt renteloze leningen voor verzamelinkomens tot 60.000 euro en gunstige voorwaarden voor andere huiseigenaren om energiebesparing toegankelijk te maken. Hoewel 75 procent van alle ondervraagden aangeeft minder te willen betalen aan hun energierekening en 58 procent energiezuiniger zou willen wonen, worden de hoge investeringskosten (48%) en veranderende wetgeving (35%) door huiseigenaren gezien als de grootste uitdagingen bij het verduurzamen van hun woning.

Een kwart (26%) van de huiseigenaren geeft aan geen financiële middelen te hebben om hun woning te verduurzamen. Dit percentage loopt op tot 35% onder mensen met een verzamelinkomen tot 60.000 euro. Voor deze groep biedt de renteloze lening van Nationaal Warmtefonds een uitkomst. Daarnaast hoeven huiseigenaren met onvoldoende leenruimte de eerste vijf jaar bij Nationaal Warmtefonds hun lening niet af te lossen. Hierna wordt alleen afgelost als de financiële situatie verbeterd is, wat eenmalig wordt getoetst, of wanneer de woning wordt verkocht. Bovendien komen ook huiseigenaren die normaal buiten de boot vallen, zoals mensen met bepaalde BKR-registraties of 75-plussers, in aanmerking voor een lening. Zo maakt Nationaal Warmtefonds energiebesparende maatregelen voor bijna alle huiseigenaren toegankelijk.

Nieuw fonds opent deuren private equity voor miljoenen particuliere beleggers


Capler biedt voortaan particuliere beleggers toegang tot de private equity markt vanaf 5.000 euro. Het fonds spreidt zijn investeringen over meer dan 500 Europese en Amerikaanse bedrijven met groeipotentie en biedt een verwacht rendement van 9,3-12% per jaar na aftrek van alle kosten. In de eerste drie maanden na livegang hebben 300 beleggers gezamenlijk al €5 miljoen belegd bij Capler.

Als ‘fund-of-funds’ investeert Capler in private equity fondsen van marktleidende managers zoals BlackRock, Partners Group en Schroders. Capler biedt spreiding over meer dan 500 bedrijven met groeipotentie, variërend van medische technologie tot consumentengoederen en van software tot de maakindustrie. Daarbij ligt de focus op volwassen winstgevende bedrijven zoals Action, Breitling, Mollie en Vinted, waarin al is belegd.

Door hoge instapbedragen konden tot nu toe alleen miljonairs profiteren van private equity. 'Maar wij geloven dat iedereen dezelfde investeringskansen verdient. Capler is het enige private equity fonds in Nederland met een instap onder de ton en instappen vanaf 5.000 euro valt goed in de smaak bij beleggers.'

dinsdag 12 november 2024

Zorgverzekeraars houden premies stil in race om consument

Op 10 november vorig jaar hadden al meer dan zeventien zorgverzekeraars hun premie voor de basiszorgverzekering bekendgemaakt. Dit jaar zijn er in aanloop naar de deadline van 12 november nog maar twee premies bekend, op een totaal van 67 basiszorgverzekeringen.

Zorgverzekeraars houden hun kaarten tegen de borst, stelt Paul Huibers. De expert zorgverzekeringen bij financiële vergelijkingssite Geld.nl legt uit waarom de meeste zorgpremies waarschijnlijk pas op 12 november om 23.59 uur online staan.

Hoewel zorgverzekeraars hun zorgpremies al een aantal jaren steeds later bekendmaken, lijkt het dit jaar tot op de laatste minuten van 12 november de vraag wie voor 2025 met de laagste zorgpremie komt.

Reden waarom verzekeraars tot op het allerlaatst kunnen wachten, is omdat de verlengingspolissen die per post worden verstuurd voor het eerst niet op 12 november op de mat bij de consument hoeven te liggen. Door een wetsvoorstel moeten consumenten hun verlengingsaanbod nu binnen een week ná de 12e per post ontvangen. Deze wijziging moet de onderlinge concurrentie eerlijker maken.

Op dit moment heeft alleen zorgverzekeraar DSW de hoogte van zijn basiszorgpremie en die van dochtermaatschappij Stad Holland bekendgemaakt. DSW komt traditiegetrouw altijd als eerste met de nieuwe zorgpremie. Deze komt voor 2025 neer op 158,50 euro per maand voor een basiszorgverzekering bij een eigen risico van 385 euro. Dit is een premiestijging van 6,38 procent ten opzichte van vorig jaar Hiermee gaat DSW zich naar verwachting in het hogere segment bevinden.

