Ads Top

AFM: Nog niet altijd naar duurzaamheidsvoorkeuren van beleggers gevraagd

Er wordt nog niet in alle gevallen naar duurzaamheidsvoorkeuren van beleggers gevraagd. Het is voor vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs wel verplicht om dit uit te vragen. Bij slechts 25% van de beleggers kwam dit aan de orde, terwijl 40% wel wil dat hiermee rekening wordt gehouden. Dat blijkt uit de ‘Consumentenmonitor Beleggers’ van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Een derde van de beleggers in de Consumentenmonitor geeft aan duurzaam te beleggen. De meerderheid kijkt naar de naam van de belegging om te bepalen of het aansluit op hun duurzaamheidsvoorkeuren. Ongeveer een kwart van de andere beleggers geeft aan duurzaam te willen beleggen. De belangrijkste reden voor de (potentiële) duurzame beleggers is dat zij hiermee voor een positieve verandering in de wereld willen zorgen. Van de beleggers die beleggen met advies of via vermogensbeheer geeft 40% aan dat ze graag willen dat rekening wordt gehouden met hun duurzaamheidsvoorkeuren. Bij slechts 25 procent is hiernaar gevraagd. Het is voor vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs verplicht om dit uit te vragen. De transitie naar een duurzame samenleving is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De AFM moedigt de financiële sector aan haar belangrijke rol hierin te vervullen.

Crowdfundingsplatformen matchen beleggers met projecteigenaren die geld willen ophalen. De AFM houdt toezicht op deze platforms. Ongeveer 1 op de 20 beleggers in de Consumentenmonitor geeft aan belegd te hebben via een crowdfundingsplatform. De meerderheid van deze kleine groep respondenten belegt minder dan €5.000 via crowdfunding en doet dat in 1 of 2 projecten. De beleggers kiezen vooral voor crowdfunding door de kans op extra rendement ten opzichte van sparen en een gevoel van verbondenheid met het project.

Zelfstandige beleggers gebruiken (f)influencers minder vaak als informatiebron – dit in vergelijking met 2022. Zelfstandige beleggers baseren hun aan- en verkoopbeslissingen vooral op informatie zoals (historische) koersdata en websites. Ook zegt 1 op de 5 beleggers een training of beursspel te hebben gedaan. In sommige gevallen was die gericht op 'daytrading' ofwel actief handelen. De AFM wijst erop dat daytrading over het algemeen heel risicovol is en niet geschikt voor de beginnende belegger.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.