Ads Top

Boete flatexDEGIRO Bank AG wegens overtreden transactierapportageverplichting

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft op 7 juli 2021 een bestuurlijke boete opgelegd aan flatexDEGIRO Bank AG (Flatex) van 700.000 euro. Wegens bijzondere omstandigheden heeft de rechtbank Rotterdam aanleiding gezien om de boete te matigen tot 85.000 euro.

De overtreding is in 2019 begaan door DeGiro B.V. (DeGiro), dat in 2021 is overgenomen door Flatex. De boete is opgelegd omdat DeGiro gedurende vijf weken niet het juiste format heeft gebruikt om de door haar uitgevoerde transacties op de juiste manier te rapporteren. Hierdoor heeft de AFM ruim twee miljoen transacties niet kunnen inzien en betrekken in haar toezicht op marktmisbruik.
In het kort

Beleggingsondernemingen die transacties verrichten in beursgenoteerde financiƫle instrumenten zijn verplicht de gegevens over deze transacties zo spoedig mogelijk, in elk geval uiterlijk de eerstvolgende werkdag te melden aan de AFM. Zij dienen de transacties te rapporteren in een vast voorgeschreven format.

De AFM gebruikt de gerapporteerde transacties voor de uitoefening van haar taak als toezichthouder op de financiƫle markten. De rapportages stellen de AFM in staat om inzicht te krijgen in het (transactie)gedrag en ontwikkelingen op deze markten. Daarbij kan marktmisbruik worden opgespoord. Het niet kunnen beschikken over transactiedata belemmert dit toezicht van de AFM.

In 2017 is aan DeGiro een boete opgelegd voor het geheel niet rapporteren van transacties. In beroep heeft de rechtbank Rotterdam overwogen dat beide boetes materieel gezien zien op dezelfde overtreding van de transactierapportageverplichting. Beide boetes zijn opgelegd omdat DeGiro (thans Flatex) er niet in is geslaagd om haar computersystemen zo in te richten dat gewaarborgd werd dat transacties correct werden gerapporteerd (en dat het werd onderkend als dit niet gebeurde). Er is dus sprake van recidive.

Het basisboetebedrag voor overtreding van de transactierapportageverplichting bedraagt 500.000 euro. Omdat sprake was van recidive binnen vijf jaar na het begaan van de vorige overtreding, was de AFM verplicht het basisbedrag van de boete te verdubbelen tot 1 miljoen. Wegens de constructieve houding van DeGiro en de maatregelen die zij heeft getroffen om de overtreding te beƫindigen en om herhaling van de overtreding te voorkomen, heeft de AFM dit bedrag met 30% verlaagd tot 700.000 euro. De AFM heeft het bezwaar van Flatex tegen het besluit tot boeteoplegging, onder aanpassing van de motivering, ongegrond verklaard. Hiertegen is Flatex in beroep gegaan bij de rechtbank Rotterdam.

De rechtbank Rotterdam heeft overwogen dat de AFM gebruik heeft kunnen maken van haar bevoegdheid om de boete op te leggen. Ook oordeelt de rechtbank dat de AFM terecht het boetebedrag heeft verdubbeld wegens recidive. De rechtbank is van oordeel dat de hoogte van de opgelegde boete niet in redelijke verhouding staat tot de aard en ernst van de overtreding.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.