ABN Amro vereist minimaal Android 11 voor gebruik bank-app

ABN Amro vereist vanaf volgend jaar maart minimaal Android versie 11 om van de bank-app gebruik te kunnen maken. Dat blijkt uit een melding binnen de bank-app.

Op dit moment werkt de app nog met Android 10. Deze versie ontving vorig jaar februari de laatste beveiligingsupdates van Google.

Volgens StatCounter draait een kleine vijf procent van alle Android-apparaten in Nederland op Android 10. Zowel ING en Rabobank vereisen voor hun bank-app op dit moment minimaal Android 8.

maandag 11 november 2024

ING lanceert CheckAhead voor zakelijke klanten

ING lanceert CheckAhead, een digitale oplossing die onze zakelijke klanten helpt om snel een inschatting te maken van de kredietwaardigheid van hun eigen klanten en/of leveranciers, bijvoorbeeld voor leverancierskredieten.

CheckAhead genereert kredietscores op basis van transactie- en saldogegevens binnen 2 minuten, wat leidt tot efficiëntere kredietbeoordelingen en minder administratieve lasten. ING biedt hiermee een snel en betrouwbaar alternatief voor traditionele kredietbeoordeling waarbij leveranciers jaarcijfers opvragen en beoordelen.

CheckAhead is een digitaal product voor zakelijke ING klanten, zoals leasebedrijven, leveranciers, zakelijke verhuurders en (krediet)verzekeraars. Zij gebruiken het product wanneer ze goederen of diensten op rekening leveren of wanneer zij een inschatting van de kredietwaardigheid van hun klant willen maken.

De leverancier deelt een link met zijn klant, waarmee de klant toestemming kan geven om zijn transactie- en saldogegevens van elke bank in Nederland te delen met CheckAhead. ING gebruikt dan deze recente financiële gegevens om alleen een nauwkeurige kredietscore te berekenen en deelt het resultaat alleen met de leverancier. Uit een pilot blijkt dat leveranciers die CheckAhead gebruiken 20% meer deals doen door de snelheid en betrouwbaarheid van de kredietscores.

Momenteel kampen bedrijven bij leverancierskredieten vaak met langdurige administratieve procedures en onzekerheid bij kredietaanvragen, doordat deze doorgaans gebaseerd zijn op verouderde jaarcijfers. CheckAhead biedt een snelle en goedkope oplossing door gebruik te maken van actuele financiële data, waardoor zakelijke klanten van ING kredietaanvragen efficiënter kunnen afhandelen.

Twee derde van de consumenten wil andere zorgverzekering

Binnen de grote groep consumenten die wil overstappen van zorgverzekering, gaf de helft van de ondervraagden uit het onderzoek van Geld.nl aan iets te willen veranderen aan hun huidige verzekering. Hierbij overweegt 34 procent van de ondervraagden een minder uitgebreide aanvullende dekking. Zo’n 8 procent wil de aanvullende dekking zelfs opzeggen.

Tegelijkertijd wil 44 procent van de ondervraagden de aanvullende zorgverzekering juist uitbreiden.

Opvallend is het verschil tussen de sexes: van de mannelijke ondervraagden gaf 38 procent aan de aanvullende verzekering uit te willen breiden, versus 49 procent van de vrouwelijke ondervraagden. Ook valt op dat bij de mannelijke ondervraagden de behoefte om de aanvullende verzekering uit te breiden, sterk verschilt per leeftijdscategorie. Zo ligt dit bij mannen tussen 18 en 29 jaar op 25 procent, terwijl 48 procent van de mannen in de leeftijdscategorie 40-49 jaar zichzelf uitgebreider wil verzekeren. Het beeld onder de vrouwelijke ondervraagden is gelijkmatiger: hier schommelt iedere leeftijdscategorie rond de 49%.

Geld.nl vroeg consumenten in haar onderzoek ook of ze hun eigen risico wilden veranderen. Hierop gaf 11 procent van de ondervraagden aan het eigen risico te willen verlagen. Ruim 14 procent wil het eigen risico juist verhogen. Koplopers hierbij zijn de mannelijke ondervraagden in de leeftijdscategorie 18 tot en met 29 jaar; van hen wil 35 procent het eigen risico verhogen.

vrijdag 8 november 2024

Daling spaarrente zet door

De daling van de spaarrentes zet verder door. Dat blijkt uit cijfers van financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zo zakte de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening van 3,75 naar 3,25 procent, tijdelijke actierentes niet meegerekend.

