Een Nederlander kan in 2025 gemiddeld zo'n 350.000 euro lenen voor het kopen van een huis. Dat blijkt uit bijna een miljoen hypotheekberekeningen bij Independer. Maar in de praktijk kom je dan wel veel geld tekort.
Afgelopen januari kostte de gemiddelde koopwoning namelijk bijna 475.000 euro, volgens het CBS. Vooral alleenstaanden en jonge tweeverdieners zijn de klos en kunnen zich geen huis veroorloven.
Uit de data van Independer blijkt dat voornamelijk alleenstaanden de dupe zijn. Uit berekeningen door kopers op het vergelijkingsplatform blijkt dat een alleenstaande tussen de 25 en 34 jaar oud op basis van het inkomen gemiddeld nog geen 300.000 euro kan lenen.
Uit data van verschillende woningplatform blijkt dat er op dit moment ongeveer 10.000 woningen beschikbaar zijn met een waarde tot 300.000 euro. Cijfers van het CBS laten zien dat er in Nederland ruim 2,4 miljoen mensen zijn tussen de 25 en 34 jaar oud.
De groep die in theorie het gemakkelijkst een huis kan kopen zijn tweeverdieners ouder dan 35. Gemiddeld kunnen zij op basis van hun inkomen maximaal 516.000 euro lenen. Tweeverdieners tussen de 45 en 54 hebben het meeste te besteden met een gemiddelde van bijna 532.000 euro. Ook is dit een groep die misschien al overwaarde heeft opgebouwd door de verkoop van hun huis.
Uit berekeningen van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening blijkt dat het woningtekort volgend jaar nog verder oploopt. Op dit moment bedraagt het tekort ongeveer 5%. Op de lange termijn verwacht het ministerie wel een daling. Op basis van de huidige berekeningen is het streven dat het woningtekort in 2039 uitkomt op 2,3% procent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.