Afgelopen 23 oktober verlaagde de Europese Centrale Bank voor de derde opeenvolgende keer haar rente met 0,25 procentpunten. Daarmee daalde de ECB-rente in drie maanden tijd van 4 naar 3,25 procent. De renteverlagingen moeten consumenten remmen in hun spaarlust en de economie een boost geven. En dat is terug te zien in de spaarrentes, want deze lopen sinds juni gestaag terug. De gemiddelde spaarrente daalde in oktober van 2,40 naar 2,34  procent.

Eerder verhoogde de ECB haar rente juist om inflatie tegen te gaan. Deze is inmiddels teruggebracht van 11,6 procent in juni 2022 naar 3,3 procent deze maand. En al is de beoogde 2%-grens nog niet bereikt, tegenvallende economische groeicijfers dwingen de ECB nu om de rente opnieuw te verlagen. Al denkt De Vries niet dat de rentes in dit tempo blijven dalen.

Niet alleen de gemiddelde spaarrente daalt, ook de hoogste spaarrente loopt terug. Kreeg je in september nog 3,75 spaarrente op je spaarrekening, nu is buiten tijdelijke actierentes 3,25 procent het maximum. Deze spaarrente vind je overigens niet in Nederland, maar over de grens.

Wat verder opvalt in de cijfers van Geld.nl over afgelopen maand, is dat de rente op deposito’s in verhouding minder hard daalt dan de variabele spaarrente. Hiermee kruipen het spaardeposito en de spaarrekening iets dichter naar elkaar toe. 

Grote stijging in aantal AIFM-light-beheerders

Het aantal beheerders van beleggingsinstellingen dat valt onder de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFM)-light (light populatie) is de afgelopen 5 jaar met bijna 50 procent gestegen  tot 747. Het beheerd vermogen van de light-populatie groeide met 75% tot bijna 26 miljard euro. Het aantal light-fondsen verdubbelde in dezelfde periode. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de populatie van AIFM-light beheerders.

Aanleiding voor het onderzoek was een significante stijging van het aantal light-beheerders dat zich bij de AFM heeft geregistreerd.  AIFM-light beheerders van beleggingsinstellingen zijn vrijgesteld van de verplichting om over een AIFM-vergunning te beschikken. Dit betreft kleine beheerders die maximaal €100 miljoen onder beheer hebben, en in bepaalde gevallen maximaal €500 miljoen. Wij constateren in ons rapport dat de light-populatie in verschillende opzichten sterk afwijkt van de populatie beheerders met een AIFM-vergunning.

Nederland had in 2023 van de 6 door ons onderzochte EU-lidstaten de meeste light-beheerders, namelijk: 747. Wel is ook in andere lidstaten sinds 2020 een grote groei te zien. Het totaal beheerd vermogen van light-beheerders lag in 2022 in Nederland een stuk hoger dan in andere lidstaten. Alleen in Duitsland lag het beheerd vermogen hoger dan in Nederland.

Opvallend is dat 44% van het vermogen dat light-beheerders beheren afkomstig is van retailbeleggers. Light-beheerders mogen slechts onder bepaalde voorwaarden aan retailbeleggers aanbieden. Bij AIFM-beheerders met een vergunning is dat 3%. Verder blijkt dat in vergelijking met de fondsen van AIFM-vergunninghouders een significant groter deel van het geïnvesteerd vermogen van in light-fondsen afkomstig is van beleggers gevestigd in het buitenland. We zien verder dat de light populatie vooral in private equity investeert.

donderdag 7 november 2024

Gen Z praat openlijker over beleggingen met vrienden en familie

Een nieuwe golf Nederlandse particuliere beleggers bespreekt de financiële markten aan de eettafel, blijkt uit het laatste Retail Investor Beat van handels- en beleggingsplatform eToro.

Gen Z bespreekt namelijk veel vaker de beleggingsportefeuille met vrienden en familie dan babyboomers, zo blijkt uit het wereldwijde kwartaalonderzoek dat werd gehouden onder 10.000 particuliere beleggers in twaalf landen, waaronder Nederland.
 
In ons land gaf 51 procent van de Gen Z-respondenten (18-27 jaar) aan dat ze hun beleggingen met vrienden bespreken, terwijl 38 procent het onderwerp wel eens met familieleden aansnijdt. Deze bereidheid om over beleggen te praten neemt in de generaties daarna af. Zo bespreekt slechts 24% van de babyboomers (60-78 jaar) het onderwerp met vrienden en 20% met familie.
 
Gen Z’s openheid over beleggen beperkt zich niet tot vrienden en familie. Deze groep is meer dan twee keer zo geneigd als babyboomers om het over beleggingen te hebben met vreemden (13% versus 5%). De enige categorie waar de trend omgekeerd is, is bij partners, waarschijnlijk, omdat een groter deel van de Gen Z-respondenten single is en beleggingen nog geen onderdeel zijn van de huishoudfinanciën of een oudedagvoorziening.

Nederlanders zochten nog nooit zoveel naar crypto

Nederlanders zochten nog nooit zoveel naar cryptomunten als in de afgelopen maanden. Dit komt naar voren uit een analyse van Seeders. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de zoekopdrachten rondom crypto met 15 procent toegenomen.

In Nederland is Bitcoin de populairste crypto, als er gekeken wordt naar het aantal zoekopdrachten. Ripple en Shiba Inu volgen op plek twee en drie. Wel op grote afstand van Bitcoin. Beide crypto’s tikken net niet de 30.000 zoekopdrachten per maand aan.

Op nummer vier in de lijst staat Cardano, met een zoekvolume van 24.000 maandelijkse zoekopdrachten. Direct na Cardano volgt Dogecoin met 23.000 maandelijkse zoekopdrachten. Oorspronkelijk begonnen als een grap, heeft Dogecoin zich ontwikkeld tot een serieus geaccepteerde cryptomunt. De zesde plek gaat naar Uniswap, met 9.400 zoekopdrachten per maand. Uniswap is een gedecentraliseerde beurs (DEX) die de handel in cryptomunten zonder tussenpersonen mogelijk maakt.

woensdag 6 november 2024

Verdwijnen restitutiepolis zet vrije zorgkeuze in Nederland onder druk

Nederlanders dreigen hun vrije keuze van zorgverleners te verliezen door de steeds duurdere en schaarser wordende restitutiepolis. In 2024 zijn er slechts drie zorgverzekeraars die deze polis aanbieden, terwijl er vijf jaar geleden nog ruim twintig opties beschikbaar waren.

Tegelijkertijd zijn de premies van restitutiepolissen de afgelopen jaren sneller gestegen dan die van andere verzekeringsvormen, blijkt uit een analyse van Zorgwijzer.

Vooral cliënten in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) ondervinden steeds meer obstakels om hun zorg vergoed te krijgen tegen een redelijke premie. Volgens Zorgwijzer bestaat er een reëel risico dat de restitutiepolis in 2025 volledig verdwijnt door de stijgende kosten.

De restitutiepolis is de enige polis die volledige vergoeding biedt voor zorg van niet-gecontracteerde aanbieders binnen de GGZ. Alternatieve verzekeringen zoals de naturapolis dekken slechts 60 tot 80 procent, waardoor verzekerden honderden euro’s zelf moeten betalen.

Zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis en CZ hebben in de afgelopen jaren hun restitutiepolis geschrapt. Van de bijna 60 zorgverzekeringen die in 2024 zijn af te sluiten, zijn er slechts drie een restitutiepolis. Vijf jaar geleden, in 2019, was de situatie heel anders. Toen kon men nog kiezen uit 21 restitutiepolissen.

Uit cijfers van Zorgwijzer blijkt bovendien dat de premie van de restitutiepolis in de afgelopen vijf jaar opvallend sneller is gestegen dan die van de naturapolis. In 2019 kostte de naturapolis gemiddeld 116 euro per maand; in 2024 is dat 144 euro, een verschil van 28 euro. Voor de restitutiepolis is de stijging een stuk groter: van 126 naar 164 euro per maand, een toename van 38 euro.

MIND, de grootste maatschappelijke organisatie binnen de GGZ, luidt de noodklok over de terugloop van restitutiepolissen. “Wanneer de restitutiepolissen verdwijnen, wat wij helaas wel verwachten, zal ook de vrije artsenkeuze verdwijnen”, stelt MIND-woordvoerder Marielle Van den Berg.

De belangenorganisatie vreest dat GGZ-aanbieders die geen contracten sluiten met verzekeraars in de toekomst zullen verdwijnen, wat de al lange wachtlijsten verder zal verlengen. Voor cliënten die afhankelijk zijn van niet-gecontracteerde zorg, betekent het verdwijnen van de restitutiepolis dat zij óf een hoge eigen bijdrage moeten betalen, óf geen toegang meer hebben tot deze zorg.

Onderzoek wijst uit dat hogere eigen bijdragen kunnen leiden tot zorgmijding, vooral in de GGZ. Mensen die de kosten niet kunnen dragen, zien af van hulp, wat ernstige gevolgen kan hebben voor hun gezondheid en welzijn.

MIND dringt er bij zorgverzekeraars op aan om ruimer GGZ in te kopen en de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Met bijna de helft van de Nederlandse volwassenen die in hun leven te maken heeft gehad met psychische problemen, is dit volgens MIND een maatschappelijke noodzaak.

Zorgwijzer verwacht dat verzekeraars de komende weken nieuwe details zullen vrijgeven over hun zorginkoop voor GGZ in 2025. Ook worden de nieuwe premies van de basis- en aanvullende verzekeringen bekend gemaakt. De vraag blijft of de vrije zorgkeuze in Nederland behouden kan blijven.

Overstappen.nl breidt uit met overname Zeker.com en Uitvaartverzekeringwijzer.net

Vergelijkingswebsite Overstappen.nl heeft de merken Zeker.com en Uitvaartverzekeringwijzer.net overgenomen van Kompas Publishing. Deze overname past bij de strategie van Overstappen.nl om consumenten een eenvoudig en compleet platform te bieden waarmee ze makkelijk de beste deals kunnen vinden voor hun verzekeringen en energiecontracten.

Kompas Publishing, gevestigd in Haarlem, besloot om de strategische focus te verleggen en doet daarom afstand van deze financieel gerichte platforms. Zeker.com en Uitvaartverzekeringwijzer.net richten zich op het vergelijken van verzekeringen voor auto, zorg, uitvaart en energiecontracten. Beide websites hebben al een grote groep trouwe gebruikers.

Zeker.com, opgericht in 2002, is populair dankzij de betrouwbare klantbeoordelingen over verzekeraars. Er worden dagelijks nieuwe reviews achtergelaten. Uitvaartverzekeringwijzer.net heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een expert op het gebied van uitvaartverzekeringen en krijgt veel bezoekers via organisch zoekverkeer.

Door de samenwerking met Overstappen.nl kunnen consumenten blijven rekenen op onafhankelijke vergelijkingen, maar dan met extra voordelen, zoals betere tools en uitgebreide ondersteuning.

dinsdag 5 november 2024

Gen Z weet niet hoe ze de bank moeten bereiken

Bijna twee derde van de Nederlanders tussen de 18-24 jaar wil graag persoonlijk financieel advies. 44 procent van deze groep ervaart financiële stress. Ruim de helft van hen weet echter niet hoe ze met een expert van hun bank in contact kunnen komen. Ze zoeken hun financiële informatie bij mogelijk ondeskundige informatiebronnen zoals internet, vrienden en social media. Dit blijkt uit recent onderzoek dat is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van SNS en de Volksbank.

Hoewel 70% van de 18 tot 24-jarigen behoefte heeft aan financiële informatie weten ze de weg naar hun bank niet te vinden. Jongvolwassenen ervaren meerdere drempels om in gesprek te gaan met hun bank, blijkt uit het onderzoek: ze weten bijvoorbeeld niet precies wat zo’n gesprek oplevert, hoe ze in contact kunnen komen met een expert, of zijn bang om niet begrepen te worden.

Bijna de helft van de jongeren ervaart financiële stress en één op de vijf 18-24-jarigen geeft aan geen vertrouwen te hebben in de eigen financiële kennis en vaardigheden.

Het onderzoek laat zien dat deze doelgroep haar financiële informatie veelal haalt bij (mogelijk) ondeskundige bronnen.

Hun bronnen zijn voornamelijk internet, vrienden, familie en social media. In plaats van experts en deskundigen. Dit maakt hen kwetsbaar voor ongewenste beïnvloeding. Dat is zorgelijk, want dat kan negatieve financiële gevolgen hebben op korte en lange termijn.”

Uit onderzoek komt naar voren dat financiële interesses mee veranderen met de levensfase. Jongeren willen bovengemiddeld graag advies van hun eigen bank bij belastingaangifte, aankoop van een eerste woning en hun studieschuld. Ouderen hebben vooral behoefte aan informatie over crypto en veilig bankieren.

Het onderzoek laat zien dat juist Gen Z geïnteresseerd is in een breed scala aan financiële onderwerpen. Slechts 17% van hen geeft aan in géén van de 15 gevraagde onderwerpen geïnteresseerd te zijn. Ter vergelijking: 37% van de 35+ers geeft aan in géén enkel financieel onderwerp interesse te hebben.

Alle leeftijdsgroepen geven aan dat ze informatie of advies van hun bank het liefst ontvangen tijdens een persoonlijke afspraak. Slechts 9 procent van de jongeren geeft aan géén behoefte te hebben aan gesprek met een financieel expert van hun bank.

Liquide beleggingen populairder onder pensioenfondsen

Nederlandse pensioenfondsen zijn de afgelopen tijd meer in de korte termijn gaan beleggen. Langetermijnbeleggingen zoals aandelen en staatsleningen, maakten plaats voor producten met een looptijd van een paar dagen tot maximaal een jaar. Ook is de spreekwoordelijke spaarpot van pensioenfondsen gegroeid. Dat blijkt uit een analyse(Verwijst naar een externe site) door DNB die deze week in economenvakblad ESB verscheen.

Inmiddels zit ongeveer een tiende van het vermogen dat pensioenfondsen hebben uitstaan in beleggingen met een korte looptijd. Het ging deze zomer om een totaalbedrag van €160 miljard. Bij zulke beleggingen kan je denken aan bedrijfsleningen, maar ook aan derivaten zoals ‘renteswaps’. Dat zijn instrumenten die grote beleggers gebruiken om schokken op de financiële markten op te vangen.

Verder laten pensioenfondsen in verhouding tot enkele jaren geleden meer geld op de bank staan. Dat geld is direct, of in elk geval heel snel, op te nemen. Dit in tegenstelling tot vermogen dat in aandelen of andere producten is gestoken. Pensioenfondsen houden meer direct opneembaar vermogen achter de hand als onderpand voor de eerder benoemde derivatenbeleggingen.

Dit kan een negatieve invloed hebben op de zogeheten ‘dekkingsgraad’. De dekkingsgraad geeft aan of een fonds voldoende geld in kas heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen. Met andere woorden: het is een indicator die aangeeft in hoeverre een fonds pensioenen uit kan keren. Niet alleen aan huidige, maar ook aan toekomstige gepensioneerden.

De dekkingsgraad wordt uitgedrukt in een percentage. Als het onder de 100 uitkomt, heeft een pensioenfonds te weinig in kas om aan zijn verplichtingen te voldoen. Als het percentage 110 procent of meer bedraagt, mag een pensioenfonds overwegen om de uitkeringen aan mensen die nu al pensioen ontvangen te verhogen. In jargon noemen we dit een ‘indexering’.

De dekkingsgraad staat er op dit moment met een percentage van 117,7% goed voor, mede met dank aan de gestegen beleidsrentes. Als de rente stijgt, daalt in relatieve zin de waarde van de toekomstige verplichtingen, oftewel: de kosten voor het pensioenfonds.

De rentes gingen tussen 2021 en dit jaar wereldwijd omhoog. Centrale banken deden dat om de inflatie te beteugelen. In de eurozone schroefde de Europese Centrale Bank (ECB) haar beleidsrente op van -0,5% in de zomer van 2022 naar een piek van 4 procent ruim een jaar later. Omdat de inflatie getemperd is, is die inmiddels verlaagd naar 3,25 procent.

De dekkingsgraad bedroeg op het hoogtepunt van de Europese rentestand 123,2%. Dat deze nu vijf procentpunt lager ligt, is het gevolg van een pensioenverhoging. Mede dankzij de hoge dekkingsgraad, besloot een aantal pensioenfondsen vorig jaar de uitkeringen aan de mensen die al pensioen ontvangen, te verhogen. Daardoor stegen de verplichtingen.

Een hoge rente is niet altijd gunstig voor het rendement van pensioenfondsen. Bij een gestegen rente daalt bijvoorbeeld de waarde van beleggingen die pensioenfondsen pas in de toekomst kunnen verzilveren. Een voorbeeld daarvan zijn staatsleningen. Die hebben vaak looptijden van vijf, tien of zelfs dertig jaar. Omdat een stijgende rente investeren in nieuwe leningen aantrekkelijker maakt, daalt juist het rendement op krediet dat al uitstaat.

maandag 4 november 2024

Nederlandse inflatie blijft te hoog, maar dat maakt de ECB niet uit

De inflatie is in Nederland van 3,5 naar 3,6 procent gestegen in oktober (3,3% volgens Europees vergelijkbare definitie), wat flink boven het Europees gemiddelde blijft. De ECB gaat de rente echter sneller verlagen, wat betekent dat er weinig hulp vanuit monetaire kant komt om de Nederlandse inflatie terug naar 2 procent te krijgen.

Uit de snelle raming voor oktober blijkt dat de Nederlandse inflatie in oktober van 3,5 naar 3,6 procent gestegen is. De inflatie liep weer iets op omdat de bijdrage van energieinflatie wat minder negatief was in oktober. Benzineprijzen waren bijvoorbeeld gemiddeld iets hoger in oktober dan in september. Diensteninflatie liep iets terug – van 5,6 naar 5,4% terwijl goedereninflatie juist wat aantrok – van 0,4 naar 0,5 procent.

De inflatie wordt in Nederland momenteel opgestuwd door belasting- en accijnsverhogingen, in de afgelopen maanden schommelde dit effect rond 1 procentpunt, verder is de sterke loongroei een belangrijke driver van de hoog blijvende inflatie. Volgens de Europees vergelijkbare definitie bleef de inflatie in oktober op 3,3 procent steken, ook ver boven het streefniveau van de ECB van 2 procent

Verwacht wordt dat de inflatie in de eurozone in oktober - cijfers komen uit om 11 uur - weliswaar gestegen is, maar dat dit slechts van 1,7 naar 1,9 procent gaat. Dat is voor de tweede maand achter elkaar onder het streefniveau van de ECB. In de eurozone is de diensteninflatie ook nog steeds te hoog, maar met 3,9 procent in september wel een stuk lager dan in Nederland. De inflatie van voedingsmiddelen, dranken en tabak ligt ook een stuk hoger in Nederland, wat vooral door accijnzen op tabak gedreven wordt. Nederland had in september na België de hoogste inflatie in de eurozone.

In de eurozone is de inflatie de afgelopen maanden sneller dan de ECB verwachtte naar beneden gekomen. Voor de zomer de ECB nog als mantra had dat de laatste mijl het lastigst is als het aankomt op het verslaan van inflatie, maar in de afgelopen weken lijkt de ECB definitief het sein brandmeester te geven. Het tempo van de renteverlagingen is verhoogd van 0,25-ppt per kwartaal naar 0,25-ppt per zes weken en voor december is de vraag nu of de ECB met 0,25-ppt of zelfs met 0,5-ppt de rente naar beneden brengt.

Bij de IMF-vergaderingen in Washington vorige week gaf DNB-president Klaas Knot aan dat voor een verlaging met 0,5-ppt de economie een verslechtering moet doormaken voor de decembermeeting. Die discussie zou hij binnen het ECB-bestuur zomaar kunnen winnen na sterker dan verwachte BBP-cijfers voor de eurozone voor het derde kwartaal. De economische groei versnelde naar 0,4-ppt, al kwam dit ook door een aantal eenmalige factoren. Hoe dan ook lijkt de richting helder, de ECB probeert snel het renteniveau naar beneden te krijgen om de economie niet verder in de weg te zitten nu inflatie onder controle lijkt.

Voor de afzienbare toekomst blijven hogere belastingen en hogere loongroei de Nederlandse inflatie eerder rond de 3 procent houden dan dat er een daling richting 2 procent aan zit te komen. De ECB remt dus steeds minder en daarnaast blijft de overheid de economie ook stimuleren, zodat ook vanuit de begrotingskant de inflatie niet geremd wordt. Voor de Nederlandse situatie is de laatste mijl nog steeds het lastigst als het op inflatie bestrijden aankomt.

Voor de economische groei fungeert de hoger dan gemiddelde inflatie in Nederland op korte termijn niet als een rem. Doordat verwacht wordt dat de loongroei hoger blijft en daarmee de koopkrachtgroei positief is, zien we na een dip in het tweede kwartaal de consumptie in Nederland weer verder aantrekken.
    

ABN AMRO Sustainable Impact Fund investeert in Urban Mine

Het Sustainable Impact Fund (SIF) van ABN AMRO heeft een belang verworven in Urban Mine, een leider op het gebied van duurzaam bouwen en betonrecycling. Deze strategische investering ondersteunt Urban Mine bij het optimaliseren van zijn bestaande fabriek in Zaandam en het legt de basis voor een tweede faciliteit in Nederland. Hiermee wordt de missie om een revolutie teweeg te brengen in de betonindustrie met duurzame, circulaire oplossingen verder bevordert.

Urban Mine ontstond in 2021 als een onafhankelijke entiteit, afgesplitst van een Nederlands bouwbedrijf, de Rutte Groep. Dit bedrijf heeft een lange historie opgebouwd in het verminderen van betonafval die teruggaat tot de jaren 1950. Het bedrijf is opgericht om hun baanbrekende betonrecyclingtechnologie op industrieel niveau te brengen, deze technologie is in staat alle kerncomponenten van betonpuin efficiënt te onttrekken voor hergebruik. Dit gepatenteerde proces maakt de productie van hoogwaardig, koolstofarm beton en aggregaten op industrieel niveau mogelijk. "Door samen te werken met het Sustainable Impact Fund van ABN AMRO kunnen we onze activiteiten opschalen, onze bestaande productiecapaciteiten optimaliseren en onze binnenlandse en internationale expansie versnellen, terwijl we gebruik maken van ons first-mover-voordeel in de circulaire betonmarkt", zegt Scief Houben, CEO van Urban Mine.

De fabriek van Urban Mine in Zaandam heeft solide commerciële prestaties laten zien en ligt op schema om de omzet jaar op jaar met meer dan 60% te laten groeien. De investering van SIF zal de basis leggen voor uitbreiding naar een tweede faciliteit en vergroot de capaciteit om te voldoen aan de groeiende vraag naar koolstofarme 'beton oplossingen'.

vrijdag 1 november 2024

Ockto zet in op zakelijke kredieten met Open Banking oplossing voor New10

Ockto breidt de toepassing van haar Open Banking-oplossing verder uit naar de zakelijke kredietmarkt met kredietverstrekker New10.

Door gebruik te maken van Ockto’s PSD2 oplossing kunnen MKB-ondernemers hun banktransactiedata nu makkelijker en veiliger delen voor een financieringsaanvraag bij New10.

De inzet van de Ockto Open Banking-technologie in zakelijke kredieten markeert een nieuwe stap voor Ockto in het zakelijke segment. Waar Ockto tot voor kort voornamelijk werd ingezet voor consumenten, stelt Ockto nu ook steeds vaker ondernemers in staat om via een veilige PSD2-koppeling met hun bank snel en eenvoudig de benodigde financiële data te delen met kredietverstrekkers zoals New10.

Met Ockto Open Banking kunnen gegevens nu automatisch worden opgehaald en binnen enkele seconden gedeeld. De klant logt zelf in en na toestemming haalt Ockto via een beveiligde koppeling eenmalig de bankgegevens op die nodig zijn en deelt deze met New10.

BUX werkt samen met PrimaryBid om beursgangen open te stellen voor particuliere beleggers

Vanaf heden hebben retailinvesteerders in Nederland en België toegang tot IPO’s en andere gereguleerde kapitaalverhogingen, waaronder deals die voorheen alleen voor institutionele investeerders beschikbaar waren. BUX, dochter van ABN AMRO Bank N.V., is de eerste pan-Europese partner die het innovatieve kapitaalmarktplatform van PrimaryBid adopteert en deze toegang mogelijk maakt. Deze stap, ondersteund door ABN AMRO, is onderdeel van de missie van BUX om beleggen toegankelijker te maken en retail beleggers nieuwe kansen te bieden.

De oplossing van PrimaryBid, die al een marktstandaard is in Frankrijk, heeft in de afgelopen drie jaar meer dan 30 MKB-bedrijven geholpen kapitaal op te halen bij retail beleggers. Met BUX krijgen retail beleggers in Nederland en België nu ook de kans om als eerste deel te nemen aan aanbiedingen voor het ophalen van kapitaal op de beurs.

Sinds 2018 werkt PrimaryBid samen met Euronext, de toonaangevende pan-Europese beurs die Europese economieën verbindt met de wereldwijde kapitaalmarkten. Deze nieuwe overeenkomst vormt een belangrijke stap in het gedeelde doel om deelname van retail beleggers aan de financiële markten te bevorderen.

Dit initiatief komt op een moment dat de recent aangenomen EU Listing Act de regels voor kapitaalverhogingen in Europa vereenvoudigt, waardoor er meer ruimte komt voor retaildeelneming door limieten te verwijderen op hoeveel retailinvesteerders kunnen investeren in follow-on aanbiedingen. De nieuwe wetgeving, die later dit jaar van kracht wordt, maakt het mogelijk voor BUX en ABN AMRO om bij te dragen aan de concurrentiekracht van de Europese kapitaalmarkten.